Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vill etablera mig som en av världens bästa ryttare”

Jens Fredricson är en stor inspiration för Joel.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Joel Torstenson hemma på gården.
Foto: Privat

Joel Torstenson, 19, valde bort gymnasiet för att satsa på hästarna. 

Nu är han ett av Sveriges största framtidslöften och siktar på en plats i hopplandslaget. 

Och hjälp på vägen får han av ingen mindre än Jens Fredricson. 

– Han har alltid sagt att om man sliter tillräckligt hårt och drömmer om målen så kommer man dit, det är klart att man måste tänka så.

Det har bara lite mer en månad sedan det svenska hopplandslaget kammade hem OS-guldet i Tokyo. Samtidigt drömmer unga svenska ryttartalanger om att en dag vara den som norpar åt sig en av de åtråvärda platserna i laget. En av dessa är 19-åriga Joel Torstenson. Han har redan vunnit grand prix-hoppningar mot seniorer och själv tagit upp unghästar i de högre klasserna. 

Joel bygger, liksom sina hästar, just nu grunden för framtiden. 

– Jag har inte ridit EM för de unga ryttarna, jag har fokuserat på att ta mig upp i klasserna, jag vill hellre etablera mig i seniorklasser än att vara bland unga ryttare. Jag siktar ändå på att ta mig in i seniormästerskap om tre-fyra år. Det är fantastiskt lag vi har just nu så det är väl lite svårt att platsa men man får jobba hårt så kommer man dit ändå.

Familjen driver stort företag 

Joel Torstenson bor tillsammans med sin familj och tjugotalet hästar på en gård några mil norr om Västerås. Hästtraditionen är rejält etablerad i familjen som förutom hästverksamheten driver hästtransportscentret ”Torstensons”. 

– Pappa började med det för ungefär trettio år sedan för att komplettera hästarna. Det blev väldigt bra. Det har blivit väldigt stort och är väl en av de största i Sverige nu. 

Företagsandan i familjen har varit nyckeln till Joels stora satsning som hoppryttare, samtidigt gäller det att vara smart. De har inte råd att köpa färdiga grand prix-hästar för flera miljoner. 

– För mig har det alltid varit naturligt att bygga från grunden eftersom att jag är uppvuxen med det, ju äldre man blir desto mer förstår man hur bra tillgångar man har till allting. Det är väldigt kul att man kan göra det här för det är inte alla som kan det. 

”Blir inte bättre på att rida av att läsa ekonomi”

Joel Torstenson valde att hoppa av skolan för att satsa på hästarna. Han själv tvekade aldrig en sekund. Han vill göra allt för att kunna bli världens bästa hoppryttare. Pappa Olle och mamma Jennie var inte helt sålda på idén att deras son skulle välja bort gymnasiet. 

– Nja, inte från början. Men nu är det helt på. Nu ser de inte att jag ska plugga igen. Det skulle vara om man skulle plugga ekonomi, men min far är väldigt utbildad så han kan alltid hjälpa mig. Jag blir inte bättre på att rida för att jag läser ekonomi, konstaterar Joel Torstenson. 

Dagarna är långa. Förutom alla hästar som ska ridas så ansvarar Joel för gårdsarbetet. Med traktorn fixar han sysslor som att köra ut foder till hästarna, fixa hagar och köra bort gödsel. Allt ingår i arbetet mot toppen. 

Joel Torstenson.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Och han lär sig av en av de bästa. Redan som elvaåring praktiserade han hos toppryttaren Jens Fredricson, vars namn klingar extra bekant då han är bror till världstvåan tillika OS-guldmedaljören Peder Fredricson. Jens arbetar på Flyinge men är fortfarande en viktig stöttepelare och mentor till Joel.  

– Han har alltid sagt att om man sliter tillräckligt hårt och drömmer om målen så kommer man dit, det är klart att man måste tänka så. Har man inga mål så kommer man ingen vart.

– Nu har han flyttat till Flyinge och är lite långt borta. Jag har inte den dagliga hjälpen av honom, men jag brukar alltid pratat med honom efter att jag ridit hemma och höra vad han tycker att man ska göra bättre. Han är alltid med på ett hörn.

”Dit vill jag bara komma”

Joel Torstenson är beslutsam. Det är förbundskapten Henrik Ankarcronas landslag som är målet. 

– Man brukar säga att det är en period där unga hästar växlar till att gå äldre klasser och jag har ett gäng som börjar ta sig över den kanten. Om två år ska jag börja utmana på riktigt, sen om tre-fyra år borde jag platsa i ett seniorlag. Jag hoppas att jag kommer dit, man får dagdrömma lite, jag tycker att jag har kvaliteten på hästarna just nu för att jag ska kunna göra det. 

Vad skulle du säga är din största dröm? 

– Man har väl många, att göra det mesta, men man vill komma upp bland och bli en av de bästa i världen. Etablera sig som en av världens bästa ryttare, det vill man ju. Det är lång väg kvar, men jag säger inte att jag hoppas så mycket, dit vill jag bara komma.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.