Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vill slå världsrekord för både damer och herrar

Britta Backlund, 24, vill bli bäst i världen i speedski.
Foto: Privat
Ett mål för Britta Backlund är att slå både damernas och herrarnas världsrekord.
Foto: Privat
”Jag har en stark målinriktning. Jag tror jag alltid varit sådan”, säger Britta Backlund.
Foto: Privat

Att bli bäst världen på speedski kan låta som en tuff utmaning. 

Men för Britta Backlund, 24, finns ingenting som stoppar hennes mål från att slå världsrekord i både dam och herrklassen. 

– Skulle det gå, vilket jag tror, skulle det bli någonting stort, säger Britta Backlund och berättar om hur hon ska bli snabbast i speedski. 

I en Darth Vader liknande hjälm och röd gummidräkt åker speedskiåkarna i över 200 km/h nedför en skidbacke. Utrustningen är konstruerad för att släppa in så lite luft som möjligt. För i den här sporten handlar det inte om snabbast tid, utan om snabbast hastighet. 

– Första gången jag åkte 200 km/h så kändes vinden som när man stoppar ut huvudet genom ett fönster på en bil. För att inte tala om trycket på hjälmen som var hyfsat hårt, säger Britta Backlund och förklarar utmaningen med att åka snabbt. 

Det är inte svårt att åka fort, utan att åka fortast. I över 200 km/h ska åkaren hålla en position hela backen för att inte släppa in luft. Utmaningen är att veta vart man släpper in luft och hantera ojämnheter som kan uppstå i backen. 

 – Det är svårast att vara bäst i sporten. Men åka fort kan alla göra. Det är bara åka rakt ner och tycka det är kul. 

Vill slå herrarnas världsrekord

Britta har tävlat i speedski sedan tio år tillbaka. Efter att ha vuxit upp på ett par alpina skidor blev en korsbandskada slutet på slalomkarriären men början på en speedskiresa. Nu vill hon bli bäst i hela världen - vilket hon redan är, fast på damsidan. 

Hon har hittills vunnit två världscuptävlingar. Där hon i första världscuptävlingen oväntat slog mästarinnan Valentina Greggio som har världsrekordet för damer på 247 km/h. 

– Jag hade inte förväntat mig det eftersom det var tänkt att bli min sista säsong. Sen när jag åkte ner där, och såg att jag vann, då grät jag faktiskt, berättar Britta efter att hon för första gången slog Greggio. 

– Det gick lite för bra för att jag skulle sluta. Jag insåg liksom att det går ju, jag är människa som alla andra, det är klart det går att slå henne. Bara jag tränar, tillägger Britta. 

Damsidan inom speedski består bara av 15 tjejer i världen. Men de är ändå, i jämförelse med hastigheter, lika bra som de bästa killarna. Brittas bästa tid är 222 km/h och herrarnas världsrekord ligger på 254 km/h. 

–Jag har målet att försöka slå herrarnas världsrekord. Skulle det gå, vilket jag tror skulle det bli någonting stort. Det hade varit kul att få göra ett namn, att visa att tjejer också kan. Om man satsar på det som tjej så tror jag även fler vågar satsa. 

Hur gör du för att våga satsa? 

– Fråga mig själv ”varför kan inte jag?” så får man tänka på det och inse att allting går att träna på. Det är klart man inte kan någonting från start men öva på det du vill bli bra på så kommer du också klara det. 

”Ju mer jag tränar, desto mer tur har jag” 

Hon har en stark vilja att lyckas och att bli bäst. Anledning till framgångarna handlar egentligen bara om hur mycket man tränar. Hon refererar till Ingemar Stenmarks citat ”Ju mer jag tränar, desto mer tur har jag”. 

– När folk frågar mig hur jag kan vara bra, då säger jag bara ”träna träna träna”, det är det tipset jag kan ge. Bli bekväm. Det är därför jag varit i backen, dag in dag ut, då lyckas man tillslut. 

Vinnarskalle är ingenting som går osagt efter intervjun. Om det är något Britta är säker på är det sig själv, och vart hon vill nå. 

– Jag har en stark målinriktning. Jag tror jag alltid varit sådan, men också att jag är säker på vem jag är, man måste veta sitt värde. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.