Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vill få med oss så många hästar hem som möjligt”

Carl-Walter Fox är fast i Valencia med fem hästar på grund av virusutbrottet.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Flera hästar har dött efter att herpesviruset EHV-1 spridit sig på en internationell hopptävling i spanska Valencia. 

En av ryttarna på plats är Carl-Walter Fox som har med sig fem hästar varav alla visat symtom. 

– Det är en fruktansvärd situation att befinna sig i. För oss som jobbar och lever den här livsstilen är hästarnas välfärd allt som betyder någonting, säger Carl-Walter Fox. 

Den femtonde februari kom Carl-Walter Fox och hans team till Valencia. Bara ett par dagar senare började rykten florera att hästar på platsen drabbats av feber. Flera team valde att lämna tävlingsplatsen när det började trappas upp. 

– Det här är ju väldigt ovanligt och det har inte varit ett utbrott i den här skalan på årtionden, om än någonsin. För oss som kommer långt ifrån var det inget alternativ att lämna. Vi måste åka långt med hästarna och göra många stopp på vägen för att se till att hästarna mår så bra som möjligt. Samtidigt skulle vi ur smittskyddsperspektiv aldrig ställa hästarna i en bil om de inte mår 200 procent bra, säger Carl-Walter Fox.  

Sjukdomen som spridit sig är en aggressiv variant av herpesviruset EHV-1. Hästarna får feber och när den sedan börjar avta kan hästarna i de mest allvarliga fallen drabbas av neurologiska besvär. Under tisdagen berättade Carl-Walter Fox att ett av hans ston nu befinner sig på en klinik. 

– Du kan ha en häst som står med feber och sen blir frisk i två dagar, du tror att allt blir bra och du börjar slappna av. Då slår det neurologiska till. Hästen på kliniken kom dit i torsdags. I torsdagsmorgon började hon röra sig lite långsammare, på eftermiddagen började hon gå lite ostabilt. Då tog vi ingen chansning utan körde henne till kliniken, än så länge är hon stabil. Hon kom in väldigt tidigt vilket gett henne bättre möjligheter att fajtas tillbaka mot viruset. 

Vet inte när han och hästarna kommer hem

Kvar på tävlingsplatsen har han ett sto, två vallacker och en hingst. Samtliga har uppvisat symtom men var under tisdagen stabila. 

– Den här varianten drabbar stona hårdast när det går över till det neurologiska och de värsta fallen. Omkring 90 procent av hästarna som drabbas hårdast är ston och varför vet inte veterinärerna. Vi är väldigt oroliga för vårt sto som är kvar på tävlingsplatsen och som är inne på dag fem från febertoppen. Hon är ganska stor och känslig. Vi kollar ju henne och räknar minuterna och hoppas att dagarna här kommer gå stabilt. 

Carl-Walters hästar står i ett eget hörn för att minska risken för att bli smittade. Han och hans team turas om att hålla koll på dem dygnet runt och tar temperaturen varannan timme. 

– Det är en fruktansvärd situation att befinna sig i. För oss som jobbar och lever den här livsstilen är hästarnas välfärd allt som betyder någonting. Det är väldigt viktigt att våra hästar mår bra. Att inte kunna hjälpa dem mer är också fruktansvärt. Vi har en spansk veterinär som varit med oss från början, han är fantastisk med hästarna och mot oss ryttare och teamen. Det är hemskt men bra att efter varje fall har även dem lärt sig mer hur viruset agerar. 

När Carl-Walter, hästarna och resten av teamet kommer hem har han ingen aning om. 

– I början när det hände hade man ju tanken att undra när man kommer hem. Men vi kommer ju bli kvar minst en månad på tävlingsplatsen. Jag tror för min del att jag inte kommer ge mig ut och resa med några hästar även efter karensen har gått ut och man är tillåten att lämna. Man vill ju veta att hästarna återhämtat sig i styrka och att de också är hundra procent starka för att göra den resan hem till Sverige. De är ju tävlingshästar som är vana, men blir vi kvar en, två eller tre månader är för mig oväsentligt. Det handlar om att vi vill få med oss så många hästar som möjligt hem. 

”Allt fokus på hästarnas välfärd”

Hur känns det för dig personligen att befinna dig så långt hemifrån utan att veta när du kommer hem? 

– Vi är vana vid att resa. Jag har min sambo och min familj hemma men någonstans lägger man allt fokus på hästarna och deras välförd. Det hade ju kanske varit enklare om det hände i Sverige men nu är situationen som den är och vi får göra det bästa av situationen och försöka ta oss ur det här och ha vårt team intakt. 

Samtidigt vill han visa sin tacksamhet gentemot det svenska ridsportsförbundet. 

– Svenska ridsportsförbundet med Annika Tjernström i spetsen finns hela tiden där och försöker pusha från sitt hål med förändringar och vad vi behöver, det är en trygghet och vi har vår svenska landslagsläkare här, hela tiden ett samtal bort. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.