Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Var mycket glåpord – har aldrig brytt mig”

Patrik Kittel.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prispallen Falsterbo 2017, Rose Mathisen, Tinne Vilhelmson Silfén, Patrik Kittel och Bo Jenå.
Foto: EMIL LANGVAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dressyren domineras av tjejer – i alla fall på ungdomsnivå. 

SportExpressen Föreningsliv har pratat med Patrik Kittel, dressyrryttaren som i dag tävlar i världseliten, om hur han upplevde starten på sin karriär. 

– Det är klart att jag blev lite hånad i skolan, det var mycket glåpord, men som person har jag aldrig brytt mig om sånt, säger stjärnan. 

Patrik Kittel, 45, är sedan länge en given del av det svenska landslaget i dressyr, han har ridit OS och har två EM-brons. Men att det var ridsporten som han skulle satsa på var till en början ingen självklarhet. 

Den lyckliga slumpen blev att hans flickvän, när han var elva år, var en hästtjej med shetlandsponnyer hemma på gården, och då blev han i stället kär i hästarna. 

– Jag var helt på direkt och ville rida, jag dumpade flickvännen efter ett tag och fortsatte med hästarna. Jag har inget i min bakgrund som har något överhuvudtaget att göra med hästar. Jag kom från väldigt limiterade pengar, vi var inga som köpte hästar, jag har bara gått min egen väg. 

”Ridsporten är en folksport” 

Till en början var det hoppningen han introducerades för men så småningom kom han in på dressyren då hans allra första häst inte tyckte att det var kul att hoppa. För honom har det alltid varit hästen som stått i centrum, vilken disciplin han sysslat med har inte spelat någon roll. 

När han började rida i Västervik var det flera killar som red, minns Patrik Kittel, däribland ryttarbröderna Marcus och Pontus Westergren. 

– Vi var ganska många killar som red där. Det är klart att jag blev lite hånad i skolan, det var mycket glåpord, men som person har jag aldrig brytt mig om sånt. Det enda viktiga för mig har varit hästarna. Sen blev det dressyr i stället för hoppning, men det hade inte spelat någon roll, jag ville bara hålla på med sporten och hästar, säger Patrik Kittel och tillägger: 

– Sen tror jag att det är viktigt att vi inte kategoriserar ridsporten som en tjejsport i Sverige, ridsporten är en folksport, alla kan rida och det är ingen mesig sport. Det är en ganska tuff sport där man håller på med ett stort djur som är ganska starkt. 

Försöker uppmuntra sina unga följare 

I dressyrens ungdomslandslag 2022 är det enbart tjejer som ingår, det ser Patrik Kittel inga problem med, däremot tror han att det är viktigt att hålla sporten öppen för alla. 

– Tittar man på landslag så är det ibland mer tjejer och ibland är det mindre tjejer och killar. Det är sånt som jag tror kan hända. Det viktigaste när man går framåt med rekryteringen inom sporten tror jag är att man återigen säger att ridning är en sport alla kan hålla på med. Att man inte kategoriserar ridsporten utan gör den till något som är coolt för alla, oavsett om man är gammal eller ung, kille eller tjej. 

Patrik Kittel försöker göra det han kan för att finnas där för både tjejer och killar som rider och hör av sig till honom för tips och råd. Ibland kan det vara någon som hör av sig och behöver lite extra stöttning. 

– Blir de hånade i skolan så vill jag uppmuntra dem och säga ”stå på dig, håll på med det du vill göra”. Det är det enda man kan göra.

– Jag märker på Instagram att det är väldigt mycket ungdomar som hör av sig, även killar skriver till mig och ber om tips om något känns jobbigt eller när de har det tufft. Jag har väldigt mycket följare men jag försöker, i den mån jag kan, att alltid svara. Även om det bara är med ett par korta ord för att uppmuntra alla människor att hålla på med hästar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.