Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vill bli ett segelcenter för paraseglare i Sverige

Karlstad Segelsällskap erbjuder segling för alla. Foto: Folkspel
Elin Nordenborg säger att hon lämnar sina begränsningar på land. Foto: Folkspel
Ordförande Stefan Ekblom säger att klubben satsar på att utöka sin paraverksamhet ännu mer. Foto: Folkspel

Karlstads Segelsällskap har erbjudit parasegling sedan 2006. 

Under segelsäsongen 2019 hade föreningen 15 instruktörer som tillsammans driver verksamheten. 

– Jag får en frihet och jag lämnar alla mina begränsningar på land, säger seglaren Elin Nordenborg. 

Karlstads Segelsällskap har ungefär 1100 medlemmar varav tio stycken är paraseglare. Seglarna har olika behov, allt från fysiska funktionsnedsättningar till intellektuella funktionsnedsättningar. Några klarar av att kliva på och ur båten på egen hand, vissa behöver en särskild stol och några behöver mer hjälp. 

Under säsongen 2019 fanns det 15 instruktörer som jobbar med verksamheten. Och nu vill man utöka satsningen. 

– Tanken är att vi här i Karlstad ska bli ett slags segelcenter för paraseglare. Det finns på vår agenda, säger klubbens ordförande Stefan Ekblom. 

Satsningen har engagerat många som vill göra seglingen så integrerande som möjligt. Genom att erbjuda segling iC55:or möjliggörs segling för fler målgrupper, ex synskadade, personer med intellektuella- och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och för olika former av integrationssegling.

– Det känns som att det engagerar många i klubben,. Att vi har den här paraseglingen. Det är många som diskuterar det och hur vi ska utveckla verksamheten. Det finna många idéer, säger Stefan Ekblom.

Elin Nordenborg: ”En otrolig lycka”

De flesta av seglarna kör enmansbåtar som är anpassade efter den typ av styrning som seglaren klarar. Föreningen har också tillsammans med Svenska Seglarförbundet och Värmlands Idrottsförbund startat ett treårigt projekt kallat ”Segling – tillgängligt för alla”. Syftet är att göra seglingen just tillgänglig för alla oavsett bakgrund, tidigare erfarenhet, ursprung eller funktionsnedsättning. 

En av seglarna är Elin Nordenborg som ser fram emot den nya säsongen. 

– Jag får en frihet och jag lämnar alla mina begränsningar på land. Det är en otrolig lycka att det finns människor som bryr sig och ställer upp och hjälper till så att jag kan få utöva någonting jag absolut inte kunnat annars, säger Elin Nordenborg. 

Seglingen är mycket mer än att bara segla. Medlemmarna känner en sammanhållning och får ut ett givande utbyte av varandra. 

– Det finns begränsningar men när man kan segla så finns det inga begränsningar över huvudtaget, säger Elin Nordenborg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.