"Fortfarande berörd när jag pratar om det"

Publicerad

Han drömde om att bli skådespelare och sökte in till scenskolan.

Men genom att välja journalistiken fick han i stället en annan roll - i tv-rutan.

För SportExpressen.se berättar SVT-profilen Mats Nyström om relationen till direktsändningar, varför SVT en gång ville hämta honom i en helikopter och om känslorna när kompisen Thomas Wernerson kämpade för sitt liv.

– Jag blir fortfarande känslomässigt berörd när jag pratar om det.

Det är mars 2010 och familjen Nyström är på väg hem från Finland.

De har satt sig ner för att äta när Mats fru Diana tittar ut genom fönstret på färjan. "Den där båten är på väg in i oss", säger hon.

– Då hade den fastnat i isen och tappat kontrollen. Sedan ropade de ut i högtalarna att alla snabbt skulle röra sig mot den främre delen av båten eftersom den andra båten var på väg bakifrån. Då kände man; "var är ungarna?", säger Mats Nyström.

– Jag ringde till SVT och började rapportera från båten. Då sa vår redaktör att de skulle hämta mig med en helikopter. "Inte en chans", svarade jag. Hur skulle det se ut om jag lämnade min familj och alla andra medpassagerare och tog en helikopter?

Till slut kunde en bärgare skickas ut och båten kunde gå i hamn.

– Men lite ruggigt var det. Det var en obehaglig känsla, speciellt när man har barn med sig. Det var en dramatisk händelse.

"Borde bli bättre"

På golvet framför oss pågår en gymnastiklektion och ur högtalarna dånar hög musik.

Vi befinner oss i Nacka Sportcentrum där Mats Nyström, 50, har tillbringat åtskilliga timmar genom åren. Med två handbollsspelande döttrar i Skuru har han hejat och sålt biljetter fler gånger än vad han kan minnas.

Och han älskar det.

– Det är viktigt att vi inte bara fastnar i bilder på Ronaldo och Messi. Man måste ha foten i det liv som människor lever här. Idrotts-Sverige är väldigt mycket större än bara de stora stjärnorna. Det är här inne svensk idrott pågår, det är här det händer hela tiden. Föräldrar, domare, funktionärer och så vidare. Jag tycker att det är otroligt viktigt att vi på olika sätt berättar om människor som har en historia att berätta.

Resultaten och matcherna blir bara fler och fler - har vi blivit sämre på att skildra vanliga människoöden?

- Både och. Men i bland kan jag tycka att vi borde bli bättre på att lyfta fram andra historier än bara stjärnhistorierna.

Inspirerad av pappa

Mats Nyströms egen historia började i Stockholm.

Det var där han föddes och växte upp i en idrottsintresserad familj. Mats själv spelade fotboll, men var lika intresserad av teater.

Han sökte senare till scenskolan, men inspirerad av sin pappa som var kvällstidningsjournalist bytte han snart riktning.

Hemma i lägenheten låg det ständigt tidningar på bordet och radions nyhetssändningar stod alltid på.

– Det var nästan oundvikligt att inte dras med. Man var så inspirerad av journalistmiljön hemma. Så jag la ner teatern och började skriva för lokaltidningar. Sedan sökte jag sommarvikariat när jag var runt 23-24 år och fick jobb på Radio Västerbotten, säger han.

Det blev början på en lång resa.

Snart hamnade Mats på Radio Stockholm och en tid senare var han med och startade Nordic Channel som senare skulle bli Kanal 5. Där tog han sina första stapplande tv-steg och i januari 1991 fick han vikariat på SVT-sporten.

23 år senare är han fortfarande kvar.

"Många dog innan de blev 50"

Efter mängder av VM och OS som reporter, programledare, projektledare och kommentator, har tv-tittarna de senaste åren dessutom kunnat se honom som programledare för Gomorron Sverige.

– Jag hoppas att jag har några år kvar, men jag kan redan nu se tillbaka på en spännande karriär. Det är kul att man har fått uppleva så mycket.

Du ångrar inte att du inte satsade på teatern?

– När jag var i 30-årsåldern kanske jag tänkte på det. Men jag har kompisar som är skådespelare och har sett hur de har haft det periodvis. Det är tuffa tag. I dag är jag glad för tryggheten, man har barn och så. Visst, ibland suger det i teatertarmen, men jag tycker att jag får ut ganska mycket av det där ändå.

På vilket sätt?

– Direktsändningar blir nästan som ett behov. När jag har varit på semester i en månad rycker det lite i kroppen och man känner att man vill framträda. Det handlar inte om den där totala narcissismen utan mer om känslan när man står där. Man kan spela ut och göra kul grejer. Det finns en spänning och nerv som jag tycker är härlig.

Man uppfattar dig som väldigt lättsam och avslappnad i tv-rutan. Är det just eftersom du älskar situationen?

– Det är kul att du tycker det. I början tycker jag att jag var väldigt orolig, stel och kantig. Då kände jag att jag inte riktigt kom igenom mig själv. Men det är kanske inte så konstigt. Det tar några år innan man förstår vem man är. För att ta ett exempel släppte jag kommenterandet. Jag tyckte att det var kul, men jag insåg att om man ska bli en riktigt bra kommentator så måste man ta sina kvällar runtom i landet och vara beredd på att sticka i väg på helger. Det har jag gjort, men när mina tjejer kom så gjorde jag ett val. Jag vill uppleva saker med dem och det har jag inte ångrat.

Finns det en risk att många bara kör på och väljer bort annat?

– Ja, och jag har också kört på ganska bra, vilket har visat sig fysiskt med att man har känt stress och i vissa perioder har man mått mindre bra. Det är ju ett riskyrke, folk som jobbar med media är sådana som tycker om fart och fläkt. Sedan gäller det att vara snäll med sig själv.

Hur mycket lärde du dig av din pappa som var kvällstidningsjournalist när det gäller det där? Körde han på för hårt?

– Det gjorde han nog. Och på den tiden var det ju en jäkla massa krökande. Han var en av dem som klarade sig hyfsat, men det var mycket bland hans kollegor. Det märkte jag av som liten. De här killarna hängde mycket hos oss och de var väldigt snälla och jag var aldrig rädd, men de var inte snälla mot sina egna kroppar och mot sina egna liv. De allra flesta brände sig i bägge ändar. Det var skrämmande många som knappt blev 50-55 innan de dog. Den där spritromantiken var förödande, men jag tror och hoppas att det inte är likadant i dag.

"Ring en ambulans!"

Mats Nyströms pappa gick bort i slutet av 90-talet.

Några år senare var han även nära att mista sin kompis och kollega Thomas Wernerson.

Timmarna före en sändning av Fotbollskväll började Thomas må dåligt. Han fick ont i ryggen och blev bara sämre och sämre.

– Till slut frågade jag om jag skulle ringa en taxi. "Ring en ambulans", svarade han. Då fattade man att det här inte var bra. Han fördes till sjukhus där det visade sig att han hade fått ett brott på aortan. Jag gick ner själv och körde sändningen, jag fattade nog inte riktigt vad som hade hänt. Han kämpade för sitt liv under några dagar och när jag kom upp till sjukhuset efteråt och hälsade på honom så...ja det var en tung känsla.

Det var jobbigt?

- Ja, det var väldigt tufft. Det finns grejer som man fortfarande blir känslomässigt berörd av när man pratar om och jag blir det nu, säger han och tystnar några sekunder.

– Det var så otroligt allvarligt. Och han hade ju små barn då.

Hur klarade du att genomföra sändningen?

- När du är i en akut situation känner man ändå att "det här måste göras". Men dagen efter gick jag till jobbet samtidigt som jag visste att Thomas fajtades för sitt liv. Jag satte mig vid desken, men snart kände jag att jag inte skulle greja det. Det kändes inte viktigt. Det är den enda gången jag har behövt fråga någon annan om att ta min sändning. Jag var inte där i skallen.

Är det bland det värsta du har varit med om?

– I jobbet, ja. Utan tvekan. Det är det värsta. Det finns inget viktigare än människoliv.

Thomas Wernerson mår bra i dag och han minns Mats stöd.

– Man såg att det tog hårt på honom, han och de andra stöttade mig väldigt mycket. Vi har blivit vänner för all framtid, säger Wernerson.

– Vi har haft väldigt roligt genom åren och var ett radarpar i Fotbollskväll. Han är en väldigt noggrann person och där var vi lite olika. Han ville till och med veta vad jag skulle svara på hans frågor, men det fick han inte, säger han och skrattar.

Vill göra nytt program

Mats Nyström har varit programledare för Fotbollskväll sedan 1994 och parallellt arbetar han med Gomorron Sverige och Sportnytt.

Men trots en lång karriär fylld av nyhetssändningar och mästerskap finns det en dröm som ännu inte är uppfylld.

– Jag skulle vilja göra något i stil med sportens Agenda eller Uppdrag Granskning. Ett återkommande program då och då som skulle vara genomarbetat med en panel och man skulle ta fram egna grejer. Man skulle kunna ta upp ämnen som barnidrott, doping, stora stjärnor och så vidare. Ett fördjupande sportprogram. Det hoppas jag få jobba med i framtiden.

Trivs du där du är i dag annars?

- Absolut, helt klart. Ibland tänker man "kanske ska man göra något annat". Men så vänder man på stenarna och då blir det "nej, det här är ju så jäkla kul och bra". Jag har Gomorron Sverige med alla dess ämnen och så har jag sporten med allt vad det innebär. Nej, det vore att begära väl mycket om jag skulle få något mer.

Det verkar ha hänt rätt så mycket i ditt liv med jobb, färjedramatik och allt vad det är. Samtidigt nämnde du att du gillar tryggheten. Hur går det ihop?

– Jag har haft samma katt i 19 år och jag har varit på samma arbetsplats sedan 1991. Jag är en sådan person som söker trygghet mitt i allt. Jag söker trygghet, men samtidigt tycker jag om när det händer saker i direktsändning. Där hittar jag min spänning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag