Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vill få barn att röra på sig – får miljonhjälp

Djurgårdens IF får stöd från Stockholms Stad i sitt arbete med idrottsföreningar på skolor.
Foto: Djurdårdens IF

Djurgården vill få barn över hela staden att röra på sig.

Nu får de stöd från Stockholms Stad på 1,5 miljoner kronor.

– Mycket handlar om att skapa miljöer där alla känner att de kan delta, säger Staffan Holmberg, verksamhetschef för projektet hos Djurgården.

Djurgården IF:s fotbolls- och ishockeyförening har tillsammans startat upp en skolidrottsförening. Nu får de stöd från Stockholms Stad för sitt integrationsarbete och jobb med att få barn att röra på sig mer.

Närmare bestämt 1.5 miljoner kronor.

– Det betyder jättemycket för oss. Så klart ekonomiskt, men sen ser vi oss själva som hela Stockholms lag, att vi då har med oss Stockholms Stad är jätteviktigt för oss, säger Staffan Holmberg, verksamhetschef för projektet.

”Tillgängliggöra fysisk aktvitet för alla barn”

I en tid när allt fler barn och unga inte deltar i föreningsidrott tror Staffan Holmberg att Skolidrottsföreningar kan vara en lösning.

– Det handlar extremt mycket om att tillgängliggöra fysisk aktvitet för alla barn, säger han.

Varför fungerar det här?

– Ska man titta på akilleshälen i svensk idrottsrörelse i dag kräver mångt och mycket att du som medlem eller förälder aktivt söker upp en förening. Om du då inte har en förälder som känner till att det fungerar så här eller inte har det stödet hemifrån, då kommer du inte komma i kontakt med idrottsrörelsen på ett naturligt sätt.

– Då måste vi komma ut och söka upp de här barnen och visa upp vad idrottsrörelsen är och hur den fungerar. Där tror vi att en skolidrottsförening kan vara en brygga mellan andra föreningar och prova på-verksamhet i skolan. 

Till hösten ska klubbens verksamhet utvidgas.

– Efterfrågan är enorm. För det åligger skolan att säkerställa fysisk aktivitet under hela skoldagen, det står ju i läroplanen. Men det finns inga tydliga verktyg hur det ska gå till.

– Vi hjälper skolan att lösa utmaning hur de ska få alla barn i rörelse, säger Staffan Holmberg.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.