Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vi trodde att vi kanske inte skulle få se honom”

Foto: Magnus Bjurén / Privat
Foto: Daniel Nyström / TONITIUS MEDIA

Rysslands invasion av Ukraina påverkar många.

Även fotbollsklubben Ånge IF, från Medelpad som har en ukrainsk målvakt.

Nu har klubben startat en insamling för att hjälpa Vladimir Belykh som är på flykt.

– Vi trodde att vi kanske inte skulle få se honom igen, säger klubbens ordförande Magnus Bjurén.

I Ånge, i Medelpad, rullar vardagen på som vanligt när fotbollsklubben Ånge IF, som ligger i division fyra, förbereder sig för en ny säsong.

Men i Odessa, Ukraina, har den civila befolkningen tvingats att fly för sina liv efter Rysslands invasion. Det är även verkligheten för Ånge IF:s ukrainske målvakt Vladimir Belykh.

Flydde kriget i Ukraina – återvänder till Ånge

Belykh spelade i Ånge IF förra säsongen och planerade att återvända i dagarna, men allting förändrades när kriget bröt ut.

– Han var hos oss hela förra året och spelade fotboll och var en fantastiskt omtyckt lagkamrat av hela gänget. Vi hade tre ukrainska spelare, men med Vladimir var det bestämt att han skulle komma tillbaka till oss även i år. Så vi hade en bokad flygbiljett den 15:e mars. Sedan kraschade allting i Ukraina och vi visste inte vad som skulle hända, vi trodde att vi kanske inte skulle få se honom igen, säger klubbens ordförande Magnus Bjurén.

Han fortsätter:

– Jag har haft kommunikation med honom och han har tagit sig över gränsen till Moldavien med sin bror. Sedan vidare till Rumänien och när de var där förstod vi att det kommer att gå att få hit dem. Och det har varit hans önskan hela tiden, han har skrivit att han inte vill någon annanstans än till Ånge. Det är här han har vänner och någonting som blir en trygg punkt.

Startade insamling för målvakten på flykt

När klubben fick höra att Belykh var på flykt, startade de en insamling för att stötta honom. Och uppslutningen har varit väldigt bra.

– De har flytt över gränsen på en väg som man vanligtvis inte kör, och de hade en liten väska tillsammans. Så han har inte någonting med sig. Utan vi kommer att behöva samla in, han kommer till oss och han vill ju spela fotboll, det är det bästa han vet. Det är fortfarande mars och vinter här uppe, han behöver ju full utrustning vad det gäller kläder. Nu har vi fått tag i en lägenhet via socialtjänsten och de kommer bo här för att sedan söka asyl.

Hur reagerade han på insamlingen?

– Han är superglad och supertacksam, han finns på Messenger några gånger per dag och då har han svarat alla och tackat.

Hur har uppslutningen varit med kampanjen?

– Jättebra. Det är som vanligt med Ånge, alla ställer upp. Folk har erbjudit allt från boende till att hjälpa till med olika saker. Vi kommer åka i väg och handla garderober och annat som de behöver till lägenheten, förmodligen skänka en slant till någon organisation till Ukraina också.

Bjurén berättar hur en klubb i division fyra kan ha en utländsk målvakt, och att Belykh snart är tillbaka i Ånge.

– Det är ganska vanligt förekommande uppe i Norrland där vi inte har mycket folk att man importerar spelare även på så låg nivå. Då står man för boende och mat och de är här och spelar och får en chans att visa upp sig, säger han.

Har flygbiljetten bokats?

– EU tar hand om alla flyktingar från Ukraina så de är på någon förläggning i Rumänien och de har fått biljetter så de kommer komma hit till Sverige. Men de kommer sent på kvällen så vi kommer fixa övernattning och tåg och buss till Ånge.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.