Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vill undvika negativa följder för barns hälsa”

Det gäller nu med • Munskydd • Gymnasieskolorna • Barnidrott • Alkoholstoppet.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Barns idrottande har drabbats hårt av coronapandemin.

Nu uppmanar regeringen och Folkhälsomyndigheten föreningar att återuppta verksamheten.

– Barn och unga ska kunna ägna sig åt kultur, idrott, fysisk aktivitet, säger Johan Carlson, FHM:s generaldirektör.

Flera föreningar runtom i landet har haft svårt att bedriva sin verksamhet under pandemin. Bland annat Stockholms stad har ställt in alla aktiviteter för barn och ungdomar. Beslutet omfattar ”stadens simhallar och övriga idrottsanläggningar för all organiserad verksamhet”. Många kritiska röster har höjts. Flera förbund som omfattar inomhusidrotter har bland annat skrivit ett öppet brev till beslutsfattarna.

Regeringen måste öppna upp för idrott även inomhus om inte barnens hälsa ska bli lidande på lång sikt”, skriver förbunden.

Nu agerar regeringen.

– Det är viktigt att idrotts- fritids och kulturaktiviteter både inom- och utomhus för barn och unga håller öppet även när annan verksamhet stänger ner. För vuxna gäller fortsatt att träning bör ske utomhus. Kulturskola, öppen fritidsverksamhet bör fortgå i så stor utsträckning som möjligt. Vi vill undvika negativa följer för barns hälsa så mycket det går. Detta gäller för barn födda från. 2005 och framåt, säger idrottsminister Amanda Lind under en presskonferens på torsdagen.

”Aktiviteterna måste bedrivas så smittsäkert som möjligt”

Folkhälsomyndigheten lyfter fram idrottsverksamhet för unga som ett undantag.

– Det är rimligt att offentlig verksamhet som kan stängas ner förblir stängd i första hand till den 7 februari. Med det sagt ska vissa undantag göras. Barn och unga ska kunna ägna sig åt kultur, idrott, fysisk aktivitet. Vi vet också att barn och unga inte är dem som driver smittan inom pandemin, säger Johan Carlson.

– Aktiviteterna måste bedrivas så smittsäkert som möjligt.

Undantaget gäller barn födda 2005 och senare. Riksidrottsförbundet reagerar positivt på beskedet.

– Det är ett glädjande besked från idrottsminister Amanda Lind som visar hur viktig idrotten är för fysisk aktivitet, gemenskap och för att må bra, säger Björn Eriksson, ordförande, i ett pressmeddelande.

Johan Carlson: ”Undantag bör göras för barnidrott”

Folkhälsomyndighetens generaldirektör: ”Bör snarast återuppta verksamheterna”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.