Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Veteranen stoppas inte – cyklar klassiska loppet

Stig Johansson cyklar Vätternrundan för 55:e gångenFoto: Björn Spjut

Vätternrundan är inställd i år – men inte för pionjären Stig Johansson.

I samemössa, jeans och träskor ska han nu själv cykla sträckan för 55:e året i rad. 

– Jag har en låda på cykeln så jag har med mig smörgåsar och bullar. Vatten kan man gå in i något hus och hämta. Det är inga problem, säger 74-åringen. 

Stig Johansson har alltid stått redo på startlinjen för att cykla de klassiska 30 milen. Men i år är Vätternrundan inställd på grund av coronapandemin. 

Då cyklar han på egen hand och lägger om rutten något. 

På fredag halv tre startar han utanför hemmet i Fagersanna, Mölltorp – och går även i mål där. 

– Jag tycker att det ska bli toppen. Det här och Vasaloppet är högtidsdagar för min del, säger 75-åriga veteranen. 

”Brukar ta 18-19 timmar” 

Stig Johansson genomför sträckan som alltid med sin cykel från 1937. Dessutom cyklar han med samemössa ovanför hjälmen samt i jeans och träskor. 

– Första året, 1966, var vi 344 personer som åkte loppet och då fick man inte åka på räcercykel. Det var bra för då åkte de andra på gamla cyklar också. Jag är ingen snabbåkare, säger han och fortsätter: 

– Det tar lite längre tid för mig. Det brukar ta 18-19 timmar varje år. Det är bara en bedrift att sitta på sadeln så länge. 

Får sparring längs vägen 

I cykelkorgen har han alltid en radio som sällskap, dessutom brukar han vanligtvis ha många att heja på under vägen. I år blir det lite annorlunda men han är ändå väl förberedd: 

– Jag har en låda på cykeln så jag har med mig smörgåsar och bullar. Vatten kan man gå in i något hus och hämta. Det är inga problem.

Bitvis kommer han att ha sparringpartners under vägen i form av Vätternrundans vd Gunilla Brynell-Johansson och försäljnings och marknadschef Oskar Sundblad. 

Men det finns ett vilkor för att få hänga med: 

– Förutsättningarna för att åka med mig är att du åker på samma cykel som jag, säger Stig Johansson och skrattar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.