Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vill sätta press inför valet: ”Lätt att säga att man vill göra saker”

Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Under hösten 2022 är det återigen dags för val i Sverige.

Då vill Riksidrottsförbundet sätta press på de svenska politikerna, och det har man gjort genom att låta ungdomar ställa frågor till partiledarna om vad man gör för att hjälpa idrotten framåt.

 – De vill veta varför det finns så få platser där man kan utöva idrott, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Det har återigen blivit valår i Sverige, och under våren och sommaren har Riksidrottsförbundet jobbat hårt för att politikerna ska ta allvarligare i frågan kring bristen på idrottsytor.

Under våren har ungdomar fått ställa frågor till partiledare och partiföreträdare om deras koppling till idrotten men också vad de kan göra från politiskt håll för att hjälpa idrotten.

 – Det är ett nytt grepp vi provar, jag tycker det är intressant att partiledarna ställer upp. Det brukar vara lite knepigt att få fram yttranden, och man kan konstatera att det är väl antagligen så att partiledarna har barn och barnbarn och är därför villigare att ge ungdomarna svar. Sen är det en sak som är väldigt tydlig, och det är det att vi har tre önskemål från RF till politiken, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson och utvecklar: 

 – En av de frågor som får ett väldigt stark gensvar från ungdomarna är det här med plats för idrott och vart man kan idrotta nånstans. Jag tror det beror på att barn känner det där att ”finns det en plats där man kan kicka boll, springa i skogen eller hoppa stavhopp”. Jag tror att partiledarna känner igen önskemålet för det är så väldigt konkret. 

”Lätt att säga att man vill göra saker”

Björn Eriksson menar också att genom detta nya grepp så kan man sätta press på partiledarna och politikerna i frågan.

 – Precis så känner jag, att vi kan sätta lite press. Det är ganska ovanligt att ungdomars önskemål stämmer med de önskemål en organiserad rörelse framför. Det är ofta man säger att ”ungdomarna har så speciella krav” men på den här punkten är det ett tydligt gensvar från den vänstra sidan rent politiskt. Sen är det bara att hoppas att det levereras också, för oron man har är att det är lätt att i en valrörelse säga att man vill göra saker men sen gäller det att göra det när det blir allvar också.

Vad är det som ungdomarna vill ha svar på från politikerna mer konkret?

 – De vill veta varför det finns så få platser där man kan utöva idrott, ofta handlar det om spontanidrott. Det är många ungdomar som känner att man bara vill gå i väg och ha kul och lattja. Man vill spela fotboll, springa eller spela brännboll till exempel. Det är roten till väldigt mycket. Det gäller både de som kommer från glesbygden och även de från storstadsområden.

Björn Eriksson menar också att det faktum att ungdomarna får ställa frågorna på sitt sätt hjälper i frågan.

 – Sen när ungdomarna säger det här så uttrycker man sig inte som vuxna, de säger bara att de tycker det är för dåligt helt enkelt. När ungdomarna själva har formulerat frågan och där partiledarna får svara, då blir det en annan vinkel på det och det tycker jag är spännande. När det är val nästa gång ska man gå vidare och fråga i lite andra kanaler än de som i vanliga fall är traditionella. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.