Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Försvunna arvet efter Frank Andersson hittat

Frank Andersson och sonen Isac Forsberg 2014.
Foto: JEANETTE BOUVIN NYGREN
Frank Andersson avled för drygt två år sedan. Han blev 62 år.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI / BILDBYRÅN

Frank Anderssons priser från den framgångsrika brottarkarriären har länge varit borta.

I andra delen av ”Min pappa Frank Andersson”, som sänds på TV4 på tisdagskvällen, dyker det försvunna arvet till slut upp – i en kartong.

– Jag och mina småsyskon tänker så småningom fördela innehållet mellan oss, säger Isac Forsberg, äldste sonen, till SportExpressen.

Det har gått drygt två år, september 2018, sedan Frank Andersson gick bort, 62 år gammal.

I måndags visades första delen av TV4:s dokumentär om mannen som i drygt 40 år skapade rubriker – oavsett vad han gjorde. Hans behov av att synas på olika scener, som brottarmattan, kroggolvet, tv-studion och tidningsspalterna gick aldrig att mätta. 

På tisdagskvällen sänds andra delen av ”Min pappa Frank Andersson”. Äldste sonen, Isac Forsberg, 24, är fortsatt den röda tråden i sitt sökande efter en far.

Vid flera tillfällen i dokumentären sitter Isac och läser ur den uppriktiga självbiografi om Frank Andersson, som denne fick hjälp av författaren Joakim Langer att skriva: ”Frank – sanningen om lögnerna”.

Bland annat delger Isac högt för tittarna några rader där Frank Andersson är totalt hudlös, mil från bilden av honom som machoman.

”Jag skulle ge vad som helst för att få tillbaka en låda med minnen som jag sedan kunde sitta och rota i tillsammans med mina barn.”

Lådan hos Franks gamla bästis

Man får intrycket av att lådan med personliga saker och memorabilia inte längre existerar, att allt sedan länge varit försvunnet. 

Men i del två av dokumentären lyckas filmteamet spåra den. 

Under många år har den stått hemma hos Frank Anderssons barndomsvän; Ulf ”Blomman” Blomberg i Trollhättan.

– Frank hämtade lådan i ett förråd i Vänersborg och tyckte att jag skulle ha den hos mig, han tyckte att det för det första var i fel stad och att den skulle vara i Trollhättan. Ingen har någonsin frågat mig om den, därför har jag aldrig tagit upp det heller, säger Ulf Blomberg i programmet.

Han fortsätter:

– Sedan får syskonen slåss om vad de vill ha.

Bragdguldet från 1977 tros vara stulet. OS-bronset från 1984 i Los Angeles gav Frank Andersson bort till en amerikansk taxichaufför.

Frank Andersson tillsammans med sin äldste son Isac och den betydligt yngre Winston 2015.
Foto: PRIVAT

I dokumentären visas när de övriga priserna granskas av de fem barnen: Isac, Montana, Mira, Winston och Mileon, framför Frank Anderssons gravsten på Håjums begravningsplats i Trollhättan.

Kartongen med alla utmärkelser har Isac Forsberg nu tagit hand om. Tanken är att innehållet ska fördelas mellan honom och hans fyra småsyskon när dessa blivit större.

– Det får bli när de har blivit större. Det blir ett även ett sätt för oss att hålla kontakt, säger Isac Forsberg till SportExpressen.

Sonen Isac: ”Alla dessa lögner”

När SportExpressen pratade med honom inför det första programmet fick han bland annat frågan hur han tänker på sin pappa i dag.

– Hans liv känns mest som en tragisk historia. Jag vet inte om han mådde bra någonsin egentligen. Kanske i stunder, men sedan tog hans självdestruktiva beteende över. Han utsatte sig ständigt för situationer som var hans vardag och som kan beskrivas som galna. Sedan alla dessa lögner. Jag önskar att han hade fått ordning på sitt liv. Han hade behövt träffa mer rätt folk än fel människor, svarade Isac Forsberg.

Frank Andersson dog efter en komplicerad hjärtoperation på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.