Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Var nära att drunkna – nu lär Dilshad andra att simma

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Dilshad Abbas, 34, var nära att drunkna men lärde sig att simma när han kom till Sverige
Foto: Privat/privat

Dilshad Abbas, 34, var nära att drunkna.
När han flyttade från Syrien till Sverige bestämde han sig för att lära sig simma. 

Idag är vatten inget farligt för honom – och han har även fört vidare kunskapen.

– Vi måste uppmärksamma det här med simkunnighet, alla ska kunna simma, oavsett ålder och bakgrund.

Dilshad Abbas kom till Sverige från norra Syrien i början av sommaren 2012. 

Han la snabbt märke till alla sjöar och kände att det blev än mer viktigt för honom att lära sig att simma och att känna sig trygg i vattnet. När en av hans kompisar, som han pluggade svenska med, föreslog en gratis simkurs var han inte sen att hänga på. 

– Jag har alltid velat lära mig simma sedan jag var liten men det fanns tyvärr ingen som kunde lära mig simma då. Där jag kommer ifrån finns det inte något särskilt stora vattenytor och simkunnigheten är väldigt låg bland befolkningen i det området, säger 34-åriga Dilshad Abbas. 

Var nära att drunkna: ”Fick panik” 

Inför första simlektionen i Sverige hade Dilshad en skrämmande erfarenhet i vattnet sedan tidigare. När han var runt 18 år gammal så begav sig han och några kompisar till en närliggande simhall i Syrien. Ingen av dem kunde simma men de ville lära sig och gick dit för att testa på det. 

– Det fanns två olika delar av bassängen, en där det var grunt och en där det var lite djupare. Efter ett tag tänkte jag att jag skulle testa hoppa i det djupa vattnet. Jag kunde stå i vattnet på den grunda nivå och såg att folk hoppade i djupare delen. Det såg ganska lätt ut. 

Men vad som var fyllt av lust förvandlades snabbt till en mardröm. 

– När jag kastade mig ned i vattnet kände jag att jag började sjunka. Först kom jag upp med huvudet och försökte ta mig fram men det gick inte. Jag fick panik och fick svårt att andas. En kompis hoppade i vattnet och puttade mig mot kanten så att jag kunde ta mig upp, men han kunde inte heller simma. Han hamnade i samma sits, men livräddaren som fanns vid kanten hann fram och räddade honom. Det var ganska dramatiskt. 

Svenska Livräddningssällskapet

Svenska Livräddningssällskapet är en ideell förening som arbetar inom tre olika områden simkunnighet, livräddning och säkerhet. 


”Allt arbete som vi gör ska bidra till vår vision om Noll drunkningar, ingen ska drunkna på grund av okunskap. För att färre ska omkomma i drunkningsolyckor krävs ett långsiktigt förebyggande arbete och med stöd av medlemmar, gåvor och olika samarbetspartners har vi kommit en bra bit på vägen”. 


Regionförbund finns i Blekinge, Bohuslän-Dal, Dalarna, Gotland, Gävleborg, Göteborg, Halland, Jämtland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Södra Älvsborg, Skaraborg, Skåne, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Värmland, Västerbotten, Västenorrland, Västmanland, Örebro och Östergötland. 


Källa: svenskalivraddningssallskapet.se

I Sverige på simkursen i Angered Arena tog så småningom Dilshad Abbas sina första simtag efter den dramatiska upplevelsen. 

– Jag var så glad över att få chansen att lära mig att simma. Det var en timme per vecka och vid sidan av försökte jag träna på det som min simlärare Eva lärde mig. Hon var grym på att lära ut, man blir så inspirerad av de som lär en! 

Efter avslutad kurs blev han uppmuntrad av sin simlärare att fortsätta sin utbildning så att även han skulle kunna lära ut hur man simmar. 

– Hon sa att jag med mina språkkunskaper i kurdiska och arabiska kunde hjälpa många andra som ville lära sig simma. Jag tog det inte riktigt på allvar till en början men det fastnade på något vis. Jag googlade på kurser och gick en kurs hos Svenska Livräddningssällskapet. 

”Föräldrarna var så rädda för vatten”

Efter avklarad utbildning och praktik började Dilshad att arbeta extra som simlärare. Han har lärt ut sina simkunskaper till alltifrån barn till vuxna och efter ett tag så fick han även ett heltidsjobb i simhallen som instruktör och badvakt. 

– Jag har lärt mig så mycket av mina fantastiska kolleger som varit en stor del av min resa. Den kunskapen jag fick när jag lärde mig simma fick jag föra vidare till andra människor. Det gör mig väldigt glad. Jag vill verkligen tacka Svenska Livräddningssällskapet. Utan de hade jag aldrig fått uppleva det här, säger Dilshad och fortsätter: 

– Vi måste uppmärksamma det här med simkunnighet, alla ska kunna simma, oavsett ålder och bakgrund. I vissa kulturer är det inte så viktigt att kunna simma. I min kultur var föräldrarna så rädda för vattnet så att de själva inte ville att man ens skulle vara nära vatten. Det gör att dörren stängs för de som vill lära sig simma. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.