Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förre boxningsproffset knockad av knarket

Talar ut. I onsdags dömdes Fredrik Alvarez till skyddstillsyn för narkotikabrott och grov stöld. Nu berättar han för SPORT-Expressen om hur han fastnade i knarkträsket efter att boxningskarriären var över. "det var som om jag gick rakt ner i en tunnel där allt var droger och droger", säger han.
Först: hyllad proffsboxare.
Sedan: djupt ner i en drogtunnel kantad av kriminalitet.
Nu bryter Fredrik Alvarez, 29, tystnaden efter knarkdomen.
Under flera år var jag inte drogfri en enda dag, säger han till SPORT-Expressen.

FAKTA

Vann 40 matcher som proffs
Namn: Fredrik Alvarez.

Yrke: Var proffsboxare.
Aktuell: Dömdes i onsdags för narkotikabrott och grov stöld.

Ålder: 29 år.

Bor: Borlänge.

Meriter: Debut 17 mars 1995.
45 proffsmatcher (40 segrar, varav 26 på knockout).
Blev mästare för WBF när han 1997 besegrade brasilianaren Luciano Torres på knock i den andra ronden.
Han tappade titeln i juni året därpå mot sydafrikanen Sugarboy Malinga i den elfte ronden.
2000 förlorade Alvarez en EM-match mot ryssen Andrej Shalikov (åttonde ronden).
I juni 2001 fick han ta över en VM-match i stället för Armand Krajnc och förlorade på knockout.
I oktober 2002 blev han också svårt knockad och bestämde sig efter det att lägga av.

Han kallades "svenske Tyson" och omnämndes tillsammans med svenska boxarstjärnor som George Scott, Paolo Roberto och Armand Krajnc. Men 2002, efter sju år och 45 tuffa proffsmatcher, bestämde sig Fredrik Alvarez för att sluta proffsboxas.

Festade med fel människor

– Då bodde jag i Italien och bestämde mig för att ta ett års semester efter alla tävlingar. Jag visste inte riktigt vad jag ville göra och tyckte att jag kunde unna mig lite ledighet, säger han. Men han hamnade snabbt i fel kretsar. – Jag trodde aldrig att jag skulle hamna i drogträsket. När jag boxades var jag emot alla droger och dessutom kom jag från bra familjeförhållanden och hade en perfekt karriär. Men sen hamnade jag på en fest med fel människor som hade kokain. Fredrik testade och fastnade omedelbart. – Jag kan inte säga varför jag fastnade, det var som om jag gick rakt ner i en tunnel där allt var droger och droger.

"Jag gick igenom ett helvete"

Efter första gången accelererade drogbehovet och snart var Fredrik fast på hasch, kokain och amfetamin. – Jag gick igenom ett helvete. Det är två helt förstörda år som jag nästan inte vet något om. Det är skrämmande. Det gick inte en dag utan att Alvarez var hög på någon drog. – Jag var så hög att jag i perioder inte sov på fyra–fem dygn, berättar han.

Dömd för knarkbrott och stöld

Knarkberoendet ledde till kriminalitet och i oktober 2004 greps han i sin hemstad Borlänge med tio gram kokain på sig. Vid en husrannsakan hittade polisen dessutom cannabis, kokain och heroin. Alvarez erkände nästan omedelbart såväl narkotikabrottet som att han, tillsammans med en 36-årig kamrat, hade brutit sig in i en sommarstuga och stulit smycken och vapen – för att få pengar till droger. – Det gick till slut inte att stoppa. Men jag känner stor ånger och tänker nu ta den här chansen och bli en nyttig medborgare igen. I onsdags fälldes Fredrik Alvarez för narkotikabrott och grov stöld. Han dömdes till skyddstillsyn med behandlingsplan. Det beslutades att han ska vara på behandlingshem i ett år med uppföljande eftervård i ett halvår. Därefter blir det övervakning. Hade han valt fängelse hade det blivit ett år och två månader.

Drogfri i åtta veckor

– Den här domen känns bra eftersom jag själv anser att det jag gjorde var missbruksrelaterat. Det är egentligen inte förrän nu när jag har varit på den första avgiftningen och varit drogfri i sju till åtta veckor som jag fattar vad jag har varit med om. Fredrik Alvarez hoppas kunna vända erfarenheten till något positivt. – Jag tar en dag i taget men jag vill säga till alla ungdomar: testa aldrig! Narkotika är det största hotet som vi har i västvärlden. Fredrik Alvarez vann 40 matcher som proffs-boxare.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!