Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”De sparkar på någon som redan ligger ner”

Statsministern: ”Vi ser tecken på att antal smittade ökar”.
Beskedet om publik dröjer.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mats EnquistFoto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Michael Marchal

Idrotten i Sverige får vänta på att ta in fler åskådare på läktarna.

Regeringen meddelade på torsdagen att det inte finns något nytt besked om publikfrågan - något som väcker frustration i elitidrotts-Sverige. 

– Det är klart att det blir mer och mer pressat. Snart börjar de koka ordentligt hos klubbarna, säger SHL:s vd Michael Marchal. 

– Det här är ett dråpslag mot oss. Vi är redan illa drabbade så på ett sätt sparkar man på någon som redan ligger, säger SEF:s Mats Enquist. 

Ett förslag om ett tak på 500 personer, jämfört med nuvarande 50, har utretts av regeringen och det fanns förhoppningar om att en förändring skulle kunna träda i kraft från och med den 1 oktober. Men efter att smittspridningen på nytt har börjat öka i Sverige sker ingen förändring.

Däremot är det inte uteslutet att man senare kommer lätta på 50-gränsen och släppa in mer publik, säger socialminister Lena Hallengren på dagens presskonferens.

Det är dock oklart om ändringen kommer ske i tid till 1 oktober då man tidigare föreslagit.

– Fokus måste vara att begränsa smittspridningen, skydda liv och hälsa. Det är nummer ett, säger Stefan Löfven.

Enquist: ”Det kan nog bara beskrivas som chockartat”

Tomma läktare slår hårt mot de stora publiksporterna i landet. Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll reagerar kraftigt på det nya beskedet.

– Ett ickesvar. Det är också ett tufft besked. Det som vi kan tycka är väldigt märkligt är att vi har en sektor, kultur- och idrottssektorn, som är helt nedstängd på evenemangsnivå när annat har öppet under egenansvar. Det är i princip yrkesförbud för oss. Det är det enda man meddelar beslut om på det här mötet, att tillåta att den nedstängningen står kvar, säger han.

Och fortsätter:

– Varför ska man stänga ner just det här medan allt annat är relativt öppet, det är helt obegripligt. Det saknas all from av logik, det måste vara en värderingsfråga det kan inte finnas andra skäl. Tragiskt att man inte förstår idrottens och kulturens värde som samhällsaktör.

Vad hade ni förväntat er?

– Jag kan säga att vår fruktan var att man bara skulle gå till 500, att nu stå kvar på vad som i praktiken är en nollgräns, det kan nog bara beskrivas som chockartat.

Hur hårt slår det mot klubbarna?

– Det här är ett dråpslag mot oss. Vi är redan illa drabbade så på ett sätt sparkar man på någon som redan ligger. 

– Man har haft en väldigt lång tid på sig från regeringen att korrigera att bara en del av samhället är drabbade, som kultur och idrott nu är.

När skulle ett besked behöva komma?

– Det skulle behöva komma för evigheter sedan. Och vi skulle precis som resten av Europa vilja ha en dialog med regeringen om att ta ansvar på ett bra sätt. 

Så reagerar SHL på beskedet:

SHL:s vd Michael Marchal säger att de hade väntat sig ett besked, inte det här: 

– När presskonferensen hölls den 21 augusti så blev vi snabbt lovade ett ganska snabbt besked och nu kommer inget besked. Det är klart att det inte känns bra. Samtidigt, om man vill se det positivt, så var väl ett ickebesked idag bättre än att få ett negativt besked.

Hur ser du på hanteringen sedan den 21 augusti?

– Jag kan tycka det är mycket märkligt hur man uttalar sig. Anders Tegnell uttalar sig om specifika hockeylag. Det förstår jag inte alls syftet med att han gör. Häromdagen sa han att smittan är utbredd. Det kan inte bara vara hockeylag. 

Ni har jobbat stenhårt med ett protokoll och ska göra detta på ett säkert sett. Nu får ni inga besked. Det måste känns väldigt frustrerade.

– Ja, och vår verksamhet skiljer sig från ungdomslag. Vi har tagit fram ett hållbart protokoll för träningar och publik, där vi med säker sektionering kan ta in procent på arenorna.

Kan ni sätta press på de ansvariga på något sätt? Det finns väl en gräns för när ni inte bara kan sitta och vänta?

– Vi har hittills valt linjen att inte sätta press. Men ska jag vara helt ärlig så har vi inte fått betalt för att ha den hållningen, vilket jag tycker är tråkigt. Men faktum kvarstår att vi vet fortfarande inte, och vi har ingenting att gå på. Det kan komma ett besked som är positivt nästa torsdag. Vi avvaktar lite till.

Sedan tryter tålamodet?

– Det är klart att det blir mer och mer pressat. Snart börjar de koka ordentligt hos klubbarna, men vi försöker att hålla en gemensam linje så gott det går.

– Men det är prövande, det är det. Det var nu publikintäkterna skulle börja komma.

Kan det vara föreningar som sålt skinnet innan björnen är skjuten när det gäller hur man värvar och tar på sig kostnader?

– Det hoppas jag att de har koll på och att de har förstått hotbilden mot ekonomin. Jag går inte in på vad våra enskilda klubbar gör, men det är klart att du ser att alla har agerat på olika sätt i det här. Inget lag har rustat för att vinna. Det är väl snarare så att vissa kanske har rustat för att inte åka ur.

”Regeringen behöver fortsätta att stödja ekonomiskt”

Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, om beskedet:

– Idrotten vill fortsätta ta ansvar och vår första prioritet är att bidra till minskad smittspridning men restriktionerna slår hårt därför behöver regeringen fortsätta att stödja idrottsrörelsen ekonomiskt, säger Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Publik släpps in i Serie A – upp till 1000 åskådare tillåts

50-regeln ligger kvar tills vidare

”Det finns inte så många andra alternativ”.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.