Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fosshaug: Muhrén är en bank av kunskap

Foto: Mikael Sjöberg

Det bästa laget blev till slut svenska mästare.

Magnus Muhrén var finalens kung, och det är få förunnat att få avsluta en karriär som han gjorde.

Västerås ryckte upp sig efter en svag inledning - och om några år kommer man säkert kunna ta SM-guld. Om man får behålla sina viktigaste spelare.

Sandviken startade finalen fruktansvärt bra, och i halvtid hade man kunnat ha en mycket större ledning. Västerås fick in en reducering lite på chans precis innan paus. I andra halvlek kändes det lite som det har gjort hela slutspelet - det studsade Sandvikens väg. Fyra uddamålsvinster tog Sandviken under slutspelet och helt klart har man haft marginalerna med sig. Det kändes som att de hade lite mer kvalitet i spelet och i avsluten - och då får man ofta marginalerna med sig.

När man har lyssnat på tränarna i Västerås så har de känts som att de har varit väldigt nöjda med att vara i final. De var inte riktigt hundra på från start. Jag tror att de var för nöjda med att vara i final efter den resan de har gjort. Ingen hade trott att de skulle nå finalen. De ville rida på den vågen och njuta av att vara i final, men det funkade inte. Njuta får man göra efteråt.

Sandviken fortsatte att dominera och efter 5-1 hade de chansen att göra fler mål, och det såg ut att rinna i väg rejält. Men orken försvann lite hos Sandviken. Och när Västerås gjorde 2-5 blev det liv i laget. Sandviken blev lite mer försvarsinriktade och det är inte deras sätt att spela. När man får lite framgång så växer man fruktansvärt, och det gjorde Västerås.

Västerås har länge pratat om att de har ett dåligt försvarsspel, men det stämmer inte riktigt. Det är bara Hammarby som har släppt in mindre mål. Men de har tagit in många nya spelare och det har påverkat - kontinuitet betyder otroligt mycket. Det kommer ta några år för Västerås att få ihop sitt lag. Om de får behålla sina spelare och kryddar det med några nyförvärv kan det bli riktigt bra. Det finns en enorm potential i laget - och det var imponerande att de nästan kunde vända.

 

Sandviken har varit jämna under hela säsongen, utöver en lite svacka mot Broberg i kvartsfinalen. Sandviken är det lag som har haft det bästa spelet och är absolut värdiga vinnare. De har matchvinnare som kliver fram, och Christoffer Edlund har varit grym hela säsongen.

Jag vill ända avsluta med Magnus Muhrén. Han är ett unikum och han har ett inre kärnkraftsverk som han tuggar i gång när det blir viktiga matcher. Han har en förmåga som inte många andra har, och det är att hitta det sista lilla som behövs för att höja sig en nivå. Han satte en enorm press på sig själv när han gick ut med att han skulle sluta, men det var nog det han behövde göra för att prestera på den nivån han gjorde i går.

Det var så jäkla häftigt att få se honom avsluta sin karriär med ett femte SM-guld. Det är inte omöjligt att han kommer bli en ledare i Sandviken inom en snar framtid, och det kommer Sandviken ha en enorm nytta av. Muhrén är en bank av kunskap.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.