Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi kan inte spela rysk roulett med medlemmarnas pengar”

Istiderna blir dyrare efter den 21/3.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Magnus Mårtensson är föreningskonsulent i föreningen och en av initiativtagarna bakom #backafarstahockeyungdom.
Foto: FOC Farsta Hockey / FOC Farsta Hockey

Efter den 22 mars måste hockeyföreningarna i Stockholm betala extra hallhyra för att kunna träna inomhus. 

Men allt färre inkomstkällor till följd av corona har lett till att den avgiften kan bli svår att få ihop. 

Därför har nu Farsta ishockeyförening startat initiativet #backafarstahockeyungdom. 

– Vi kan inte bara sitta i båten, vänta och spela rysk roulett med våra medlemmars pengar, säger föreningskonsulent Magnus Mårtensson.

Idrotten har varit en het fråga under corona och restriktionerna har förändrats flertalet gånger. Hårdast har barn- och ungdomsidrotten drabbats, där föreningar tvingats ställa in inkomstbringande cuper och utövarna själva i perioder helt fått avstå från organiserad verksamhet. 

Den åttonde februari kunde ungdomar födda 2002 och senare återgå till att idrotta även inomhus, det efter flera veckor av totalstopp. Men den 22 mars börjar istiderna i bland andra Stockholms stad att bli dyrare och nu kämpar föreningar som Farsta ishockeyförening med att kunna få in pengarna som krävs. 

– Från och med den 22 mars kostar det 1000 kronor för barn och unga och 1500 kronor för seniorer för att få vara på isen. Vi har 15 veckor mindre nolltaxa än andra idrotter. En sån här säsong med corona när det har varit stängt fem veckor av våra 26 så märks det så klart, det blir ganska kännbart, säger Magnus Mårtensson. 

De extra istiderna brukar föreningen bekosta med hjälp av intäkter från bland annat cuper, kioskförsäljning, discon och försäljning av diverse produkter som kakor.

– Två av tre intäktsben är borta kan man säga (events och kiosk). Det tredje benet är ju medlemsavgifter och träningsavgifter. Men att lägga den kostnaden på att medlemmarna ska betala ännu mer är inte ett bra alternativ. Många tycker redan det är svårt med avgifter som det är. 

”Kan inte bara sitta i båten”

Styrelsen satte sig därför ner och diskuterade hur man skulle kunna få in pengarna som krävs utan att belasta familjer och enskilda individer ännu mer. 

– Det finns en gräns på hur mycket kakor och bingolotter man kan sälja. Så då tittade vi på olika alternativ och har haft en dialog med vår kommun som än så länge inte befriat oss från något vad vi vet i dag. Så någon form av kampanj tänkte vi som är öronmärkt för våra medlemmars istidskostnader.

Kampanjen som lanserades i måndags fick namnet #backafarstahockeyungdom. I nuläget för Stockholms ishockeyförbund tillsammans med RF/Sisu en dialog med kommunen.

– Kommunen har sagt att man ser över om de kan göra någonting åt kostnaderna och att man ser positivt på att göra någon form av hyreslättnad men vi har ju fortfarande inget beslut. Vi kan inte bara sitta i båten, vänta och spela rysk roulett med våra medlemmars pengar, det funkar inte heller, säger Magnus Mårtensson.

Under tisdagen gick föreningen ut med den första delen i kampanjen: ”Årets nyttigaste och viktigaste semla”, där man kan köpa en fiktiv semla. På föreningens hemsida kan man se hur nära de är sitt mål, vilket illustreras i form av en termometer. 

– Det är många andra föreningar som lagt ut om vår semla och skrivit att ”stötta våra kompisar i Farsta”. Det har mottagits väldigt positivt. Det är kul och man ser hur folk som varit verksamma i föreningen för kanske tio år sedan lägger ut i sina kanaler och bryr sig. 

Kommunen vet inte när besked kommer 

Precis som i många andra föreningar finns det en oro för att barnen och ungdomarna ska ledsna eller inte hitta tillbaka till idrotten. Men Farsta ishockeyförening har försökt att hela tiden hålla uppe ångan på ett eller annat sätt. 

– Vi har fått bedriva annan form av verksamhet. I långa stunder har det varit stängt helt för våra äldre. Men dels har vi fått tider av en bandyförening i närheten, sen har vi byggt en egen naturis -rink på Farsta IP. Sen har vi haft lite fysträning och det viktigaste där är ju att de får träffas så att de inte väljer att sluta med idrotten. 

Finns det en risk för att ni inte kommer kunna förlänga säsongen i år? 

– Vi tror och hoppas att vi kommer lösa det. Vi har inget annat i sinnet att försöka köra. Men absolut, hamnar vi i en situation där Stockholms stad säger att vi får betala full iskostnad och våra medlemmar säger nej vi har inte råd, då måste vi ju stänga. 

Fler föreningar än Farsta ishockeyförening drabbas och Camilla Hagman, kommunikationschef på Idrottsförvaltningen i Stockholms stad skriver i ett mejl att frågan om föreningslivets förutsättningar under pandemin ligger högt på agendan. 

– Den hanteras på olika sätt. Den är komplex, då det inte bara handlar om en idrott utan flera olika idrotter med olika förutsättningar. Från stadens sida är det viktigt att ta ett helhetsgrepp och titta brett. Vi behöver också ta hänsyn till hur det nationella extra stödet faller ut.

Hon kan inte svara på när besked kommer. 

 – I nuläget kan vi inte säga hur lång tid vi behöver innan vi kan lämna svar. Men återigen, den finns i blickfånget och diskuteras kontinuerligt. Vi kommer att kommunicera till berörda föreningar och förbund när vi har något klart.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.