Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Försökte kyssa mig – smekte mig i bilen"

Foto: Expressen TV.
Foto: Expressen TV.
Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Foto: Jens L'Estrade / Scanpix / SCANPIX SPORT SCANPIX SWEDEN

Ida Marko Varga blev under sin karriär sexuellt utnyttjad av sin tränare.

I Patrick Ekwalls show berättar OS-simmaren om de hemska bilder som etsat sig fast i hennes minne.

– Han visade avgjutningar av sin frus underliv och visade bilder från ett fotoalbum när de hade sex, berättar hon i Patrick Ekwalls program, Ekwalls show.

Hon slog igenom redan som 13-åring och ansågs länge vara en av Sveriges största simtalanger. Cirka tjugo år senare kan Ida Marko Varga summera en karriär fylld med VM- och EM-medaljer, OS-finaler och SM-guld. Men bakom framgången gömmer sig en mörk verklighet. Som tonårig blev Marko Varga utsatt för sexuella övergrepp av sin tränare.

– Jag var hemma hos honom för att vi skulle samtala om min karriär. När vi var på väg ner till träningen så tryckte han upp mig mot väggen och försökte kyssa mig, berättar hon i Patrick Ekwalls program Ekwalls Show.

"Visade bilder när de hade sex"

I showen berättar den Marko-Varga om flera hemska övergrepp och om hur hon vägrade att vilja berätta om situationen för någon.

– Han visade avgjutningar av sin frus underliv och visade bilder från ett fotoalbum när han hade sex med henne. I bilen så smekte han mig och sa att han hade gjort så här med många tjejer tidigare, så det var inget onormalt, säger hon.

– Jag ringde hem till mina föräldrar och berättade vad som hade hänt. Men jag sa att om ni säger det till någon så nekar jag. Han var en auktoritet och ett känt namn inom simningen, så jag ville inte riskera min karriär.

 

LÄS MER: LEDAREN FRIKÄNDES I TINGSRÄTTEN

Tackar Patrick Sjöberg för sin berättelse

Med i studion satt före detta höjdhopparen Patrick Sjöberg som skrivit en bok om de övergrepp han blev utsatt för som ung idrottare. Marko Varga berättade om hur viktigt Sjöbergs bok varit i hennes egna fall.

– Det var skönt att det blev belyst. Jag hade gått ut med mitt fall tidigare men det blev inte så stort. Jag kände att idrotten behövde höra det här när han gjorde det.

– Det är fruktansvärt och det är mer förekommande än vad man tror. I Sverige saknar vi självklara regler, vi har ingen anmälningsplikt. Det har lätt till att tjejer som blivit utsatta för övergrepp får uppleva det här, svarar Sjöberg.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!