Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Viktigt att visa att det är okej att må dåligt”

Svante Hildeman
Foto: Torns IF

För två år sedan fick Svante Hildeman, 24, diagnosen EIPS, ofta kallad Borderline.

Hans mående pendlar flera gånger om dagen.

Men på fotbollsplanen spelar det ingen roll om Svante har en bra eller dålig dag.

– Det är viktigt att framgång inte alltid hör ihop med lycka. Att visa för unga att det är okej att må dåligt och samtidigt vara bra på fotboll.

Svante Hildeman, 24, är målvakt i Torns IF i division 1. När han spelar fotboll spelar det ingen roll om hans dag är dålig eller bra. På planen ligger allt fokus på att prestera. Men utanför präglas dagarna av höga toppar och djupa dalar. 

– Mitt mående pendlar mycket upp och ner även under dagen. Det är inte så att det går flera veckor där jag mår bra eller dåligt. Jag kan må skit på natten och så vaknar jag och så är det som att någon annan mådde skit på natten, att det inte var jag. Det kan vända så flera gånger om dagen, säger Svante Hildeman. 

När Svante är i de två olika ytterligheterna är det som att inga andra känslor finns. 

– Det är helt fantastiskt och det är helt fruktansvärt. När jag känner lycka är jag så euforisk och under den känslan känns det som att jag alltid kommer må så, vara på toppen av världen. Det är likadant när det är på andra sidan av spektret. När jag mår dåligt finns inget hopp. Då vet jag att jag alltid kommer må så här. 

”Tar sig mycket uttryck i relationer”

Att det svänger så mycket kan enligt Svante vara ett problem för omgivningen som inte alltid vet hur de ska hantera det, vilket påverkar relationer. 

– Det är det som är det största med Borderline. Det påverkar relationer. Det är svårt att förhålla sig till mig och jag har svårt att förhålla mig till andra. 

Han fortsätter: 

– Det tar sig utryckt mycket i relationer. Jag stormar in i relationer och allt känns helt otroligt och fantastiskt och det är det bästa jag någonsin upplevt, tills det plötsligt vänder och jag inte klarar av relationen längre. Det beror inte på något särskilt utan det bara händer och det kan hända över en natt. 

Innan Svante visste att han hade diagnosen EIPS (emotionellt instabil personlighetsstörning) trodde han att han var bipolär. Han har gått i terapi och även testat på att äta antidepressiva för att få bukt med känslostormarna. Men tabletter är ingenting som gör det bättre för honom.

– Jag har lärt mig att det finns ett tillstånd som är ännu värre än höga toppar och djupa dalar. Det är att inte känna något alls. Det är det jag upplever när jag testat antidepressiva. Då har jag gått som i en dimma och inte känt någonting alls och det har varit otroligt deprimerande. 

Han fortsätter: 

– För någon annan kanske det fungerar bra och för en del kanske dimman är bättre. Men för mig har den varit destruktiv. 

LÄS MER: Fick cancer – då rakade hela laget av sig håret 

Fotbollen är ett undantagstillstånd

En sak som däremot hjälper är fotbollen. Även om Svante har en dålig dag tar han sig alltid till träningen. 

– Det är ju vetenskapligt bevisat att det är bra för den psykiska hälsan att hålla på med motion. Och jag tror att lagtillhörigheten är viktig. Har man en dag när man helst vill isolera sig, gömma sig från världen och ligga i sängen och gråta, så är det väldigt bra att någonting tvingar en att komma i väg och träffa människor. Men jag förstår att det inte är så enkelt heller. För någon som är djupt deprimerad kan det vara en jobbig faktor att någonting tvingar en att lämna tryggheten. 

Hur känner du för fotbollen när du har en dålig dag? 

– Då känns det ju jobbigt, då vill jag inte tills jag kommer dit. Det är aldrig så att jag låter bli att träna. Jag vill inte uppmuntra till att tvinga sig själv att träna men för mig är det en så självklar del. Jag har alltid spelat fotboll och för mig har det varit något slags undantagstillstånd från mitt dåliga mående. Vad som än händer så måste jag ju till träningen. Det är en självklarhet.

”För många är det kanske en tillflyktsort”

Svante är ganska öppen med sitt mående och sin diagnos. Men för honom är det skönt att inte behöva prata om det i omklädningsrummet. Den lite hårdare jargongen ser han inte som ett större problem.

– Det pratar man inte om, men där är jag en del av den kulturen. Jag fråga inte om hur någon annan mår heller. Så är det generellt inom idrotten, i alla fall i herridrott enligt min upplevelse. 

Han fortsätter:

– Jag tycker inte att det är ett jätteproblem och att man måste prata om hur man mår i omklädningsrummet. Det kanske inte är jätterelevant heller. För många är det kanske en tillflyktsort som för mig, på träningen kvittar det hur jag mår, jag ska dit och göra mitt jobb oavsett. Men det är klart att ett finns personer jag anförtror mig till och det är väldigt viktigt tror jag. Kanske inte mitt i omklädningsrums-ruschen när alla är där, då kanske man inte behöver prata om det. Men det finns väldigt fina stunder när man är kvar sist med någon annan och kan prata om livet på ett annat sätt än det här vanliga omklädningsrumstugget. 

LÄS MER: Guldrivalernas oväntade samarbete: ”Vi hjälps åt” 

”Viktigt att visa för unga att det är okej”

Däremot tycker han att fler idrottare borde öppna upp om psykisk ohälsa, någonting han själv gjort både i bloggform och på andra plattformar. 

– Jag tycker att det har blivit bättre på senare år. Den amerikanska målvakten Matt Pyzdrowski fick sluta med fotboll för att han gick in i en djup depression och han har pratat om det. När jag läste det kunde jag relatera väldigt mycket. Det är ju viktigt att prata om att man mår dåligt i en kultur när man inte pratar så mycket om det.

Han fortsätter:

– Det är viktigt att framgång inte alltid hör ihop med lycka. Visa för unga att det är okej att må dåligt och vara bra på fotboll.

LÄS MER: ”Det är många som aldrig någonsin sprungit tidigare” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.