Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Varit en talang sen hon var liten”

Vaxholm KS: ”Det går inte att identifiera en olympier redan i 14-års åldern”
Petter Menning tävlar i K-200 i OS
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Kanotisterna Linnea Stensils och Petter Menning kommer i år göra sitt andra OS. 

En viktig faktor bakom framgångarna är den gemensamma hemmaklubben - Vaxholms kanotsällskap.  

– Har man glädje till sporten så kan man utvecklas hur långt man vill eller åt vilket håll man vill, säger Stefan Gustafsson. 

I ett soligt Vaxholm gör ett gäng ungdomar sig redo för att paddla ut i vattnet. Runt omkring dem finns olympiern Petter Menning som gör sina sista träningsdagar innan flyget bär av till OS i Tokyo. För Vaxholms KS är det inget märkvärdigt att olympierna tränar tillsammans eller samtidigt med de yngre kanotisterna. 

Enligt Stefan Gustafsson är det något av ledorden i klubben ”Tillsammans men var och en på sitt sätt”.

– Petter och Linnea umgås mycket med ungdomarna, hejar på dem och ger tips. Att vara så nära två duktiga kanotister gör att fler lockas till sporten, säger Stefan Gustafsson. 

Hur det kommer sig att just Vaxholm KS har två duktiga olympier i klubben handlar mycket om deras sätt att jobba med gemenskap, och att viljan ska komma inifrån. För Stefan har det aldrig funnits en tanke på att ha en utvecklingstrappa. 

– Har man glädje till sporten så kan man utvecklas hur långt man vill eller åt vilket håll man vill. Det finns något för alla, säger Stefan Gustafsson. 

”Inte omöjligt med medalj”

Stefan Gustafsson har följt Linnea Stensils sedan hon var fyra år. Då satt hon i kanoten och lyfte paddeln över huvudet, som att hon vann en världs tävling. 

Och inom några dagar åker hon till sitt andra OS där hon tävlar i K-1 200 och K-1 500.  

– Linnea har varit en talang sedan hon var liten. Man såg tidigt att hon skulle bli riktigt duktig.

Till skillnad från Linnea Stensils upptäcktes Petter Mennings talang lite senare. Det var inte förrän han var i 20-årsåldern som han kom till Vaxholms kanotsällskap efter att ha varit i Örnsberg kanotsällskap som framgångarna tog fart. 

– Petter kom hit och fick en trygghet och gemenskap. Han fick även bra hjälp med träningen, sen gick det snabbt. Men då var han runt 20, säger han och fortsätter,

– Det här visar på att det inte går att identifiera olympier redan i 14-årsåldern. 

Hur tror du det kommer gå för Linnea och Petter i OS?

– Jag tror det kommer gå jättebra. Att Linnea tar medalj på någon av distanserna är inte alls omöjligt. 

– Och får Petter till det där perfekta loppet som han oftast pratar om så kan det gå riktigt bra, säger Stefan Gustafsson. 

"Det kan gå precis hur bra som helst"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.