”Var det jag gillade – innan skandalen uppdagades”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
CrossFit Games atleten Camilla Salomonsson Hellman
Foto: FLSPORTSGUY PHOTOGRAPHY

Funktionell fitness vill bli erkänd som föreningsidrott. 

Disciplinen sprungen ur crossfit har dock än så länge fått leva i skuggan. 

– Funktionell fitness uppfattar jag önskar ha mer struktur så att det så småningom kan bli en erkänd sport, säger crossfit-Games atleten Camilla Salomonsson Hellman. 

Företaget Crossfit HQ grundades år 2000 – och spred sig som en löpeld världen över. 

Träningskonceptet med syfte att testa den ultimata atletens färdigheter byggdes snabbt upp till en stark community, med lika fasta ramar som oförutsägbara fysiska utmaningar. Varumärket växte och vd:n Greg Glassman blev snabbt mycket förmögen på sina affilierade gym, så kallade ”boxar”. 

Parallellt har en önskan funnits om en icke-kommersiell plattform för träningsformen, driven av ideella krafter med mer definierade regler och former. Det resulterade i tävlingsdisciplinen funktionell fitness som funnits sedan 2017. 

Men att det skulle vara två sidor av samma mynt, det går inte att påstå, åtminstone inte när det kommer till de största tävlingarna.

– Det är lite som att jämföra UFC med boxningsförbundet. UFC är ett kommersiellt bolag. Crossfit som tävlingssport är mer extremt. Crossfit Games tar inte hänsyn till mycket. Funktionell fitness uppfattar jag önskar ha mer struktur så att det så småningom kan bli en erkänd sport, säger Camilla Salomonsson Hellman, bäst i Sverige på crossfit. 

Tveksam till ekonomiska förutsättningar 

Camilla Salomonsson Hellman är Sverigeetta i crossfit och deltog även i det första världsmästerskapet i funktionell fitness i Kalifornien hösten 2017 och kammade hem titeln till Sverige. 

Hon ser positivt på funktionell fitness och Swe3F (Svenska Förbundet för funktionell Fitness) och menar att de lyssnar på utövarna och ser till deras behov. Men är skeptisk till att den icke-kommersiella tävlingsformen ska kunna utmana det lukrativa amerikanska konceptet. 

– Jag ser inte att funktionell fitness har samma uppslutning av sponsorer men jag ser absolut att det skulle kunna bli så i framtiden. 

Crossfit har de senaste åren hamnat i diverse kontroversiella situationer. I den pengastinna tävlingen ”Crossfit Games” med miljoner i prispotten delades det 2016 ut  Glock-pistoler till segrarna, något som fick både övriga sponsorer och atleter att reagera. 

”Skönt att ha ett förbund att luta sig mot” 

I år kuliminerade stormigheterna kring crossfit HQ:s vd Greg Glassman. Det då han jämförde rörelsen efter George Floyds död med utbrottet av coronaviruset i ett svar på en tweet om att rasism och diskriminering är hälsofrågor. Classman skrev då att det handlade om ”FLOYD-19”.  I början av juni meddelades det att Greg Glassman avgår. 

– Crossfit är ju ett bolag och när ägaren av bolaget gör saker som inte uppskattas av själva communityn tyckte jag att det var skönt att ha ett förbund att luta sig mot, säger Camilla Salomonsson Hellman och fortsätter:

– Jag kände, när allt uppdagades, att om det skulle hända något med crossfit som gör att bolaget upplöses eller liknande så finns Funktionell fitness som man kan bygga på även om det historiskt varit den mindre populära sporten, men det är inte heller så konstigt eftersom det bara har cirka tre år på nacken.

Camilla Salomonsson Hellman poängterar dock att hon tror det är viktigt att funktionell fitness inte bli för uppstyrt och förutsägbart ifall man vill behålla de moment där man testar fitness på ett oförutsägbart sätt, för att ta fram de mest vältränade atleterna, särskilt om Swe3F skulle bli en del av Riksidrottsförbundet. Men hon vet inte ifall det är möjligt att få det så.

– Jag hoppas att man får till den här härliga förbundskänslan men att det inte blir det här tröga i det, det vill säga att beslut tar lång tid och att det blir ett tröggående skepp. Det jag gillat med crossfit innan den här skandalen uppdagades är just att det varit kort tid till beslut och då hinns det med mycket, säger Camilla Salomonsson Hellman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.