Veronica tävlar i 500 km/h: ”Funkar inte att vara rädd”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bilen kan gå upp emot 500 kilometer i timmen.
Foto: Privat / Privat
Veronica Olderin.
Foto: Privat / Privat
Veronica Olderin ska köra dragracing kommande säsong.
Foto: Privat / Privat

Veronica Olderin, 32, har varit världsmästare i båt-racing. 

Nu byter hon till en annan extremsport – dragracing. 

– Det funkar inte att vara rädd. Då kan man inte hålla på med den här sporten, säger Veronica Olderin. 

Veronica Olderin, 32, är uppvuxen kring båtar, bilar och motorcyklar. Hennes stora intresse för motorsport har kommit från hennes pappa. Under större delen av sitt liv har Veronica kört båt och 2015 blev hon tillsammans med sin partner världsmästare i offshore racing. Men nu byter hon sport. 

– Jag slutade på grund av en allt för trasig rygg och började med dragracing i somras. Jag har kört under den här säsongen för att nu göra en jättesatsning. Inför 2020 kommer jag köra i den största klassen som heter ”Top Fuel”. 

Både offshore och dragracing är två extrema sporter där det går fort. Men det är ett stort steg att byta sport och fordon. 

– Jag kan ta med mig en del erfarenhet av att ha tävlat och hållit på med motorsport och varit en del av ett team. Men att flytta från båt som är en sport där man kör längre, i ungefär en timme till att sätta sig i en bil där ett team har gjort ett arbete i många ,många dygn och jag ska prestera i fyra sekunder är en helt annan form av racing. Men jag tycker den här körningen passar mig bättre. Det explosiva och impulsiva.

Vad blir den största utmaningen för dig? 

– Jag skulle nog säga att det är hastigheten. Det är något jag inte tävlat i förut. Det är hastigheter upp till över 500 kilometer i timmen. Jag tror att det är den största utmaningen för det är inget jag kan träna på. Jag kan träna på reaktion och jag kan träna på muskelminne i rörelse men just den här kraften, det enda sättet är att köra mycket. 

”Klart att folk blir förvånade”

I maj ska Veronica Olderin köra för sin licens i Norge. Sen är förhoppningen att köra EM-serien kommande säsong.

– Det kommer vara två tävlingar i Sverige och så går det tävlingar I England och Tyskland. Men nu den första säsongen är målet att synas på eventen som är i Sverige. På nationaldagen blir första tävlingen i Tierp om allt går som planerat.

Veronica Olderin har bytt båt mot bil.
Foto: Privat / Privat

När Veronica körde båt var hon och hennes teamkamrat de enda tjejerna i serien, i dragracing ser det annorlunda ut, men folk blir ändå lite förvånade när hon säger att hon håller på med motorsport. 

– Större delen är faktiskt tjejer. Det är klart man sticker ut men det är ingenting åt det negativa hållet. De tjejer som satsar och vill bli duktiga brukar vara dem som håller sig i toppen. Regerande EM-mästaren är en kvinna från Finland, så det finns väldigt många duktiga tjejer och jag har målet att bli en av dem. 

Hon fortsätter: 

– Folk som lärt känna mig är inte ett dugg förvånade. Men sitter jag i ett affärsmöte och man pratar om vd man gör på fritiden så är det klart att folk blir förvånade. Det är en extremsport och man tror att det finns betydligt färre tjejer ä vad det faktiskt gör. Det är kul att kunna visa att et finns tjejer som håller på med det här och vi är duktiga. 

Är du aldrig rädd? 

– Jag har så klart respekt för farten och krafterna. Men det funkar inte att vara rädd, då ska man inte hålla på med den här sporten. Med rädslan kommer beslut som gör att man utsätter sig snäv och andra på banan för onödiga risker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.