Var tvåa bakom Sjöström – nu ska hon in i landslaget

Simtalangen Emma Magnusson var tvåa bakom Sarah Sjöström på SM 2019.
Foto: Privat.
Emma Magnusson vill in i landslaget.
Foto: Privat
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Simtalangen Emma Magnusson var tvåa bakom Sarah Sjöström på SM 2019.
Och sedan ett år tillbaka står målet klart – hon vill ta sig in i landslaget.

Men elitsatsningen har givit 23-åringen en del insikter. 

– Jag tror att många på elitnivå har problem med att äta tillräckligt.

Emma Magnusson, 23, sitter i sin lägenhet hemma i Linköping. 

Här har hon under en stor del av året varit förpassad till hemstudier då hon pluggar till civilingenjör. Men som tur är har hon kunnat spendera en hel del tid i bassägen också. Sedan snart ett år tillbaka har hon och hennes tränare Niklas Larsson haft en ambitiös satsaning i gång för att ta Emma till nästa steg i karriären. 

Målbilden: Att ta sig in i svenska simlandslaget. 

– Vi satte ett mål som var Universiaden i sommar. Nu är det framskjutet i sommar. Men ett mål är att bli uttagen till ett Universiaden eller ett EM. Sen är vårt mål också att inte bara bli uttagen – utan även kunna vara med och prestera när man väl blir uttagen, säger simmaren som tävlar för Linköping Allmänna Simsällskap.  

Bestämde sig för att satsa

Sommaren 2019 under SM fick Emma Magnusson till en riktig fullträff. Då tog hon en silvermedalj bakom den stora stjärnan Sarah Sjöström. Men redan året därpå hade det börjat hända grejer i talangens utvecklingskurva. 

– Då hade jag min första friska säsong, jag hade haft en skada i knäet och axeln och varit lite sjuk. Jag har haft ont i halsen och lite smågrejer som gjort att jag aldrig fått de här långa säsongerna men 2018 var jag frisk hela våren och det syntes. 

– Sen efter det SM:et pratade jag med min tränare om att det gått framåt och han sa att han trodde att en tuffare satsning skulle gynna mig. Vi hade väldigt mycket dialoger kring hur satsningen skulle gå till.

 – Det här är ju inte en sport man tjänar så mycket pengar på. Att bara få ihop det ekonomiskt är ett stort problem för mig och många andra. Men våren 2020 beslutade vi oss för att jag skulle gå ned i studietakt och se under ett år vad som händer. 

”Tagit hjälp av kostrådgivare”

Men att använda sin kropp som sitt enda verktyg kommer också med en hel del insikter, något som hon öppenhjärtigt berättade om för Rebecca Candevi i dennes egen podd.

– Jag har tagit hjälp av kostrådgivare. Jag hade hållit i gång hela sommaren och inte haft något uppehåll, och då sa min tränare ”jag tycker att du ser lite tunn ut”. Det var inget jag märkte själv men han såg det tydligt. Då fick jag hjälp av en kostrådgivare som registrerade allt jag åt och då insåg vi att jag äter ju för lite. Jag äter bra och varierad mat men för lite. 

– Men det har inte varit påverkat av att jag vill se smal ut, det var bara att jag inte visste. Jag har alltid haft lite svårt att äta tillräckligt för jag blir mätt. 

Tror du att det är något som kan glömmas bort bland elitidrottare?

– Ja, jag tror att många på elitnivå har problem med att äta tillräckligt. Jag märker själv en jättestor skillnad på om jag fått i mig tillräckligt under en dag eller under en vecka än om jag inte har det. Den där sista halvtimmen på passet får en så mycket bättre kvalitet och man inte har den här hungerkänslan som jag kunde få innan om jag inte ätit ett mellanmål. Man förstod inte att det var något problem, jag tänkte bara att nu har jag tränat i typ två timmar det är ju inte konstigt att jag är hungrig. Det har hjälpt mig mycket att få i mig tillräckligt med energi. 

”Kan få panik ibland”

Hon har sedan hon startade elitsatsningen insett att hon måste vara ännu mer noggrann med sin kropp. Hon får massage en gång i veckan och går även då och då till en sjukgymnast. 

Hur är det att ha sin kropp som sitt arbetsredskap?

– Jag är väldigt mycket mer nervös om jag känner av något. Jag kan få panik ibland. Får jag ont någonstans så funderar jag hur mycket som helst över vad det kan vara. Då går jag till min massör hos Bergqvist massage som säger att musklerna bara är lite trötta och masserar ut det. Jag kan bli väldigt nojig, och det tror jag många kan bli. Det kan vara så smågrejer som kan förstöra en hel säsong. 

Under coronaåret har det blivit några få tävlingar, men mest av allt är hon tacksam för att hon har fått träna i princip hela tiden. Men för några veckor sedan fick hon göra sin tävlingsdebut i Stockholm – och storsatsningen fortsätter ett år till för att se om hon blir uttagen. 

– Jag gillar att träna men man vill ju tävla så klart. Det var lite ovant men väldigt kul. Det var väldigt anpassat för att vara smittsäkert och man testades innan man gick in i ”bubblan”. Men jag märkte att jag var lite nervös, men för varje lopp kändes det bättre och bättre. Det var min två första fyrahundringar sedan förra sommaren. Nu vill man bara tävla mer. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.