Vill inkludera flera – får stipendium

Gulistan Ucar vill att fler ska få ta del av föreningslivet inom hennes egen moderklubb, IFK Kalmar.
Foto: Privat

Med spontanfotboll som verktyg vill Gulistan Ucar, 29, att fler ska få ta del av föreningslivet inom hennes egen moderklubb, IFK Kalmar.

För två veckor sen fick hon ta emot stipendiet Guldhanden för sitt arbete. 

– Vi vill känna att vi har verkat och arbetat aktivt för att förebygga de hinder som finns och att de som vill och kan får möjligheten att vara med.

”Årets Guldhand brinner för att stärka tjejer och ge dem större plats såväl inom fotbollen som i samhället i stort. Hon har en unik förmåga att knyta kontakter och skapa förtroende hos både föräldrar och tjejer med utländsk bakgrund” 

Så löd en del av vinnarmotiveringen när 29-åriga Gulistan Ucar fick ta emot Guldhanden som delas ut av stiftelsen Sverige United. De i sin tur uppmärksammar eldsjälar som jobbar för ökad mångfald och integration med fotbollen som verktyg.

Runt år 2018 uppmärksammade IFK Kalmar att sammansättningen av människor på flera olika nivåer i föreningen inte avspeglad hur samhället ser ut. Då tog man in Gulistan Ucar i styrelsen och lät henne starta det nu prisbelönta projektet med avsikt att inkludera fler medlemmar med utländsk bakgrund i dam och flickföreningen. 

– Projektet handlar om att starta spontanfotboll i en av de mer utsatta delarna i Kalmar för att träna grunder i fotboll för unga tjejer. Men vi vill också fånga upp deras föräldrar. Vi vill lyfta hur det ser ut inom vår förening och ha workshops med våra ungdomsledare. Det här handlar inte bara om fotboll för små tjejer utan det här handlar om ett större projekt. Varför har den här föreningen sett ut så här under alla år? 

”Kom till första träningen med tajts” 

Gulistan Ucar minns själv hur det var när hon för första gången kom in i kontakt med föreningslivet. Hennes föräldrar hade ingen tidigare kontakt med idrottsverksamheter, däremot hade två av hennes klasskompisar sett att hon spelade en hel del fotboll på rasterna. En dag frågade de om hon inte skulle hänga med och träna med deras lag.

– Jag kom till första träningen med tajts och inomhusskor – till en utomhusträning. Jag visste inte vad man skulle komma i. Det är också en av faktorerna vi jobbar med nu, säger eldsjälen och fortsätter: 

– Vi tränar spontanfotboll några månader innan vi hjälper de att komma in i föreningslagen, men då får de begagnade fotbollsskor som är i bra skick. De får benskydd, strumpor och blåa kläder så att de kommer dit och inte behöver tänka på vad de har på sig. Sen har vi samtal med föräldrarna om hur föreningen funkar.  

IFK Kalmar är en tjejförening som satsar på både bredd och elit inom dam- och flickfotboll. Inkluderingsprojektet verkar på flera plan, inte bara genom spontanfotbollen, utan de lägger också vikt vid att diskutera normer och representation. 

– Vi vill känna att vi har verkat och arbetat aktivt för att förebygga de hinder som finns och att de som vill och kan får möjligheten att vara med. Vi vill inte känna att vi skapat några normer för föreningen som gör att andra inte kommer till oss. 

”Viktigt att ha den insikten”

Gulistan Ucar lägger mycket tid på att prata med föräldrar och försöker möta alla där de är i livet. Fördelen med spontanfotbollen är att den sker där de flesta redan hänger och umgås. Hon brukar därför ta sig en tur på stan för att prata med människor och visa vart föreningen finns och vad de kan erbjuda. 

När deltagare i spontanfotbollen förhoppningsvis övergår till att delta i föreningens lag så finns hon där för att förklara och integrera de i verksamheten. 

– Vissa föräldrar kanske inte kan språket till hundra procent och kanske är nya här eller så är det föräldrar som inte haft någon koppling till föreningslivet alls innan. Det är många som tar för givet att ”det här känner man till eller kan läsa sig till”. Men det kan man inte förvänta sig att alla har kännedom. Det är viktigt att ha en insikt att inte alla förstår – och hur kan vi då göra för att underlätta för dem? 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.