Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Varför inte satsa på tjejerna? Det är 2019”

Cerima Hurtic är ordförande i FC Champions. Foto: Privat.
Foto: BILDBYRÅN

I Lindängen i Malmö tröttnade man på att det saknades aktiviteter för tjejer. 

Därför valde FC Champions att göra tvärtom mot vad de flesta föreningarna gör. 

Att börja med tjejerna. 

– Vi tänker att varför inte satsa på tjejerna? Det är 2019, säger Cerima Hurtic, ordförande i FC Champions. 

Lindängen i Malmö är ett område med stora utmaningar. En av dem är möjligheterna för unga att aktivera sig. Framförallt unga tjejer. Den lokala fotbollsföreningen har haft svårt att locka till sig målgruppen och det har i stort sett bara varit pojkar som spelat, fram till att FC Champions startades av Fadi Awni Ali. 

– Föreningen startades för att tjejer ska få samma möjligheter som pojkar. Det saknades i området. Därför valde vi att köra på någonting eget. Nu har vi tre tjejlag och intresset är stort, säger Cerima Hurtic som är ordförande i klubben.

Varför är det viktigt att utgå från tjejerna?

– Forskning visar att tjejer och speciellt tjejer med utländsk bakgrund inte är lika aktiva som pojkar. Därför är det viktigt att försöka aktivera dem för att de också ska kunna ha ett hälsosamt liv och att de känner samhörighet och gemenskap. 

Fadi Awni Ali grundade klubben och frågade Cerima Hurtic om hon ville vara en del av FC Champions. Foto: Privat

”Alla ska få vara med”

För att alla ska känna sig välkomna finns det grupper för både mer erfarna spelare och för nybörjare. 

– Vi vill tillgodose och möta deras nivå i sporten. Alla ska kunna få bolltid. Alla ska få vara med på matcherna.  I tisdags kom en nioåring som skulle prova. Hon var väldigt tillbakadragen och blyg men jag förklarade att vi har den här nybörjargruppen och då började tjejen slappna av och kom in i det väldigt snabbt, säger Cerima Hurtic.

– Vi pratar med tjejerna inför träningar och matcher. Det är viktigt att följa upp hur de tycker att det går och hur de trivs. Vi är ett team. Vinner vi så vinner vi tillsammans och förlorar vi så förlorar vi tillsammans. Det är en del av vår värdegrund, säger hon.

Bra respons från föräldrar

Föreningen har också fått bra respons från föräldrar som tycker att det känns tryggt att deras döttrar kan spela fotboll med andra tjejer efter skolan. 

– När det är ett område med svårigheter som det här är det viktigt att vi vuxna kan bidra med någonting positivt i stället för att barnen är ute på gatorna. Det kan gynna samhället överlag i längden. Barnen ska känna att de kan vända sig till oss även med annat och därför är det viktigt att ha goda relationer också med föräldrarna, säger Cerima Hurtic. 

FC Champions gör tvärtom mot vad de flesta föreningar gör, men de vill inte exkludera pojkar utan har också startat en fotbollsskola där det främst är pojkar som spelar. 

– Grunden i föreningen är tjejerna. Men fotbollsskolan startade för någon vecka sen. Det var ingenting som var planerat från start men har vi förutsättningar att inkludera alla så vill vi göra det, säger hon. 

LÄS MER: ”Spelar ju - det är klart det hugger till”