”Vi brukar säga att man ska svettas som en gris”

Thomas Lindberg, paracyklisten Anna Beck och Anna Bjerkefors.
Foto: Josefin Johansson / Expressen
Anna Beck förebereder sig i klimatrummet.
Foto: Josefin Johansson/ Expressen
En luftfuktighetsmätare i ett speciellt värmerum hos Riksidrottsförbundets laboratorium för prestationsutveckling på Bosön.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

I sommar hålls OS och Paralympics i Tokyo. 

Där bjuds det på ett påfrestande klimat och därför har konditionsidrottarna som ska delta flytt till Bosön för att vänja kroppen vid värmen och luftfuktigheten.  

SportExpressen Föreningsliv fick följa med paracyklisten Anna Beck. 

– Det som är med luftfuktigheten är att det blir så mycket fukt över porerna och då har kroppen svårare att ventilera den värmen som man utsätts för. 

Den 24 augusti går startskottet för Paralympics i Tokyo. En som har siktat dit länge, och förberett sig väl är paracyklisten Anna Beck. 38-åringen från Kil har två purfärska VM-guld i bagaget och siktar på att ta medalj under det kommande mästerskapet. 

Det är dock ingen vanlig tävlingsplats för en skandinav, klimatet bjuder nämligen på hög temperatur och likaså hög luftfuktighet. Det har gjort att Anna spenderat flera cykelpass i familjens bastu. Men just den här dagen ska hon få testa på så nära verklighet hon kan komma utan att vara på plats i den japanska huvudstaden. 

På Bosön finns den omtalade klimatkammaren som sägs vara Sverige OS-vapen inför sommaren. Thomas Lindberg och Anna Bjerkefors är de som tar hand om testerna som sker i labbet. 

– Det är byggt som ett badrum. Det är en vanlig plastmatta på väggarna. I rummet kan vi ha från plus 12 till plus 40 grader. Vi kan ha från 20 procents luftfuktighet upp till 90 procent. Vi kan också sänka syrehalten så att det motsvarar till 5700 meters höjd, förklarar Thomas Lindberg. 

Hög luftfuktighet och 35 grader 

Hur förutspår ni att klimatet kommer att vara i Tokyo?

– Statistiskt sätt under den här perioden så ligger det, under dagtid, på ungefär 35 grader och 70-75 procent luftfuktighet. Kvällarna kanske blir lite svalare men då blir det nog kanske lite fuktigare. Värst är egentligen övergångarna där, det beror lite på. Men det kan också vara lägre temperaturer, men statistiskt sätt är det vi fått reda på i de områdena, säger Thomas Lindberg. 

Svenska konditionsidrottare har besökt Bosöns klimatkammare från alltifrån enstaka test till riktiga träningsläger där det handlar om att vänja kroppen över tid. Men för Anna Beck blir det ett test, och i dag är första gången. 

Hon kommer här att få reda på hur kroppen reagerar i klimatet och därmed kunna ta med sig viktiga lärdomar till hur hon ska kunna hantera det i Tokyo. 

– Det som är med luftfuktigheten är att det blir så mycket fukt över porerna och då har kroppen svårare att ventilera den värmen som man utsätts för. Man täpper till överallt egentligen med varm fukt, säger Anna Beck. 

”Olympier kroknar här”

Anna Becks kroppstemperatur mäts innan testet, det för att man sedan ska kunna se hur den stegrar allt eftersom att påfrestningarna i klimatkammaren tilltar. 

– När man tränar har man en höjd kroppstemperatur. Det är inget konstigt med det, det är då kroppen fungerar bäst, men just den här belastningen är tuff. Vi kan ha världsmästare och olympier här som kroknar hur lätt som helst. Men har man gjort det här flera gånger sen så anpassar man sig fortare till de här klimaten, säger Thomas Lindberg. 

Anna Bjerkefors menar att förberedelserna i klimatkammaren kan ha extra stor betydelse för de svenska paralympierna. 

– De kommer antagligen att ha kortare tid i Tokyo och oftast säger man att man vill ha en period att acklimatisera sig till den miljö man ska prestera. Så har man kortare tid så kan man göra det här förarbetet hemma. Det är det vi kan börja med och att Anna får testa nu för att se hur kroppen reagerar, säger Anna Bjerkefors. 

”Ska svettas som en gris”

Hon fortsätter:

– Sen är det bra mentalt också, att man vet hur man reagerar, även det här med vätsketillförsel, hur mycket ska jag dricka innan och under och vilken typ av vätska ska jag ha för att koppen ska må så bra som möjligt och återhämta sig.

Thomas Lindberg berättar om testet där Anna Beck ska prova på hur länge hon orkar i värmen. 

– Vi har en ramp upp till en viss kroppstemperatur och när vi har nått den ska Anna få cykla så länge hon kan till en given belastning, då får vi en tid och kroppstemperatur, sen är tanken att man under träning sen ska förändra det här så att man kan köra hårdare och längre

Efter passet hoppas de även kunna utvärdera olika kylstrategier. Dels för hur hon ska hålla sig sval inför maxprestation, men även under loppets gång samt hur hon ska återhämta sig efteråt. Men kroppen själv sitter på det viktigaste verktyget. 

– Det som sker där inne är också att lära kroppen att svettas, det är det som kroppen kan göra för att kyla, vi tittar sweat rate, hur mycket liter kan kroppen svettas per timme. Det förändras när man är i de miljöerna. Man ska svettas, svettas som en gris brukar vi säga, avslutar Thomas Lindberg. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.