Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zoran, 32, har sprungit över 11 000 kilometer

Zoran Zorić har sprungit över 11 000 kilometer i år
Foto: Privat/ Privat
”Min grej är att jag vill se hur långt jag kan nå”, säger Zoran Zorić.
Foto: Privat/ Privat

Zoran Zorić har sprungit över 11 000 kilometer i år.

För löparen från Motala är maratondistansen nästintill vardagsmat. 

– Min grej är att jag vill se hur långt jag kan nå, att springa så många kilometer som möjligt under ett helt år, säger 32-åringen. 

I Motala har Zoran Zorić blivit lite av en lokalkändis då han de senaste åren sprungit kilometer efter kilometer längs stadens vägar. 

I början av december uppmärksammades han i lokaltidningen Motala Vadstena Tidning, det efter att redaktionen fått in nyfikna frågor från läsarna – vem är han som springer hela tiden? 

– Han som gjorde intervjun sa att ”folk i stan vill veta vem du är”. De var väldigt intresserad av varför man gjorde det och hur man klarade av det, säger Zoran Zoric och skrattar. 

Ökat successivt sedan 2007

Det hela började med en fotbollstränare i IFK Motala, han ville att spelarna skulle springa av sig slaggprodukter efter matcher för att undvika skador. Zoran Zorić fick då upp ögonen för löpningen och efter gymnasiet sommaren 2007 började han öka antalet kilometer på sina löprundor.

Hur mår kroppen av att springa så långt?

– Själva upptrappningen från noll till trettioåtta kilometer har skett stegvis. Man tar kilometer för kilometer och ibland ökar man på två-tre kilometer. Jag satte en grundkondition när jag började de första sex åren med att springa sju kilometer om dagen varje dag. Det hjälpte väldigt mycket, säger han och fortsätter:

– Det som framför allt hjälper är stretchning. Jag tror att många fuskar eller inte orkar hålla på med stretchning och får problem med vissa delar av kroppen. Stretchning är det viktigaste, även fast folk säger att det är kost och andra grejer. 

”Vill se hur långt jag kan nå”

Zoran Zorić flikar dock in att han försöker äta nyttigt och att han undviker alkohol. Han drivs av utmaningen att se hur långt hans kropp orkar springa. Men något lopp har han inte sprungit ännu, han värdesätter hellre att kunna hålla i sin dagliga löprutin. 

– Min grej är att jag vill se hur långt jag kan nå, att springa så många kilometer som möjligt under ett helt år. Det har alltid varit den stora grejen för mig, sen är det klart att man sprungit milen på 36 minuter för något år sedan, man har testat de gränserna också. Framför allt vill jag ha erfarenheten av att inte alltid lite på vad forskningen säger, utan hur känner jag själv att kroppen reagerar? 

Löprundorna varierar, men normalt är han ute i ungefär tre timmar, och han springer utomhus året runt. Träningen är för honom en livsstil och det gäller att planera för att hinna med löpningen. 

– I bland får man dra på morgonen vid fem-sex tiden, oftast springer jag vid tretiden men det är så himla svårt att göra det nu, annars blir det vid fem-sex tiden på kvällarna. Ibland springer jag runt åtta och är hemma elva. Det är bara köra klart sin runda. Det svåraste är när man reser, tillägger han. 

”Kollat lite på ultralopp” 

I fjol sprang han 8 500 kilometer och i år hade han som mål att klara av 9000. 

Men i och med corona har han frigjort mer tid – och hunnit lite längre. Lagom till julafton passerade han 11 000 kilometer. Och om det blir något lopp i framtiden för att mäta sig med andra återstår att se. 

– Jag har faktiskt kollat på lite ultralopp nästa år eller året därpå. Men det blir lite svårt att träna inför ett ultralopp om det sen inte blir av. Det är många som har blivit drabbade av det i år. Men ultralopp är faktiskt något jag kollat på mer än maraton. Ett maraton är i stor sett det jag springer varje dag. För mig är det inte något speciellt, även om det låter lite drygt, säger han och skrattar. 

Han avslutar med ett sista råd, till den som vill börja springa: 

– Det kanske är värt att säga att man ska ta det stegvis, så att man inte börjar med 38 kilometer – och jag tror att det finns otroligt många olika sätt att motivera sig på som finns där att upptäcka. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.