Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi har en skyldighet att hitta en lösning”

Hjälper alla. Lena Videkull, tidigare landslaget, är i dag ungdomsansvarig för FC Rosengård. Hon blir leden av att höra att föräldrar inte har råd att låta sina barn spela fotboll. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Var tjugonde förälder har inte råd att låta sina barn hålla på med idrott enligt en undersökning från Sifo. Fotboll är en av sporterna som föräldrarna inte har råd medFoto: Sergey Nivens - stock.adobe.com
FC Rosengård har 200 aktiva flickspelare i fotboll.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Gemenskap. Fotboll innehåller både träningar, matcher och taktik.Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
FC Rosengård bygger mycket av sin verksamhet på gemenskap.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Maxtak. I Djurgården finns det ett maxtak för vad det kostar att spela fotboll.Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Djurgården är en av landets största klubbar med 2000 spelare.Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Om någon förälder har svårt att betala för sitt barn hittar Djurgården en lösning på problemet. Det kan vara allt från en avbetalning eller att man jobbar av skulden.Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
1 / 8

Var tjugonde förälder har inte råd att låta sitt barn idrotta.

Det visar en färsk Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av SportExpressen Föreningsliv.

– Jag blir ledsen att höra det. Vi som klubb gör allt för att hjälpa till så att ingen ska känna sig utanför, säger Lena Videkull, ungdomsansvarig i mästarklubben FC Rosengård.

Fotboll, tennis och ridsport toppar listan över idrotter där föräldrar inte har råd att låta sina barn vara med i en organiserad verksamhet.

Hälften av föräldrarna som inte har råd, är enligt Sifos undersökning, säkra eller övertygande om att deras barn känner eller känt ett utanförskap till följd av att de tvingats sluta.

– Det låter inte bra. Jag blir ledsen när jag hör detta, säger Lena Videkull.

Hon är en av svensk damfotbolls största spelare med sex SM-guld och 71 mål på elva landskamper. Sedan 13 år är hon ungdomsansvarig för FC Rosengårds flickverksamhet på Malmö IP.

– Fotboll kan vara en billigt att spela jämfört med andra sporter. Men ekonomin styr ju lite hur gamla spelarna är och hur mycket lagen tränar, spelar matcher och åker på cuper.

FC Rosengård, som är regerande svenska mästare på damsidan har 600 aktiva ungdomar. 200 är flickor, fördelade på åtta lag.

– Om våra lag ska åka i väg på en cup så måste alla spelare i laget kunna följa med, säger Lena Videkull.

Vad händer om föräldrar inte har råd att låta sina barn spela hos er?

– Då hittar vi en lösning. Det kan vara allt i form av en avbetalning till att man jobbar i vår kiosk eller säljer saker. Jag vill inte att barn ska hamna i kläm. Vi som förening har en skyldighet att hitta en lösning.

Har tydliga riktlinjer kring ekonomin

Alla lag i FC Rosengård sköter sin egen lagkassa.

Men klubben har förbjudit en speciell lagsponsring.

– Vi har bestämt att inget lag får fixa egna sponsorer som gör det möjligt att de får helt andra förutsättningar. Det skulle i så fall bli orättvist mot de andra lagen. I så fall ska sponsorpengarna fördelas på alla våra lag, säger Lena Videkull.

FC Rosengård ger också lagen riktlinjer hur de ska förhålla sig till säsongen och hur ekonomin ska skötas.

– När ett lag ska i väg på en cup så går allt genom mig. Alla lag ska kunna ha samma möjlighet till sin verksamhet. Sedan kan man ju själv se till att sälja olika produkter för att man ska kunna hålla nere kostnaden. Men i stort måste lagens ekonomi hållas inom rimliga gränser.

FC Rosengård har tagit flera initiativ för att kunna kapa kostnader.

– Vi har samlat in kläder och skor, gensvaret blev enormt. Det ska vi fortsätta med. Föreningslivet och att barn och ungdomar rör på sig är viktigt. Det är klart att vi som förening ska göra allt för att alla ska kunna få vara med, säger Lena Videkull.

”Får inte kosta mer än 15.000 kronor

Djurgårdens IF är svenska mästare på herrsidan.

Klubben är en av landets största 130 lag och 2000 spelare.

Ola Danhard är chef är klubbens dam, ungdoms- och akademiverksamhet.

Han berättar att Djurgården har satt ett maxtak för vad det får kosta att spela i Djurgården.

– Ett år i Djurgården får inte kosta mer än 15.000 kronor för en spelare. Summan styrs av hur många turneringar man åker på så det finns givetvis de lag som har lägre summa, säger Ola Danhard.

Hur tänker du när du hör att föräldrar inte har råd att låta sina bara spela fotboll?

– Så ska det inte vara. Alla som vill ska kunna spela fotboll.

Hur jobbar ni i Djurgården för att alla ska kunna få vara med?

– Vi pratar med föräldrar som har svårt att betala och hittar sedan olika lösningar. Det kan vara på att hjälpa till med våra fotbollsskolor, stå i vår servering, pumpa bollar eller att klubben går in och betalar.

Alla lag i Djurgården måste lämna in en årsplanering och en budget.

– Ambitionsnivån är olika men det får inte kosta mer än 15 000 kronor för ett år Djurgården.

Lagen sköter sina egna lagkassor

Alla spelare betalar en avgift på 2 500 kronor.

– Då får man träna minst två gånger i veckan under vintern och obegränsat från april till oktober. Här ingår även domaravgifter och material.

Äldre lag i Djurgården som tränar mer och åker på flera cuper kan sänka sina kostnader med hjälp av sponsorer.

– Det är upp till varje lag att avgöra. De sköter sina egna lagkassor och vad de använder sina pengar till kan variera, säger Ola Danhard.

Finns det lag i Djurgården som inte följer era riktlinjer?

– Nej, det har jag inte varit med om under mina år här. Men då och då kommer det föräldrar som inte kan betala och då hjälper vi till.

Idrottsministern om Expressens Sifo-undersökning

Amanda Lind reagerar starkt på siffrorna som visar att en av 20 föräldrar i Sverige inte har råd att låta sina barn idrotta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.