Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi har mycket att jobba på – även om vi vinner”

Foto: Thomas Kingdahl
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Foto: SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Foto: SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
1 / 8

Mindre planer - och färre spelare på isen.

Så ska hockeyn få fler barn och ungdomar att bli bättre och spela längre.

– Vi vill optimera vår spelarutbildning, säger Anders Wahlström, barn- och ungdomsansvarig på Svenska ishockeyförbundet.

Spel på fullstor plan fem mot fem bland yngre barn kommer att vara ett minne blott om några år.

Nu tar Svenska ishockeyförbundet ett par rejäla skär rätt in i framtiden. Allt för att skapa en annan miljö än tidigare.

– Det handlar främst om att skapa den bästa utvecklingsmiljön som det bara går för våra spelare, det innefattar bland annat hur vi ser på träning och match, säger Anders Wahlström.

Förbundet bedriver sedan ett år tillbaka ett projekt inom ramen för ett större utvecklingsarbete, där de tar reda på vilka ytor och vilket regelverk som bäst gynnar spelarnas glädje, lärande och utveckling.

Det vi tittar på är spel tre mot tre, fyra mot fyra och fem mot fem på betydligt mindre isytor än tidigare. Den minsta planen är en sjättedels yta av en normalstor rink.

 – Vi har ett företag som hjälper oss med GPS-tracking, vi mäter allt där ute på rinken, säger Anders Wahlström.

Det är allt från skridskoåkning, antal skott och passningar till närkamper.

LÄS MER: ”En vidrig kultur – fått familjen att må dåligt”

Ökad spelförståelse

– Vi är inte klara med projektet men i juni 2021 ska allt vara färdigt och presenteras, säger Anders Wahlström.

Vad kan ni dra för slutsatser hittills?

– Dels ser vi att spelarna utvecklar sin spelförståelse när de på mindre yta tvingas ta snabbare beslut och agera på ett annat sätt än när man är på en större isyta, dels ser vi att antalet spelare är mer avgörande än ytan, säger Anders Wahlström.

Kan ni redan nu slå fast att hockeyn går upp på helplan för tidigt?

– Ja, det kan vi göra. Dessutom spretar det mycket mellan distrikten när det handlar när de går upp och spelar helplan. Med målgruppsanpassade spelformer som är lika över hela landet och ett större fokus på spelarnas lärande tror vi att vi kan få behålla spelare längre upp i åldrarna, säger Anders Wahlström.

LÄS MER: ”Jag har inga medaljer kvar, har gett bort några”

Var femte spelare slutar

Under den senaste tioårsperioden har svensk ishockey tappat var femte spelare mellan 17 och 20 år.

– Det finns förstås många anledningar till detta. Många spelare börjar i yngre åldrar nu än tidigare. Kanske upplever de att de inte utvecklas i unga år, kanske har vi strukturer som gör det svårt att i den åldern få spela ishockey utifrån sin ambitionsnivå, vilket kan göra att motivationen tryter när man blir äldre och då väljer man att sluta, säger Anders Wahlström:

Sverige är en stormakt i ishockey.

– Det är vi, men vi får inte slå oss till ro. Vi har många saker att jobba på trots att vi vinner guld, säger Anders Wahlström. 

LÄS MER: Här är bandyn ingen lek, är blodigt allvar”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.