Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvann från sajten efter dopingbomben

Jenny FranssonFoto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: IMAGO/IBL
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

OS-brottaren Jenny Fransson har testats positiv för doping. 

Dopingtestet genomfördes 9 januari och provsvaren blev offentliga i måndags. 

Nu kommer nästa smäll för Fransson – sponsorn hoppar av samarbetet. 

– I avtalet så har vi olika klausuler när man kan bryta avtalet, en av dem är doping.

Orden kommer från Bengt Göran Andersson, divisionschef på Kronägg som, via varumärket HeltÄrligt, sponsrat Fransson fram tills i måndags. Efter att dopinghärvan uppdagats försvann alla bilder och texter om deras tidigare samarbete från sajten Heltärligt som ägs av Kronägg.

– Samarbetet innan har varit bra, vi kan ju inte säga att hon gjort något som gått emot våra värderingar innan, men i detta fall tar vi avstånd från det till 100 procent.

 Franssons egen teori är att det rör sig om ett sabotage, därför kommer en vattenflaska analyseras. Det är dock ingenting som kommer förändra något hos Kronägg.

Varför inväntar ni inte provsvaren från b-provet innan ni går ut?

– Vi gjorde bedömningen att det är osannolikt att b-provet visar något annat resultat än a-provet. Det är ett fåtal ärenden som har visat något annat. Vi valde att agera fort eftersom vi ju inte vill förknippas med detta, säger Andersson och utvecklar: 

– Vår åsikt är att fackmännen kan detta mycket bättre än oss och de säger att det är osannolikt att b-provet visar något annat än a-provet, säger Andersson. 

Kronägg utesluter inte att de kommer jobba ihop med Fransson i framtiden – om b-provet mot förmodan skulle fria OS-bronsmedaljören. 

– Skulle det visa sig att det här fallet är ett av de fåtal (där b-provet visar ett annat resultat än a-provet), så kommer vi givetvis att jobba med henne igen.

Gruvföretaget: ”Förvånade och bedrövade”

Storsponsorn LKAB intar en lite annan hållning, berättar presschefen Anders Lindberg i en intervju med SVT

– Vi väntar och ser på det här så kallade b-provet och vad utredningen faktiskt kommer fram till. Det här var ju något som gjorde oss förvånade och bedrövade, de här uppgifterna. 

På SVT:s fråga om huruvida Franssons a-prov kan ha skadat LKAB:s varumärke svarar Lindberg:

– Det är faktiskt inte prio för oss. Det viktigaste är hur Jenny Fransson mår, och sedan förstås vad det är som har hänt. Varumärkesfrågan kommer i andra hand.

SOK-basen om dopingbomben som skakat om idrotts-Sverige

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.