Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wolfgang välkomnar alla till Sveriges största judoklubb

Wolfgang Biedron kom från Tyskland till Sverige genom judon. Här blev han kvar och bestämde sig för att starta en judoförening där alla kan delta.Foto: Expressen
Det som Wolfgang Biedron tycker är det bäst med judon är att man aldrig blir riktigt fullärd. Han tycker att judon är roligare än någonsin. Foto: Expressen
På judoklubben finns det en plats för alla oavsett kunskaper, ambitionsnivå, kön eller ålder. Det ger en nära gemenskap. Foto: Expressen
Wolfgang med sin dotter som även hon är duktig på judo och tävlar på elitnivå.Foto: Expressen
Varje judopass inleds med att utövarna hälsar på varandra.Foto: Expressen

Wolfgang Biedron, 68, har hållit på med judo i nästan hela sitt liv.

När han kom till Sverige från Tyskland startade han Judo Sundsvall dit alla är välkomna.

Det spelar ingen roll hur bra man är eller vilken ambitionsnivå man har.

– En bra ledare måste se till att man ser alla. Jag säger till mina tränare att varje barn ska bli sedd minst en gång varje träning.

Wolfgang Biedron kollade vilken den största staden i Sverige var som inte hade Judo. Det tog honom till Sundsvall och nu har han haft sin judoklubb sedan 1987.

– Judon har varit hela mitt liv. Jag började vid 13 år och har själv tävlat. Jag har gjort allt man kan göra i judo. Det bästa är att man aldrig blir fullärd. Jag har hållit på i 56 år. Jag åker på läger och går kurser och får lära mig nya tekniker hela tiden. 

Wolfgang har själv haft en framgångsrik judokarriär och har bland annat representerat Sverige i OS. I början handlade allt om att tävla, men det ändrades när han började träna andra.

– Som tränare insåg jag tidigt att alla vill inte tävla, alla vill inte bli bäst. Så jag började tidigt att se om man kunde fixa en klubb där det finns något för alla och här har jag lyckats med det.

”Man måste ta hänsyn till alla”

Alla är välkomna till Judo Sundsvall. Man måste inte ha som mål att tävla eller bli bäst.

– Jag har lärt mig att man måste ta hänsyn till alla. En del lär sig teknik på fem minuter, andra behöver fem månader. De flesta ger sina elever känslan av att de aldrig kommer lära sig men jag är ganska duktig på att uppmuntra även dem som har det jättesvårt. De känner att det går framåt även om det går långsamt. 

På klubben är alla väldigt nära varandra. Landslagstävlande tränar tillsammans med de yngre, föräldrar tränar med sina barn och alla hjälps åt för att göra Judo Sundsvall till ett annat hem. Och man lär sig mycket mer än att bara utöva judo.

– Föräldrarna tycker att det är bra här. Barnen rör sig mindre och mindre och sitter mer stilla. De tycker att det är kul att de rör på sig. Vi blandar in ganska mycket lekar och sånt för barn är vana vid att det ska vara aktion hela tiden. Vi har bra ordning och ser till att alla sköter sig.

Efter att ha hållit på med judo i nästan 60 år har Wolfgang en hel del erfarenhet både som utövare och ledare. Den erfarenheten försöker han föra vidare till de yngre tränarna på klubben, så att de också ska kunna bli bra förebilder. 

– En bra ledare måste se till att man ser alla. Jag säger till mina tränare att varje barn ska bli sedd minst en gång varje träning. Man ska inte bara gå till dem som behöver mest hjälp eller till dem som är bäst. Varje barn ska ha haft individuell uppbackning minst en gång varje träning. 

Rösta på din favorit i kategorin ”Ledare” till Årets Eldsjälsgala på aretseldsjal.se 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.