Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Värvades från korvkiosken – gjorde 200 landskamper

Göta Tranebergs ordförande Jan Herrström visar upp klubbens nya omklädningsrum för seniorlaget.Foto: Thomas Kingdahl
Jan Robertsson har varit verksam i klubben i 40 år.Foto: Thomas Kingdahl
Sveriges landslag under OS 1924 i Antwerpen. Många spelare kom från IK Göta.Foto: IK GÖTA
Mästare. Det fanns en tid när IK Göta var helt oslagbart i ishockey.Foto: IK GÖTA
Mästare som inte gick också besegra. IK Göta vann totalt nio SM-guld i ishockey.Foto: IK GÖTA
Nisse Nilsson gjorde tre säsonger i IK Göta.Foto: AB TEXT & BILDER
Nisse Nilsson spelade 205 landskamper för Tre Kronor. Stjärnan värvades till IK Göta från Forshaga i Värmland.Foto: SVENSKT FOTOREPORTAGE
Mats Waltin, till vänster, är en av IK Götas främsta spelare genom alla tider. Här efter en match mot Huddinge.Foto: FOLKE HELLBERG / DN
Hans ”Tjalle” Mild är en av IK Götas största lirare genom alla tider.Foto: OLLE SEIJBOLD / DN
Hans ”Tjalle” Mild i IK Göta var stjärna även i Tre Kronor.Foto: STENBERGS ILLUSTRATIONSBYRÅ
Oslagbart lag. Det fanns en tid när IK Götas hockeylag inte gick att besegra.Foto: AB TEXT OCH BILDER
Erik Tessmar är tränare för seniorlaget och sportchef i GötaTranebergFoto: Thomas Kingdahl
1 / 12

Det fanns en tid när IK Göta var oslagbart i ishockey.

När stjärnor som Nisse Nilsson hämtades från en korvkiosk i Forshaga och kördes i taxi till Stockholm.

Nu vill klubben tillbaka till eliten.

– Vi är av tradition mästare, säger Jan Herrström, ordförande i GötaTraneberg.

13 SM-finaler och nio guld är ett stycke hockeyhistoria.

Legendariska IK Göta och kvartersklubben Traneberg slog ihop sin verksamhet 2007. Men nu jobbar krafter inom föreningen att klubbnamnet åter ska heta IK Göta. 

I oktober fyller IK Göta 120 år - och det vill klubben fira på sitt eget sätt.

– Vi arbetar för ett namnbyte, men inget är klart, säger Jan Herrström.

IK Göta är en klubb med kultur, tradition. 180 SM-guld skvallrar även mycket om en vinnarmentalitet ut över det vanliga..

– Vi har haft över 20 olika verksamheter genom alla år. Men i dag är det ishockey som gäller, men vi har lite fotboll också, säger Jan Herrström.

SportExpressen Föreningsliv träffar klubbens starke man, ordföranden Jan Herrström, sportchefen Erik Tessmar och hedersmedlemmen Jan Robertsson på GötaTranebergs kansli vid Stora Mossen i Bromma.

Det är en fin och klar vinterdag. Ett perfekt hockeyväder, en dag som IK Götas hockeyspelare skulle ha älskat när de lirade för 100 år sedan på uterinkar.

IK Göta blev en maktfaktor när ishockeyn introducerades i Sverige i början av 1920.

När Sverige spelade OS-hockey i belgiska Antwerpen bestod nästan hela landslaget av spelare från IK Göta.

Lekstuga ute på isen

Under de första tio åren (1922–1931) när det spelades om det svenska mästerskapet vann IK Göta sju SM-guld. Det blev ytterligare två guld, fyra silver och sju brons. 

Det är bara Djurgården (16 guld), Brynäs (13 guld) och Färjestad (nio guld) som kan mäta sig med klubben från Stockholm. 

När IK Göta spelade hockey för 100 år sedan var det mest kattens lek med råttan. Motståndarna hade ingen chans. Göta var bättre på allt.

I SM-finalerna 1922, 1923 och 1924 släppte laget inte in ett enda mål. En fantastisk prestation.

– Vi har en stark tradition av att vara vinnare. Vi ska tillbaka dit, säger Jan Herrström. Vi vill försöka. Om det lyckas är en annan femma, säger Jan Herrström som blev ordförande i klubben för två år sedan.

IK Göta blev GötaTraneberg 2007.

– Jag har aldrig gillat namnet vi tog efter sammanslagningen. Min högsta önskan har alltid varit att gå tillbaka till våra rötter från 1900 och bara heta IK Göta. Det skulle passa perfekt in 2020 som är ett jubileumsår. 

Det finns mycket att fira under 2020.

Svenska ishockeyförbundet fyller 100 år.

IK Göta skapade hockeyförbundet

– Det var Göta som startade ishockeyförbundet, säger Jan Herrström som själv spelade hockey i klubben på 1970-talet.

– Jag satt mest i utvisningsbåset. Efter en säsong åkte jag till USA och började plugga. Det blev ingen mer hockey efter det.

Jan Herrström kom tillbaka till IK Göta 2003 när hans son Conrad började spela med pojkar födda 1999.

– Jag har hjälpt till med allt man kan tänka sig i föreningen. Jag har suttit i styrelsen i två omgångar och nu är jag ordförande, säger han.

IK Göta har spelat 13 SM-finaler i ishockey. Utöver nio guld och fyra silver har man även vunnit sju brons.

– Jag är stolt över att tillhöra den här klubben och vi arbetar långsiktigt på att ta oss tillbaka till eliten. Jag vet att det kommer att gå, men det gäller att ta ett skär i taget. Att bygga underifrån, bygga långsamt och se till att göra varje del i processen bra, säger Jan Herrström.

I dag spelar GötaTraneberg i division 2 och har under sex decennier fört en tynande tillvaro långt borta från den guldglans, ära och hysteri som det var förr i tiden.

– Vi har 15 lag och mellan 450 till 500 spelare just nu, säger Erik Tessmar, som är sportchef och tränare för seniorlaget i division 2. Vi har efter några magra år fått en helt annan bredd på vår verksamhet. 

Erik Tessmar är uppväxt i klubben. Både hans mamma Suzanne och pappa Lars var båda aktiva spelare.

– Jag har spelat själv men slutade och blev tränare när jag var 27 år. Nu är jag inne på min 16:e säsong och kom tillbaka till GötaTraneberg för sex år sedan. Det är utvecklande att jobba här, men det är också en stor utmaning. Inte minst när det handlar om ekonomi.

Det var annat för 100 år sedan i Stockholm.

Då stod stora vinstdrivande företag, och högt uppsatta personer i näringslivet på kö för att stötta IK Göta.

”Det fanns pengar”

– Det fanns pengar då. Det gjorde det verkligen, säger Jan Robertsson. Alla samhällsklasser ville vara med.

Han har varit med i Göta i över 40 år som aktiv och är med sina 80 år tillräckligt gammal för att ha upplevt slutet av klubbens storhetstid.

Det finns många fina och fantastiska historier att berätta om en klubb som har funnits i snart 120 år.

– Vi värvade spelade förr i tiden. Det var förbjudet att betala spelare men det är väl preskriberat vid det här laget, säger Jan Robertsson och skrattar.

Från Forshaga hämtades 1954 storstjärnan Nils Nilsson som spelade 205 landskamper för Tre Kronor.

– Det var några direktörer som gick in och betalade. Nisse var 18 år och jobbade i en korvkiosk i Forshaga. Han värvades direkt och kördes över till Stockholm med taxi, säger Jan Robertsson.

IK Göta spelade både på Stockholms stadion och på Östermalms IP.

– Mycket folk trängdes på träläktarna. Alla ville se Göta spela, säger Jan Robertsson, som var med och byggde upp föreningens ungdomsverksamhet.

Det var inte svårt att få spelare till det framgångsrika hockeylaget.

– När vi vann första guldet 1922 var det sex spelare med på lagbilden. Två var reserver men de fick inte vara med när laget skulle fotas. Vi fick hela tiden bra spelare, alla ville vara med och lira för Göta, säger Jan Herrström.

När den första generationens storstjärnor slutade så tappade Göta lite av glansen under 1930-talet. Det blev bara ett guld och ett silver vilket kan betecknas som svagt vid den här tiden.

Men Göta fick nya krafter och avancerade igen i seriesystemet.

Under 1940-talet spelade man fem SM-finaler. När det sista guldet togs fanns spelare som Åke ”Professorn” Lundström med i laget.

Götas lokalrival Djurgården lade ner sin hockeyverksamhet i mitten av 1930-talet, men i slutet av 1940-talet hade Djurgården byggt upp ett storlag. Det blev en rasande kamp mellan klubbarna om att vara bäst.

Göta åkte ur högsta serien två säsonger i början av 1950-talet, men kom tillbaka.

– Vi fyllde på med unga lovande spelare och hämtade unga stjärnor som Nisse Nilsson, säger Jan Robertsson. 

Det var en rasande kamp om vilket lag som var bäst i landet på att spela ishockey Göta eller Djurgården slogs om titeln.

Djurgården lyckades värva tre av Götas bästa spelare: Hans ”Tjalle” Mild, Kalle Lilja och Ove Malmberg.

Skulder på 15 000 kronor

Efter tre säsonger försvann även Nisse Nilsson tillbaka till moderklubben Forshaga IF i Värmland innan han skrev på för Leksands IF.

Säsongen 1957–58 åkte det unga Götalaget ur högsta serien för andra gången. Då hade klubben 15 000 kronor i skulder eftersom även publiken börjat svika sina hjältar.

Det kom blott 354 åskådare kom till den sista hemmamatchen.

Det blev totalt 34 säsonger i den högsta serien för IK Göta.

Nu vill klubben, där även stjärnor som Mats Waltin, Douglas Murray och Jacob Josefsson har spelat, tillbaka till eliten.

– Det finns en humanistisk och vänlig syn på hur man ska förhålla sig till varandra när man är med i GötaTraneberg. Jag gillar också att tävla organisatoriskt med andra föreningar. Det räcker inte med att arbeta för att sportsligt vara en toppklubb, säger Jan Herrström.

Klubben har byggt nya omklädningsrum till A-laget och till båda sina juniorlag, J20 och J18, som båda spelar i elit. 

Inom kort ska även flicklaget få ett eget omklädningsrum.

– Vi har även ett helt nytt gym, byggt av vår hedersmedlem Kjell-Åke Westerlund, som bär ett stort hjärta för föreningen. Det är här allt börjar när man ska bygga ett lag. Utan ett gym skulle det vara svårt, säger Erik Tessmar. Jag är stolt över det jobb vi har lagt ner bara sedan jag kom tillbaka. Men mer ska det bli.

I IK Göta drömmer man om en ny storhetstid.

– Vi har en sådan fantastiskt historik. Vi är av tradition mästare – det vill jag att vi ska bli igen, säger Jan Herrström.

Sportchefen Erik Tessmar är inne på samma linje:

– Vi vill göra något stort och med våra egna spelare. Jag har stora mål som sportchef. Vi ska driva vår egen klubb mot toppen. Det kommer självklart ta några år, men det ska gå.

IK Göta har vunniot nio SM-guld i ishockey

Namn: IK Göta.

Stad: Stockholm.

Landskap: Uppland.

Grundat: 1900.

Klubbfärger: Röd.

Några verksamheter genom åren: Bandy, handboll, innebandy, ishockey.

Övrigt: Klubben bildades av militärer på Göta livgarde i området Vasastan i Stockholm.

Herrhockeyn i IK Göta

Säsonger i landets högsta serie: 34.

SM-guld 1922, 1923, 1924, 1927, 1928, 1929, 1930, 1940, 1948.

SM-silver: 1933, 1941, 1943, 1947.

Seriespel säsongen 2020: IK Göta har slagit ihop sin verksamhet med Traneberg. Klubben har ett A-lag som spelat i Alltvåan.

Tre Motståndare 2020: Åker/Strängnäs, Järfälla och Trångsund.

Det hände mellan 1922 och 1948

1922: Kerstin Hesselgren blev första kvinna i första kammaren.


1922: Skogsarbetaren Ernst Alm från IFK Norsjö vann det första Vasaloppet.

1927: Svenskättlingen Charles Lindbergh blev förste ensamflygare över Atlanten.

1940: Världsmästaren i tungvikt Joe Louis försvarade sin titel fyra gånger.

1948: Sverige vann olympiskt guld i London efter 3-1 mot Jugoslavien i finalen.

1948: Fotbollstränaren Sven-Göran Eriksson föds.

Gideonsberg blev hela Sveriges lag

Första delen i serien ”Bortglömda storlag” om Gideonsberg som fällde giganten i finalen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.