Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vill inte ha in det här och det har vi lyckats med”

Thomas Jönsson är sportchef i FIFH Malmö.
Foto: FIFH MALMÖ
FIFH-hallen är en viktig plats för medlemarna.
Foto: FIFH MALMÖ

FIFH Malmö Parasportklubb har stängt ned all sin verksamhet under pandemin. 

Thomas Jönsson är sportchef i föreningen och berättar att det varit en balansgång i att ta hänsyn till medlemmarnas fysiska – och psykiska mående. 

Men i slutändan har de kommit fram till att bara en sak som räknas: 

– Vi ville inte ha in det här, så är det och det har vi lyckats rätt så bra med. 

Alla idrottsföreningar har drabbats på olika sätt av corona. 

För många har de handlat om hur man ställer om och anpassar sig efter nya förutsättningar för att hålla verksamheten i gång. Men för FIFH Malmö, en av Europas största parasportföreningar, har det inte varit något alternativ. 

I den annars så välbesökta idrottshallen ekar det nu tomt – men i slutändan är det ett beslut taget för att skydda föreningens medlemmar. 

– I en sport som elhockey har majoriteten av spelarna en muskelsjukdom. De har en massa nedsatta funktioner och oftast är lungkapaciteten sämre. Om någon ur gruppen drabbas blir det mest sannolikt svåra konsekvenser. Sen kan man titta på gruppen med intellektuella funktionsnedsättningar och de har kanske lite svårt att göra sina bedömningar med att tvätta händerna och att nysa i armvecket. Vissa av dem har inte de begränsningarna, då utsätter man också idrottsledare och lagkompisar, förklarar sportchefen Thomas Jönsson. 

”Risken att de smittar andra då” 

Föreningen har även ett stort antal medlemmar som är över 65 år. Styrelsen har helt enkelt tvingats inse att de behöver vidta extra åtgärder för allas säkerhet under pandemin. 

– När vi har öppnat upp och inte minst den dagen vi stängde i mars så var det just folk som inte tog hänsyn och utsatte sig för risker som de inte borde göra. Där kan man ju fråga hur mycket ansvar vi har som förening. Bryr de sig inte om sig själva så är risken att de smittar andra. Vi ville inte ha in det här, så är det och det har vi lyckats rätt så bra med. 

Hittills har ingen smittats genom FIFH:s verksamhet. I början av året fattade styrelsen beslutet att fortsätta hålla idrottshallen, där det i vanliga fall finns 30-talet aktiviteter, stängd. 

”Att rädda deras fysiska eller psykiska hälsa” 

Elitidrottare kopplade till landslagen har däremot under hårda restriktioner kunnat komma i gång med sin träning i januari. För många av dem är Paralympics i Tokyo det stora målet. Men för de resterande medlemmarna så är det en oviss tid. 

Thomas Jönsson berättar att FIFH:s verksamhet på många sätt fyller en viktig funktion, inte minst i vad det innebär med sociala kontakter och rutiner. 

– Det är hårfint det där med att rädda deras fysiska eller psykiska hälsa. Det är medlemmar som mår jättedåligt av att inte få komma hit. Det råder det inte tvivel om. Sen har vi de med intellektuella funktionsnedsättningar som är så beroende av att ha ordning och rutiner i sitt liv. 

– Man tappar det sociala med även de dagliga rutinerna vilket inte är bra för många. Tittar man på de äldre som är 65 plus så finns hela deras sociala liv inom FIFH:s väggar och när de inte har det längre så får man problem med ensamhet och isolering. 

Halverat medlemsavgiften 

För att underlätta för sina medlemmar har styrelsen beslutat att halvera medlemsavgiften 2021. I väntan på att kunna sätt i gång verksamheten smider de planer för en ljusare framtid. 

– Vi står ultraberedda att kicka i gång så fort vi kan med en massa olika lösningar hur vi successivt kan dra i gång. Normalt sett stänger vi ned huset i juli men det kanske vi ändrar i år och ser till att ha öppet om det är så att situationen skulle vara säker då. 

Trots att många saknar att idrotta med FIFH Malmö så har de mötts av positiv feedback. 

– Faktum är att vi har fått mycket mer positivt beröm än folk som har varit negativa. Det är tvärtom många som sagt att de har fått ett otroligt förtroende för föreningen med tanke på hur vi har hanterat det, avslutar Thomas Jönsson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.