Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vi vill vara enda byn i Europa som spelar CL”

Anders Thalls bok om Vittsjö GIK ligger givetvis framme på pensionatet i Vittsjö.
Foto: Josefin Johansson/Expressen
Edfors.
Foto: RICKARD NILSSON / EXP
Foto: RICKARD NILSSON / EXP
Stefan Larsson är tillväxtchef i Hässleholm kommun.
Foto: RICKARD NILSSON / EXP
Erika Nilsson har tidigare varit ordförande i Vittsjö och ansvarar bland annat nu för hållbarhetsfrågor och sponsoravtalen.
Foto: RICKARD NILSSON / EXP
Thomas Mårtensson är en av tränarna i Vittsjö.
Foto: RICKARD NILSSON / EXP
Vittsjö IP.
Foto: RICKARD NILSSON
Anders Fredriksson, ordförande i Vittsjö GIK.
Foto: RICKARD NILSSON
Lisa Klinga spelar i Vittsjö GIK.
Foto: RICKARD NILSSON
Sten Jönsson och Göran Roslund är några av de 17 pensionärerna som samlades för att rensa ogräs en regning onsdagsmorgon. Alla ser framemot 11-kaffet.
Foto: Josefin Johansson/Expressen
Kalle Olsson är mr Vittsjö.
Foto: RICKARD NILSSON / EXP
1 / 12

VITTSJÖ. Vittsjö GIK är elitlaget som satt en by med 1800 invånare på kartan. 

Sedan 2012 spelar de i damallsvenskan – och hemmavid finns eldsjälar som ger allt. 

Här bidrar alla med det man kan, vissa rensar ogräs andra kör laget på bortamatcher. 

Den gemensamma nämnaren är det ideella arbetet och stoltheten över ortens idrottsliga framgångar.

– Det känns skönt att Vittsjö står för någonting, säger Thomas Mårtensson, tränare i klubben.


SportExpressen Föreningsliv besöker platserna där samhället och föreningslivet vuxit samman och blivit synonyma med varandra. Läs alla delar här! 

Regnet duggar tätt. Ett tappert gäng eldsjälar på 17 pensionärer har samlats en septemberdag på Vittsjös idrottsplats för att rensa ogräs. 

Till helgen vankas det publikfest, då har restriktionerna lättat och Vittsjö GIK ska ta emot Linköpings FC i en viktig match om poängen i den övre delen av tabellen. Dessutom får de återse landslagsspelaren Nilla Fischer som spelade ett par år i den lilla klubben norr om Hässleholm som tonåring. 

Göran Roslund är arbetsledare, han bär liksom många av sina kamrater regnställ för att skydda sig mot den ihållande nederbörden. Sten Jönsson däremot skiljer sig från mängden, han kör på i tjocktröja och klassiska hängselbyxor när han fyller sin skottkärra med oönskad växtlighet. 

Vittsjö GIK är en viktig gemenskap för de som är på plats i dag, efter arbetspasset fikar de och diskuterar vilka de tycker bör finnas med i helgens startelva. A-lagets tränare Thomas Mårtensson tror att de stora fotbollsframgångarna på just den här platsen beror på att precis alla ger allt för klubbmärket. 

– Själ, hjärta, tradition. Det ingår i emblemet. Det står mycket för Vittsjö. Plus att mycket folk bryr sig. När vi gick upp var ett av våra största framgångsrecept att vi fick kakor på torsdagar. Pensionärer som bryr sig och fixar saker. De kräver inget tillbaka. Jag älskar folk som inte vill ha något tillbaka, man bara ger. Det tror jag är en bidragande faktor till att folk trivs bra här och många stannar längre och längre. 

”Skönt att Vittsjö står för något”

Vittsjö är en by med cirka 1800 invånare i Hässleholms kommun. Historiskt sett har den varit känt som en turist- och rekreationsort. Det var hit man kom för att ta djupa andetag samtidigt som man blickade ut över Vittsjön efter en rogivande skogspromenad. Enligt sägnen är luften extra ren just här, så pass att den till och med sålts på burk. Nuförtiden lockas dock semesterfirare till mer extravaganta resemål med tillgång till massage och bubbelpool. 

Bland kändisarna som kopplas samman med orten går det att hitta bland annat fotbollsproffset Fredrik Ljungberg som bodde där fram till fem års ålder och Peps Persson som skrivit inmarschlåten till Vittsjö GIK. Men det är just idrottsföreningen som slutligen satte Vittsjö på kartan. 

Sedan 2012 spelar nämligen Vittsjö GIK i damallsvenskan och i dag är det en klubb som lockar spelare från alla världens hörn, för trots att föreningen är liten finns det utrymme för stora drömmar. 

– Hade man sagt det för tio år sedan, vad Vittsjö är mest känt för, så hade det inte varit fotboll. Men nu har det spridits. Det känns skönt att Vittsjö står för någonting, konstaterar Thomas Mårtensson, som är tränare i Vittsjö GIK tillsammans med Robert Bergström. 

Segrarna i Gothia Cup 

Vad som gjort att ett fotbollslag växt så starkt just här är det kanske många som undrar. 

Kalle Olsson och bortgångne Göran Gunnarsson var de som efter en årsfest 1979 tog tag i att starta upp en damsektion i föreningen. De tränade upp den klubbens ikoniska årgång av tjejer födda 1972 som blev startskottet och ledde till viktiga framgångar i Gothia Cup. 

Kalle själv beskriver att de haft ”stolpe in”. Men det har legat hårt arbete bakom de tre segrarna i Gothia Cup som även kompletterats av en andraplats och två tredjeplatser. 

Med enbart ideellt arbete tog de två förgrundsfigurerna upp Vittsjös damlag till division 2 innan de släppte tränaruppdraget. 

– Vi var med första gången 1984, då var de tolv år. Då visste vi inte så mycket men det gick skapligt, vi blev trea. De tyckte att det var fantastiskt och det var mycket lättare att få dem att träna genom moroten med Gothia Cup. Det kunde få dem att träna hur mycket som helst.

Kalle Olsson visar upp klubbhistoria i kompendium.
Foto: RICKARD NILSSON / EXP

Kalle Olsson följer A-laget på nära håll än i dag. Han ställer upp på det mesta, han säljer bingolotter till förmån för föreningen nere på Ica och agerar parkeringsvakt på hemmamatcherna. 

Kvällens träning har precis startat. På sin väg ut mot planen stannar mittfältaren Nellie Persson upp och passar på att pika ”Mr Vittsjö”.

– Där är ju tv-stjärnan Kalle! utbrister hon – och Kalle själv ler. 

Närheten och den familjära känslan är viktig här. 

Klubben värvar inte bara en spelare utan även människan bakom fotbollsegenskaperna. Att förstå kulturarvet, att klubben historiskt fått kraftsamla för att få ihop till startavgifter (en gång genom att plantera granar, jo det är sant) och att i stort sett allt bygger på ideella krafter är av stor vikt. 

”Alla älskar fotbollen i Vittsjö”

Nere i byn är klubbkänslan lika stark som på idrottsplatsen. Överallt syns klubbemblemet och de lokala företagen visar stolt upp sina samarbeten med föreningen. Vittsjö Bar och Pizzeria är en viktig samlingspunkt. 

Sedan 1983 drivs den av familjen Mladenovic. Här har Vittsjö-klacken sina specialdesignade ölflaskor och de visar stolt upp rummet där de brukar servera både hemmaspelare – och bortalaget.  

– Alla älskar fotbollen i Vittsjö, utbrister Maria och pekar på en signerad tröja som hänger vid ingången till lokalen. 

Hon är allas ”Maria” och driver pizzerian i det blå huset längs Hässleholmsvägen.
Foto: Josefin Johansson

På Ica hänvisas SportExpressen till campingplatsen. Där finns det en riktig eldsjäl berättar de, han som även kallas världens bästa busschaufför, Stefan Arnstad.

– Alla ställer upp här med korvgrillning, tvättning och allt möjligt. Jag ställer upp och kör dem så att de spar in på den kostnaden, jag gör det ideellt och det har jag gjort hela tiden för att hjälpa bygden och vår klubb. Vi har väldigt trevligt när vi är ute. Jag kör inte bara, jag hjälper till och fyller vattenflaskor och fixar lite med mat och så också. 

”Själ, hjärta, tradition”

I klubbstugan visas det gedigna prisskåpet upp. I dag finns även Hässleholms kommun på plats. Ett nytt treårigt sponsoravtal ska skrivas under. Stefan Larsson är tillväxtchef på kommunen och berättar stolt om hur fotbollslaget satt Vittsjö på kartan. 

– Man möter människor som känner igen Vittsjö. Man kanske inte kan sätta fingret på vart Vittsjö ligger på kartan men man har hört talats om det – ”vi kommer från Vittsjö, det ligger i Hässleholms kommun mellan Skåne och Småland”. Och det är kanske där man kan hitta själen, den skånska kaxigheten och småländska finurligheten, och jävlar anamma. 

– Själ, hjärta, tradition och ett jäkla pannben, fyller Erika Nilsson in, hon var tidigare ordförande i föreningen, ständig eldsjäl och numera ansvarig för bland annat sponsoravtalen.

På en fotbollsplan bakom den där a-lagets träning bedrivs har precis ett pojklag avslutat ett träningspass. Far och son tränar straffsparkar innan familjen cyklar hem. Föreningen har fem ungdomslag i olika åldrar. Det finns en viss oro för återväxten men den delar de med stora delar av Sveriges föreningsverksamheter. 

– Det är inte lika lätt att hitta ledare som vill ställa upp och träna ett lag. Vi kommer att ha ett framtidsmöte i föreningen på torsdag där vi kommer att diskutera ledarförsörjning. Vi hoppas att våra duktiga ledare kan komma med bra förslag. Det är inte lätt men det tror jag att alla klubbar behöver hjälp med, säger Erika Nilsson.

Familjen Edfors. ”Jag hoppas att det blir fler ungdomar och att man satsar mer på det”, säger Henrik Edfors.
Foto: RICKARD NILSSON

Många av Vittsjö GIK:s spelare har valt att stanna kvar länge, och även om de flesta bor i Kristianstad eller Hässleholm så är kärleken till byn stor. Lisa Klinga spelade final i Champions League med Tyresö 2014 men året därpå värvades hon till Vittsjö och hon trivs fortfarande i klubben. Trivselfaktorerna är lätta att identifiera. 

– Det är engagemanget från alla runtomkring i klubben och hela bygden. Man vill någonstans. Sen har jag trivts så otroligt bra fotbollsmässigt med Thomas ända sedan jag kom hit. För mig har det blivit bra, konstaterar hon samtidigt som hon utnämner Vittsjö IP till ”damallsvenskans charmigaste arena”. 

Vittsjö GIK är ett lagbygge utöver det vanliga. Listan på personer som hjälpt klubben kan göras hur lång som helst. Där ryms allt från föreningens trogna pensionärer som hjälper till med vaktmästeriet till de gamla byggmästare som byggde den nya läktaren 2017 efter bidrag från finansmiljardären Olof Stenhammar. 

Och även Sunlight Hotell i Nyköping som bjuder på mat och övernattning för att klubben ska få ihop sina bortaresor. Hotelldirektören Jonas Svanberg gick i samma klass som busschauffören Stefan Arnstads son – klart han hjälper till. 

Drömmer om Champions League

Göran Roslund konstaterar under rensningen av ogräs att det inte är lätt att möta Vittsjö GIK på hemmaplan. De spelar på gräs, har publiken nära och så var det det där pannbenet. Helgens match mot Nilla Fischers Linköping slutar med en 3-0-seger. Det tar laget upp på en sjätteplats inför den kommande matchen mot topplaget Häcken. 

Thomas Mårtensson drömmer om Champions League. Det året Vittsjö GIK blev trea så fanns det bara två CL-platser. Hoppet lever fortfarande trots att konkurrensen hårdnar. 

– Fler och fler damklubbar tas upp av herrklubbar. Malmö FF har börjat och även Halmstad. Det gör att de små klubbarna kommer att få svårare att överleva. Nu är det elfte året i rad nästa år som vi spelar i damallsvenskan. Det fanns inte ens på kartan på 80-90-talet att en by kunde överleva så länge om man inte heter Öxabäck. Det tycker jag är fantastiskt. 

”Vår vision är att komma till Champions League, vara den enda byn i hela Europa som är i CL”, säger Thomas Mårtensson.
Foto: RICKARD NILSSON

– Vår vision är att komma till Champions League, vara den enda byn i hela Europa som är i CL. Alla vet hur svårt det är, men det är fortfarande bara sju poäng dit. 

Anders Fredriksson är sedan mars i år ordförande i Vittsjö GIK. Han delar framtidsvisionen med Thomas Mårtensson om att en dag se ett storlag som Chelsea eller FC Barcelona rulla in på Vittsjö Idrottspark. Men för att klara framtida utmaningar krävs mer resurser. 

– Skulle vi få ekonomiskt stöd av alla som hyllar oss skulle vi vara Sveriges rikaste klubb. Så det krävs till syvende och sist att man stöttar. Man ska inte vara naiva och tro att man får det gratis. Titta hur mycket fotbollskunnande vi har har och engagemang vi har, men har vi inte ekonomi så har vi inte ekonomi. Det måste man veta om. Förutsättningarna finns för intresset finns för Vittsjö, Hässleholms kommun och Skåne. Men man måste ställa upp för laget, Anders.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.