Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Var upplopp – bilar som brändes och kravallpoliser”

Leif Sjöqvist är nominerad i kategorin ”Inkludering” i Årets Eldsjäl. Det för sitt långa arbete inom fotbollen i Hisings Backa. Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN
Leif säger att fotboll är världens bästa socialisationsskola. Foto: Expressen
Totalt tillbringar Leif mellan 50-60 timmar på Backavallen där han varit aktiv under 30 års tid. Foto: Expressen
Hisningsbacka har pojklag i alla åldrar, men nu vill Leif få in tjejerna i föreningen. Foto: Expressen
Jag har aldrig känslan att ”åh vad jobbigt det ska bli att åka dit”, säger Leif. Foto: Expressen

Han tillbringar mellan 50-60 timmar i veckan på Backavallen.

Leif Sjöqvist, 60, är eldsjälen som under 30 års tid varit verksam inom fotbollen i Hisings Backa – och han ser hur sporten bidrar till att hålla nere kriminaliteten i stadsdelen.

– Fotboll är världens bästa socialisationsskola, säger han.

Redan 1989 påbörjade Leif Sjöqvist sitt första ledaruppdrag i Hisings Backa när hans femårige son ville börja spela fotboll.

Därefter har uppdragen blivit allt fler och än i dag, 30 år senare, är han fortfarande verksam inom föreningen.

Sedan nio år tillbaka har han en halvtidstjänst som föreningsutvecklare.

Och därtill har han ideella tränaruppdrag i tre av föreningens lag.

– Grejen är att det jag gör inte känns som något jobb. Jag har aldrig känslan att ”åh vad jobbigt det ska bli att åka dit”, som det kan kännas i vanliga jobb. Varje dag känns det som något kul ska hända, säger han.

Var finner du drivkraften efter alla dessa år?

– Det är vansinnigt roligt att träna barn och ungdomar, att se deras utveckling. Vi har några i föreningen som blivit väldigt bra, Carlos Strandberg bland annat. Han har också varit sex-sju år och sprungit här. Och att då få se sådana spelare långt senare är fantastiskt. Sen har jag också fått träna gamla spelares barn. Att se processer, utveckling – det är den stora drivkraften för mig.

Leif säger att fotbollen har gjort en stor samhällsnytta i Hisings Backa. Foto: Expressen

”Man lär sig att umgås i grupp”

Hur mycket betyder fotbollen för stadsdelen Hisings Backa?

– Det är jätteviktigt! Vi har 3000 invånare här och 400 aktiva i föreningen. Att plussa på släktingar, mamma, pappa, mormor, morfar, syskon. Då är det många personer som på något sätt är involverade i föreningen. 

Leif Sjöqvist har under sina år som ledare i Hisings Backa sett vilken samhällsnytta fotbollen har gjort. Hur den har bidragit till att hålla nere kriminaliteten i stadsdelen.

– 2011 var det upplopp här. Det var bilar som brändes och kravallpolis som sattes in, det var riktigt illa. Våra ungdomar var jättestressad och förbannade, och det var nära att kunna sluta riktigt illa. Men då bildade några ungdomar i åldern mellan 17-25 år föreningen Backa BK. Vi hjälpte till så att de skulle få vara inne i klubbhuset fyra dagar i veckan. Det var 100 kids i två års tid och de hade inte sönder så mycket som en kaffemugg. De fick lära sig att ta ansvar själva på ett bra sätt. Jag ska inte säga att fotbollen var allt men det var en viktig del i att det blev lugnt i Backa. 

Hisingsbacka FC har pojklag i alla åldrar. Men flicklag har under många år saknats helt.

Leif jobbar nu hårt med visionen att få fler tjejer i föreningen.

Vill få in fler tjejer i föreningen

– Det kom faktiskt siffror förra veckan att bara 10 procent av resurssvaga tjejer utövar idrott. 90 procent är alltså passiva! 

– Oftast handlar det om tjejer som bor i förorter runtom i Sverige. Om man då tittar på föreningar som tar hand om tjejerna så är det förtvivlat få, så gott som inga. Det är några få projekt men inga fasta lag. Så det som vi måste göra är att börja bygga tjejlag. Och därför har vi tagit kontakt med skolorna i Backa. Det är den vägen vi behöver gå för att få dem att komma till planen, om vi lägger det i anslutning till skoltid. Många invandrartjejer lever med ett dubbelt förtryck. Dels att de är tjejer men också att många tillhör en invandrarkultur där man ska hjälpa morsan med tvätten, maten och syskonen. Så efter klockan sex på kvällen får de inte gå ut. Därför ska vi fånga dem mellan klockan tre och fyra. Vi vill bryta ner de gamla strukturerna.

Rösta på din favorit i kategorin ”Inkludering” till Årets Eldsjälsgala på aretseldsjal.se