Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fosshaugs uppdrag: Ska ta Somalia till VM

Foto: Jan Wiriden

I Borlänge formeras just nu Somalias första bandylandslag – med bandyprofilen Per Fosshaug som förbundskapten.

Nu ska Fosshaug försöka ta sitt lag till VM nästa år, trots att de flesta i laget aldrig har stått på ett par skridskor.

– Det kan vara det viktigaste jag har gjort, säger Fosshaug till SportExpressen.se.

Inget afrikanskt land har någonsin deltagit i ett bandy-VM.

Men nu ska ny mark brytas, genom ett samarbete mellan Borlänge kommun, Borlänge Bandy och Somalias olympiska kommitté.

Tanken är att Somalias officiella landslag ska åka till bandy– VM i sibiriska Irkutsk nästa år.

"Det här är verkligen ett annorlunda och spännande och rolig projekt som vi kommer att följa med stort intresse", säger Borlänges kommunstyrelses socialdemokratiska ordförande Jan Bohman i ett pressmeddelande.

Annorlunda var ordet – men projektet kommer att få draghjälp från en av svensk bandys största profiler genom tiderna.

"Viktigaste jag gjort"

Per Fosshaug, med sex SM-guld och fem VM-guld på meritlistan, har nämligen gått med på att bli det somaliska landslagets förbundskapten.

– Jag vet inte varför jag hoppar på udda saker hela tiden, men det har jag gjort den senaste tiden. När jag hörde om den här idén var den så oväntad att jag kände att jag ville vara med. Och i grund och botten är det här ett integrationsprojekt, även om vi har en vision att ta oss till Irkutsk med ett lag. Det kan vara det viktigaste jag har gjort, i alla fall inom bandyn, säger Fosshaug till SportExpressen.se.

Projektet ska, enligt det officiella pressmeddelandet, "skapa nya plattformar för kommunikation mellan svenskar och invandrare".

Men Fosshaug vill också försöka nyansera bilden av landet i fråga.

– Man tänker inte på Somalia som idrottsland överhuvudtaget. Bilden vi har av Somalia och Mogadishu är av krig och elände och fattigdom och pirater. Och den bilden vill man vara med och förändra. Det är ett fint projekt och det är viktigt att få i gång det här, säger Fosshaug.

"Tyckte det var märkligt"

Laget kommer att bestå av Borlänge-bor som har somaliska rötter. Och det är inga vana bandyspelare som ingår i Fosshaugs nya stall.

– De tog med sig fem somaliska pojkar och kollade på SM-finalen tidigt i våras. De tyckte att det var en märklig tillställning. Men någon av dem har säkert provat på att åka skridskor, innebandy har de säkert spelat och fotboll. Men vi har en hel del att göra.

Så de allra flesta i laget har inte stått på ett par skridskor ännu?

– Nä. Så är det.

Hur kommer den första lektionen att se ut?

– Det gäller att visa vad bandy handlar om. Det här som att börja med små killar och tjejer när de är fem-sex år och går i bandyskola. Men det är det som är det roliga. Det kommer att hända många roliga och dråpliga grejer på resans gång.

Vad kommer att krävas för att ni ska kunna få ihop ett lag till VM? 

Det kommer att krävas vilja och att man kan ta till sig nya erfarenheter, både från Borlängebornas och från somaliska föreningens sida. Och från killarna själva kommer det att krävas ett stort engagemang. Det handlar om att försöka, att försöka igen när det blir bakslag. Men jag tror att det är viktigt att det är Somalias landslag, det klingar på ett sätt som kommer att tilltala killarna.

"Svårare än bob"

Är det här ett tecken på att bandyn börjar bli internationell?

– Absolut. Japan spelade sitt första VM förra året. Det börjar röra på sig inom bandyn. Den börjar bli asiatisk och afrikansk. Sedan om de kommer att börja spela bandy i Mogadishu just nu är jag lite tveksam till, men vem vet vad som händer om 50 år? De kanske bygger en hall.

När jag hörde om idén kom jag direkt att tänka på filmen Cool Runnings, om Jamaicas boblag. Är det här något liknande?

– Ja, det är det. Men det här är en större utmaning. Här är det fler variabler, fler spelare, vi har en boll, klubbor. Jag ska inte säga att det är lätt att åka bob, men sätter man sig i en bob kan det inte gå något annat håll än nedåt. Det här kommer att bli mer uppförsbacke.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.