Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vann bragdguldet - och satsar på helt ny sport

Tove Alexandersson, 27, har tagit 10 VM-guld i orientering.Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Tove Alexandersson ser inget slut på sin framgångsrika elitkarriär. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tio VM-guld, fyra EM-guld och nu ett Bragdguld. 

Tove Alexandersson, 27, har fått allt fler blickar att riktas mot orienteringen.

Men bakom framgångarna ligger stenhård träning, många resdagar och stark disciplin.

– Det blir två pass om dagen de flesta dagarna, säger Tove Alexandersson.

Tove Alexandersson, 27, har med sina stora framgångar i framför allt orientering varit en av favoriterna till Bragdguldet under flera år. 2019 var året som hon fick det. Och det är ett pris som inte bara riktar strålkastarna mot henne själv utan på sporten orientering i stort. 

– Orienteringen har ju fått mer utrymme i media men det har också blivit lättare att följa med i och med bättre sändningar vilket gjort det lättare att nå ut. Sen finns det personer som presterar bra. Vi har ett fantastiskt landslag. Det är ju inte bara jag som presterar utan det är väldigt många som gör det. Men det är klart att priset är positivt för orienteringen.

Hur tror du att folk ser på orientering som idrott? 

– Jag tror att det är många som blivit väldigt positiva från vad de har sett på VM och att de fått en bättre bild av vad orienteringen faktiskt är och det är väldigt positivt.

Du har varit väldigt dominant de senaste åren, tror du att det finns en misstro mot sporten på grund av konkurrensen? 

– Nej, det tror jag inte. Så är det ju i väldigt många andra idrotter också. I så fall är det väldigt många andra idrotter man borde ha misstro till. Då tror jag man har lite fel synsätt, säger Tove Alexandersson.

Tove Alexandersson var inte på plats för att ta emot Bragdguldet då hon befann sig på träningsläger i franska Tignes. Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Testar på en ny sport i vinter

Förutom framgångarna i orientering har 27-åringen också ett stort antal mästerskapsmedaljer i skidorientering. Men den här vintern kommer hon i stället att satsa på idrotten alpinism. 

– Jag är ju van vid att åka skidor på vintern och har åkt skidorientering varje vinter hittills så den omställningen är jag van vid, så jag tror att det är ett bra upplägg. Att kunna variera träningen mer på vintern. Nu är det bara en ny typ av skidåkning.

Vad blir annorlunda i år?

– Det är en del nya tekniska moment men annars är det så att man åker bara rakt upp för bergen, så det blir som om man jämför med längdskidåkningen att man bara åker upp och ner för slalombacken i Tour de ski. Det lägger en väldigt bra grund konditionsmässigt.  På tävlingarna gäller det mer att kunna utföra vissa tekniska moment som jag kanske inte har riktig koll på än. Den här säsongen kommer jag inte ha några mål med tävlandet.

Eftersom att Tove Alexandersson inte bara fokuserar på en idrott blir hennes träningsdos väldigt hög och det finns inte tid för några längre viloperioder. 

– Det blir två pass om dagen de flesta dagarna. Jag har ju perioder som jag tränar lite mindre men ingen längre säsongsvila. De lugnaste perioderna har jag egentligen in mot mästerskapen, då vilar jag mer men annars tränar jag på ganska bra hela tiden. 

Hur viktigt är det med allt runtomkring när man tränar så mycket?

– Det är viktigt att fokusera på återhämtning och helheten. Om jag tränar väldigt mycket och pushar gränserna i träningen är det väldigt viktigt att ha en vardag där jag får återhämta mig. Så helheten inte blir för mycket med allt annat runtomkring. 

Vad gör du för att få den återhämtningen du behöver? 

– Det är inte alltid samma sak men att umgås med personer man tycker om eller att bara vara helt ensam också. Det är väldigt olika. Det beror på vad jag känner för och vilken period jag är i mentalt. 

Trivs med att träna utomlands

Tove Alexandersson har många resdagar per år och är sällan hemma under längre perioder. Men i nuläget har hon inga planer på att stadga sig i Sverige.

– Jag trivs väldigt bra med livet jag har och att resa runt. Hade jag velat vara mer på en plats hade jag kunnat vara det. Jag måste ju inte åka på träningsläger hela tiden utan jag gör det för att jag vill. Jag skulle kunna bedriva träningen väldigt bra hemma också men jag tycker det ger mig mycket att vara i väg på träningsläger. 

27-åringen tycker inte att hon missat eller missar någonting på grund av all den tid hon lägger på träning och tävling. 

– Allt runtomkring med klubb och landslag och olika träningsgrupper betyder väldigt mycket. Det är därför jag fortsätter och tänker att jag kan fortsätta väldigt länge till. För jag trivs i de miljöerna. Hade jag inte trivts bra hade det så klart varit tuffare att motivera sig till att åka och tävla och träna.

Har någon betytt lite extra för dig och din karriär? 

– Min familj har betytt väldigt mycket. De har alltid stöttat mig och följt med på tävlingar och träningsläger sen jag var liten. Annelie Österberg som jag haft som landslagsledare när jag var junior och som jag fortfarande har samarbete med. Hon har gett mig hela min elitkarriär egentligen. Sen landslaget på alla sätt. 

Hon fortsätter:

– Mamma var med mig på träningsläger i Alperna senast förra året. Så hon ställer alltid upp om jag känner att jag behöver ha med någon på läger någonstans.

Tove Alexandersson

Ålder: 27
Bor: Falun

Klubb: Stora Tuna OK

Svenska Dagbladets bragdguld: 2019
VM-guld i orientering: 10
VM-guld i skidorientering: 10
VM-guld i skyrunning: 1

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.