Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi måste frigöra oss från masspsykosen

”Jag är helt övertygad om att ungdomsfotbollen skulle må bra av ännu fler miljöer”, skriver Thomas Wilbacher.Foto: BK HÖLLVIKEN
Foto: JENS L'ESTRADE
Foto: Expressen.

Fotbolls-Sverige lever i en masspsykos.

Forskningsrön blir till sanningar med konsekvensen att vi glömmer bort vad det egentligen är vi håller på med: Fotboll.

Nu måste vi hitta ett sätt att ta oss ur den förgiftade bubblan.

För ett par månader sedan hörde jag Hammarbys tränare Stefan Billborn prata om ”slutprodukter” i podcasten 3-5-2. Ämnet som behandlades var hur vi kan få fram bättre fotbollsspelare, det Billborn alltså kallar slutprodukter.

Han var väldigt tydlig med att vi måste utbilda barnen bättre, längre ner i åldrarna än vi gör i dag. Tydliga tankar från en man som arbetat hela sitt vuxna liv med just att utbilda unga fotbollsspelare. Några veckor senare hörde jag Djurgårdens tränare Kim Bergstrand mer eller mindre upprepa Billborns ord:

– Bättre utbildning, längre ner i åldrarna.

Jag tror de flesta håller med om att utbildning är det enda sättet att utvecklas på, oavsett om det handlar om skola eller fotboll eller något annat. Problemet är att vi i dag har bytt ut diskussionen om hur vi maximerar utvecklingen från ung ålder mot mer politiska tankar om vad som är bäst för våra barn.

Jag har själv tränat kids i många år, jag är om mig och kring mig så att säga inom ungdomsfotbollen, men ändå hamnar jag sällan eller aldrig i kreativa samtal om hur vi kan höja nivån på våra träningar. Allt handlar i stället om nivåindelning på match och träning, om storklubbarnas fotbollsakademier som ”förstör fotbollen”, om selekteringens baksidor och självklart om den gudomliga kraften i breddfotbollen.

Domedagsrubrikerna från Milans fotbollscamp i Nynäshamn har präglat fotbollsdebatten under 2020. Fotbolls-Sverige lever i en masspsykos skapad av oklara riktlinjer byggda på luddiga forskarrön. 

Man måste inte kunna spela fotboll

Utan breddfotbollen skulle vi så klart gå miste om en massa potentiella framtida stjärnor, missförstå mig inte. Alla klubbar och alla enorma ideella krafter i vårt avlånga land gör ett superjobb, men i vår strävan att slå oss själva på bröstet med medlemsregister längre än pergamentrullarna på romartiden tappar vi bort vad det egentligen är vi sysslar med.

Fotbollen ska ha öppna dörrar så klart, men det är inte ett nederlag om någon väljer en annan aktivitet. Nyligen hörde jag en pappa skicka ner sin son på en fotbollsträning på grund av att han var dålig, rentav sämst i klassen (pappans egna ord). Lägg av! Fotboll är inte matematik, svenska eller samhällsorientering, man MÅSTE inte kunna spela fotboll. Framförallt måste fotbollsdrivet komma från barnen själva. 

Inom fotbollen måste det finnas varierande miljöer, eftersom alla är olika. För lejonparten är breddmiljön den bästa, men det gäller långtifrån alla barn. Här har flickfotbollen, som det sällan forskas på, lidit enormt genom åren. Man har haft sin närmiljö men problemet är att närmiljön sällan kan erbjuda allt för alla och då menar jag att akademierna är extremt viktiga.

Ofta stöter också föräldrar som tar sina barn till akademier på en massa problem från moderklubben, som så klart vet absolut bäst om alla barn, för de har ju hört att det finns forskning som säger att närmiljön är den bästa.

Ja, för de flesta, men inte för alla.

Jag har hört flera fall av utfrysning, rentav smutskastning gentemot familjer som tror att en annan väg är bäst för deras barn. 

Behöver fler miljöer

Jag är helt övertygad om att ungdomsfotbollen skulle må bra av ännu fler miljöer. Jag vet att behovet är stort av bättre utbildade tränare i alla åldersblock.

Öppna upp fotbollen, ta in alla i breddfotbollen, men sätt er fan inte på de som tror på en annan väg för deras barn. Släpp den svenska avundsjukan och var nöjda, och stolta, över det arbetet ni faktiskt gör i breddklubbarna.

Men förstå också att ni inte är allt. Lyssna på Billborn, lyssna på de som faktiskt utbildat några av våra absolut bästa fotbollsspelare. Våga öppna era sinnen, inse att fotbollen mår bäst av ett brett miljöspann.

Gratis fotboll för alla. Sparka spring. Något däremellan. Den selekterade verksamheten.

Det finns plats för allt det där inom fotbollen, men för att förstå det måste man först frigöra sig från masspsykosen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.