Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag är helt chockad – jag blev så ledsen”

Idrottsminister Amanda Lind mötte Riksidrottsförbundet med anledning av coronaviruset. Flera evenemang tvingas hållas utan publik.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: GEPA PICTURES/ MARIO BUEHNER / GEPA BILDBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: GEPA PICTURES/ HARALD STEINER / © BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
1 / 9

Regeringen inför ett skarpt förbud mot evenemang med fler än 500 deltagare, på grund av coronaviruset. 

Nu påverkas SHL, hockeyallsvenskan, svenska cupen och flera andra idrottsevenemang. 

Svenska fotbollförbundet meddelar att helgens matcher i Svenska cupen kommer att spelas utan publik, liksom landslagets kommande möte med Ryssland på Friends arena. 

Helgens alpina tävlingar i Åre ställs in – och senare meddelade Svenska skidförbundet att man ställer in alla evenemang enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation. Även SM-veckan i Luleå och Boden, där 20 idrotter deltar, ställs in.

– Vi kommer att följa regeringens direktiv, säger riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. 

Tio länder har valt att ställa in säsongens slutspel i hockey, och flera matcher inom den internationella fotbollen har skjutits upp eller spelats inför tomma läktare. 

Nu påverkar coronavirusets spridning även idrottsevenemang i Sverige. Folkhälsomyndigheten föreslog under onsdagen att regeringen stoppar sammankomster med fler än 500 deltagare. Ett förslag som regeringen kort senare meddelade till SR att de tänker följa. 

– Begräsningen innebär att offentliga tillställningar som samlar fler än 500 personer förbjuds från och med i morgon (torsdag). Förbudet gäller tills vidare och gäller över hela Sverige. Beslutet gäller till exempel demonstrationer, teater, konserter men också offentliga tillställningar som idrottstävlingar och dansföreställningar, säger justitie- och migrationsministern Morgan Johansson (S) under onsdagskvällen. 

– Vi måste häva den här förordningen den dagen som den inte längre behövs, men när det kan ske vet vi inte i dag och därför gäller den tills vidare. Det här är ingen allmän rekommendation utan ett skarpt förbud. Den som ändå ordnar en sådan sammankomst riskerar böter eller fängelses upp till sex månader. 

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger till TT att förbudet bör gälla i minst två månader.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson meddelar att han kallat flera förbund till ett möte under torsdagen. 

– Vi kommer att följa regeringens direktiv, men får man välja mellan ekonomi och hälsa så är det klart att hälsa gå före, säger Eriksson. 

Den svenska idrotten står inför flera olika scenarion, menar Eriksson. 

– Specialförbunden kan hantera frågan om publik olika. Ett alternativ kan vara att dra ner publikkapaciteten till under 500 personer, ett annat att spela inför tomma läktare och ett tredje att helt enkelt skjuta upp. Det är olika för olika sporter.

Hockey

SHL-klubbarna sitter just nu i ett gemensamt möte där beslut ska tas om fortsättningen på säsongen. 

Hockeyallsvenskan meddelade kort före Folkhälsomyndighetens besked att slutspelsserien och den hockeyallsvenska finalen kommer att spelas som planerat.  

Sedan hade ligan ett nytt möte. Där beslutades att låta onsdagens matcher i slutspelsserien spelas inför publik som planerat. 

SHL:s vd Michael Marchal har sagt till SportExpressen att det kommande slutspelet kan spelas utan publik, men att det kommer att genomföras oavsett. 

SDHL meddelar att onsdagens match kommer att spelas som planerat att men att ”från och med fredagens finalmatch kommer matcherna att spelas inför tomma läktare tills dess att annat beslutats från regeringen”

Fotboll

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand meddelar att helgens matcher i Svenska cupen kommer att spelas utan publik. Detta gäller även det svenska herrlandslagets träningsmatcher mot Ryssland (hemma på Friends) och Cypern (borta) senare i mars. 

– Beslutet i sig känns logiskt utifrån den situation vi befinner oss i. Vi är alla införstådda med den situation som nu påverkar hela vårt samhälle. Vi inom idrotten och fotbollen måste också ta ansvar för det, säger Sjöstrand.

Fotbollsallsvenskan är planerad att starta den 4 april. Så här säger ligaansvarige Ola Rydén med anledning av det senaste beslutet kring coronaviruset:

– Allsvenskan har inte startat än. Vi vet inte vad det finns för restriktioner och innan dess kan vi inte ta ställning till något. Vi väntar på vad förbundet kommer säga, de kommer väl kalla oss till ett möte när beslutet blir offentligt. 

Svensk elitfotbolls ordförande Mats Enquist menar att den allsvenska premiären kan komma att skjutas upp. 

– Vi är rörande överens om att det, av massor av skäl, är en otroligt jobbig situation om vi måste spela matcher utan publik. Det innebär att om det landar i att vi inte kan ha våra matcher vid den tidpunkten, då kommer vi göra allt för att planera för en senare ligastart, säger han till GP

Björn Wesström, sportchef i AIK:

– De allsvenska klubbarna i Stockholm är tydliga med att vi hellre ser att matcherna skjuts upp än att det spelas utan publik. 

– Vår önskan är att man, om det skulle fortsätta, gör allt för att skjuta upp den allsvenska starten, säger IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson. 

Djurgården meddelar på Twitter att de stänger sina träningar för allmänhet och media tills vidare. 

Innebandy

Den sista omgång i svenska innebandyligan spelas för herrar på lördag, och damerna avslutar nästa helg. Göran Harnesk, generalsekreterare i Svenska Innebandyförbundet, kommer att delta på ett möte med RF under torsdagen. 

– Eftersom vi står inför slutomgångarna i SSL, med flera betydelsefulla matcher, har vi många arrangemang med mer än 500 åskådare på gång. 

– Vi har telefonmöte i morgon bitti och ska klockan 13 ha möte med RF. Vi vill ha mer än rekommendationer, vill att det tydligt ska framgå vad som förväntas av oss som arrangör.

Bandy

Svensk bandy har tillsatt en krisgrupp på grund coronavirusets spridning. Och bandyfinalerna på Studenternas kan nu komma att flyttas till hösten.

– Jag vill inte lämna några kommentarer i dagsläget. Vi kommer att meddela ett beslut om hur det blir med finalerna i morgon torsdag klockan 12, säger svenska bandyförbundets ordförande Per-Anders Gustafsson. 

Handboll

Svenska handbollförbundet har också möte med RF under torsdagen, och kommer därefter att komma med ett beslut i frågan. 

– Jag kan inte säga något innan Riksidrottsförbundet ska ha möte med specialförbunden klockan 13.00 i morgon. Därefter fattar vi beslut och runt 17.00 tror jag att vi kan kommunicerar ut direktiv som är i linje med vad RF säger Peter Gentzel på svensk elithandboll. 

Vintersport 

Den alpina världscupavslutningen i Åre ställs in. Sedan tidigare hade tävlingarna i Cortina ställts in, men i Åre skulle det körts parallellslalom, storslalom och slalom för damerna. Mikaela Shiffrin skulle gjort comeback efter en längre frånvaro på grund av sin pappas bortgång. 

– Jag fick nyss veta. Jag är helt chockad. Jag blev så ledsen. Jag var så himla peppad och har känt att jag är på g, men det är som det är, säger svenska landslagsåkaren Emelie Wikström till Aftonbladet.

Herrarnas tävlingar i Kranjska Gora, där André Myhrer ska göra sin sista tävling, kommer att köras utan publik. 

Svenska skidförbundet meddelade under onsdagskvällen att de följer Folkhälsomyndighetens senaste rekommendation och ställer in samtliga tävlingar och evenemang som samlar fler än 500 personer. Beslutet gäller tills vidare och påverkar bland annat JSM i Åsarna, som avbryts.

SM-veckan i Luleå och Boden ställs också in, där svenska mästare i 20 olika idrotter skulle ha utsetts mellan 25 och 31 mars. Bland annat SM i längdskidor, alpint och skidskytte var med på tävlingsprogrammet.

- Att ställa in ett sådant stort och populärt evenemang som SM-veckan är ett mycket tungt beslut, men vi står inför en allvarlig situation där Riksidrottsförbundet självfallet tar det ansvar vi kan för att bidra till att hålla nere smittspridningen, säger Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet.

Stora svenska idrottsevenemang närmsta tiden

11-19/3 Ishockey, damer, SM-final, Luleå och Jönköping.

SM-finalen mellan HV71 och Luleå inleds under onsdagskvällen och pågår som längst en dryg vecka.

11/3-9/4 Ishockey, herrar, kval till SHL.

Allsvenska finalen och slutspelsserien leder fram till direktkval till herrarnas högsta serie, som spelas fram till början av april.

13-15/3 Freestyle, världscupen, Idre fjäll.

Världscupen i puckelpist avslutas med tävlingar för damer och herrar i Dalarna.

14/3-2/5 SM-slutspelet i ishockey, herrar.

Tio lag gör upp om SM-titeln i en och en halv månad i fullsatta ishockeyhallar.

14-15/3 Svenska cupen, herrar, kvartsfinal.

Herrarnas turnering innehåller bland annat stormatcherna Hammarby–IFK Göteborg och Malmö FF–AIK som väntas dra mycket publik. Damerna spelar andra matchen i sitt gruppspel.

21/3 SM-finalerna i bandy, Uppsala.

Damernas och herrarnas traditionsenliga finaler väntas locka 14 000 åskådare till Studenternas IP. Semifinalerna spelas klart veckan inför.

21-22/3 Svenska cupen, herrar, semifinal.

Storlagens matcher väntas dra mycket publik.

23-29/3 SM-veckan, vinter, Luleå/Boden.

Bland tävlingarna som ska avgöras finns skid-SM.

28/3 Fotboll, herrar, landskamp: Sverige–Ryssland, Solna.

Viktig träningsmatch inför EM i sommar spelas på Friends arena och kan dra åtminstone 30 000 åskådare.

29/3 Handboll, damer, EM-kval: Sverige–Tjeckien, Skövde.

Damlandslaget spelar EM-kval i en arena som tar 2 500 åskådare.

3-6/4 Swim Open, Stockholm.

Sarah Sjöström och hennes medtävlare simmar i årets största tävling på hemmaplan i Eriksdalsbadet.

4/4 Allsvenskan och superettan startar. Dagen innan är det premiär i damallsvenskan.

Storpublik väntas när högsta fotbollsserierna drar igång.

14/4 Fotboll, damer, EM-kval: Sverige–Ungern, Göteborg.

Viktig EM-kvalmatch för damlandslaget spelas på Gamla Ullevi.

15-18/4 Padel, Swedish Open, Stockholm.

En stortävling i den nya popsporten padel arrangeras på Kistamässan i norra Stockholm.

16-18/4 Ishockey, herrar, landskamp: Sverige–Danmark, Ljungby och Halmstad.

Tre Kronor spelar två matcher som en del av uppladdningen inför ishockey-VM.

19-25/4 Parasport, kälkhockey, EM, Östersund.

Deltagare från hela Europa väntas till Jämtland.

22-24/4 Ishockey, herrar. landskamp: Sverige–Finland, Örnsköldsvik och Umeå.

Ytterligare två träningsmatcher för Tre Kronor inför ishockey-VM.

25/4 Innebandy, SM-finaler, Stockholm.

Både herrar och damer ska spela final i Globen i Stockholm som ofta är utsåld.

Dessutom pågår serieavgörandet och därefter slutspel i högsta ligorna för handboll, basket, innebandy och volleyboll.

Här är några av de största sportevenemangen som ställts in eller påverkats av coronaviruset.