Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förklaringen: Därför stoppades stjärnorna

Michelle Coleman och Jennie Johansson fick inte vara med på avslutningsceremonin under OS.
Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Coleman och Johansson.
Foto: Maja Suslin/Tt / TT SPORT TT NYHETSBYRÅN

SIMNING. Simstjärnorna Jennie Johansson och Michelle Coleman – som stoppats från landslagsdeltagande – bröt mot SOK:s regler under OS och fick inte delta i avslutningsceremonin i Rio.

– Det stämmer, bekräftar SOK-chefen Peter Reinebo för TT.

I torsdags avslöjade Dagens Nyheter att VM-guldsimmaren Jennie Johansson och Michelle Coleman, som tagit VM-medalj, stoppats från landslagsdeltagande på obestämd tid.

Landslagsledningen ville dock inte uppge varför simmarna hade stoppats.

Nu kan TT avslöja att duon av disciplinära skäl stängdes av från OS-avslutningen i Rio av Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Verksamhetschefen Peter Reinebo, svensk truppchef i Rio, bekräftar TT:s uppgifter.

– Det fanns en serie händelser som gjorde att jag som truppchef valde att säga åt dem att de inte fick komma tillbaka till OS-byn och delta i avslutningen, säger han.

"En serie händelser"

SOK:s tumregel är att svenska OS-deltagare två dagar efter att de slutat tävla måste lämna OS-byn. Om idrottare eller ledare ändå vill stanna kvar i OS-staden för semester så får de söka sig annat boende. Om de sedan vill vara med på avslutningen tillåts de flytta in i OS-byn igen en dag före.

TT: Vad var det som hände?

– Det vill jag inte berätta. Det var en serie händelser, inte en mängd men fler än en, och det handlade om under vilka förutsättningar man skulle få stanna kvar efter OS, hur det skulle vara förberett och hur man skulle sköta sig. De uppfyllde inte den överenskommelse som fanns och då ville jag inte ha dem tillbaka till truppen och OS-avslutningen, säger Reinebo.

SOK kommer inte att bestraffa simmarna ytterligare.

Möte med förbundet

TT: Har ni tryckt på för att simlandslagets ledning skulle ta det här beslutet?

– Nej, det har vi inte men vi höll varandra underrättade under den här situationen. Landslagsledningen hade ju lämnat Rio, men fyra av deras aktiva var kvar. Jag kommunicerade med Ulrika (Sandmark, förbundskaptenen) som hade kommit hem till Sverige. Sedan när vi kom hem så hade vi ett möte med Henrik Forsberg (sportchefen), Ulrika och Bengt Jönsson (förre förbundschefen) och beskrev den här händelsekedjan, säger Reinebo.

Det är inte första gången som simförbundet tar till disciplinära åtgärder mot sina simmare. För två år sedan fick tre simmare – namn som förbundet höll hemliga – skriftliga varningar sedan de täckt över en företagslogga på landslagskläderna under EM i Berlin. Detta sedan sponsorn dragit in sin del i en ekonomisk bonus som tillfaller simmarna.

Förbundskaptenen Ulrika Sandmark ville på fredagsmorgonen i samband med SM-starten i Stockholm inte uttala sig mer om deras beslut att stoppa simmarna från kortbane-VM i Kanada. Sportchefen Henrik Forsberg har inte gått att nå.

Johansson och Coleman

Jennie Johansson

Född: 15 juni 1988 i Hedemora.

Klubb: Neptun.

Främsta meriter (lång bana): VM-guld på 50 meter bröstsim 2015, VM-silver på 4x100 meter medley 2015, EM-guld på 50 meter bröstsim 2016, EM-silver på 50 meter bröstsim 2014, på 100 meter bröstsim 2010, 2012 och 2014 och på 4x100 meter medley 2014, EM-brons på 50 meter bröstsim 2010.

Michelle Coleman

Ålder: 31 oktober 1993 i Vallentuna.

Klubb: Spårvägen.

Främsta meriter: Sjua i OS-finalen 2016 på 200 meter fritt, VM-silver på 4x100 meter medley 2015, EM-guld på 4x100 meter fritt 2014, silver på 4x200 meter fritt och 4x100 meter medley 2014 och EM-brons på 100 meter fritt 2014.

TT

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.