Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Välkommen till Vittsjö – verklighetens Åshöjden

Erika Nilsson är sporchef i Vittsjö. Hon säger att det blivit enklare att jaga sponsorer efter klubbens framgångar.Foto: Thomas Kingdahl
Eldsjälen Kalle Olsson var med och startade Vittsjös flickfotboll 1980. I dag följer han sitt lag från nära håll.Foto: Thomas Kingdahl
Paulina Nyström, tränaren Thomas Mårtensson och Alexandra Benediktsson har stor del i Vittsjös succésäsong.Foto: Thomas Kingdahl
Vittsjö vinner nästan alla matcher hemma på Idrottsparken.Foto: Thomas Kingdahl
Bagarn Olsson kom till Skåne och tog Åshöjdens BK uppåt i seriesystemet. 1985 blev böckerna om laget TV-serie.
Fansen kommer. Topplaget Vittsjö har ett hemmasnitt på nästan 800 åskådare under säsongen i damallsvenskan. Här tackar spelarna sina supportrar efter en seger.Foto: BILDBYRÅN
1 / 8

VITTSJÖ. Vittsjö slåss sensationellt i toppen av damallsvenskan. 

Byn med drygt 1600 innevånare är verklighetens Åshöjdens BK. 

SportExpressen berättar historien om det osannolika fotbollslaget med sin egen Blåbärskung.

Det har gått lite mer än 50 år sedan författaren Max Lundgren skrev den första boken om Åshöjdens BK. Ett litet fiktivt samhälle i norra Skåne där fotbollslaget gick från gärdsgårdsserien till allsvenskt kval.

I boken berättar författaren om hur byn och människorna förändrades när motorvägen och Bagarn Olsson kom. Bagarn, som spelat i landslaget, öppnade både kafé och hotell. Han blev också lagets tränare. Några av Åshöjdens ungdomar blev fotbollsidoler. Högst upp fanns Blåbärskungen som ägde hela Åshöjden. De fyra böckerna blev också tv-serie våren 1985.

Det skiljer bara någon mil i den skånska skogen mellan sagans Åshöjden till verklighetens Vittsjö med drygt 1 600 invånare.

Motorvägen kommer aldrig att nå Vittsjö. Men den lilla byklubben har valt andra vägar för att nå toppen.

LÄS MER: Succéklubben har klättrat fyra divisioner på fyra år 

”Stötte på motstånd direkt”

Damfotbollen i Vittsjö föddes ur en brist.

– Det var så lite folk på föreningens avslutningsfester att någon sa att ”vi startar ett damlag så blir vi blir fler och får roligaste fester”, berättar Kalle Olsson.

Han är så nära en Blåbärskung man kan vara i Vittsjö. En 74-årig pensionär som levt med fotbollen i nära 40 år. Blåbärskungen i Max Lundgrens böcker hade makt och pengar. Vittsjös egen Blåbärskung har något helt annat. Passion, glöd, kunskap och arbetsmoral. 

1980 startade Kalle Olsson och hans vän Göran Gunnarsson Vittsjös första flicklag.

– Vi stötte på ett motstånd direkt. Vi fick inte träna här på idrottsplatsen. De första träningarna var nere vid Vittsjö skola. Några riktiga matchkläder fick vi inte heller.

Det är svårt att förstå hur det egentligen var nu när Kalle Olsson nästan 40 år senare sitter i Vittsjö GIK:s klubblokal och berättar gamla minnen.

Tiderna har förändrats. Men traditionens makt är stor. Nostalgin flödar när Kalle Olsson visar ett gammalt fotoalbum för två av dagens allsvenska spelare.

– Titta hur det var då, säger Kalle Olsson och pekar på en lagbild.

Har vunnit Gothia Cup flera gånger 

Flick- och damspelarna hade inte ens samma färger på sina matchdräkter. De fick inga egna matchkläder i början.

Nu har damlaget tagit över, inte bara i Vittsjö utan snart i hela Sverige.

Det skånska bylaget har blivit en maktfaktor.

– Göran är inte med oss längre. Tråkigt att han inte fick vara med och uppleva det som sker just nu, säger Kalle Olsson.

Han lever för sin klubb. Idrottsplatsen är som ett andra hem för honom.

– Jag gör lite allt möjligt. Tar hand om bilar på på parkeringen, säljer bingolotter. Ja, det som behövs göras, säger Kalle Olsson.

I föreningens lokaler finns ett enormt prisskåp efter en av väggarna. Det går knappt att få in en till pokal.

Här står bland annat fyra stycken guldbucklor från Gothia Cup, världens största ungdomsturnering.

– Jag har vunnit Gothia tre gånger som tränare, men också förlorat en final, säger Kalle Olsson.

1986 vann Vittsjö GIK Gothia Cup för första gången. Fyra år senare gick damlaget upp i division två och ett år senare vann klubbens 16-åringar flick-SM.

Resan mot toppen hade börjat.

LÄR MER: Han slutar spela för att hedra bortgångne vännen 

”Det är starkt gjort av en liten by”

2007 blev Vittsjö klart för division 1 och etablerade sig som ett topplag.

2011 hämtades tränaren Thomas Mårtensson från allsvenska Kristianstad.

Det blev succé och resten är ett stycke fotbollshistoria. 

Hela byn mötte upp efter avancemanget. Laget togs emot som hjältar.

Nu är Vittsjö GIK inne på sin åttonde säsong i allsvenskan. Och Thomas Mårtensson har fortfarande sin röda träningsjacka på sig. Han bär stolt klubbens namn på bröstet.

Klubben är sensationellt med i toppen när serien nu ska avgöras under hösten.

Thomas Mårtensson pendlar till träningar och matcher från bostaden i Kivik.

Resan tar en timme och 15 minuter. Milen genom den skånska skogen och ner till havet och Österlen har aldrig varit så enkel att åka som nu.

– Det är starkt gjort av en liten by att ligga där vi gör just nu, säger Thomas Mårtensson. Kalle Olsson lade grunden till det vi ser nu. Det handlar om tradition och om vårt varumärke.

Bilden av laget ändras för varje år

När Thomas Mårtensson lämnade storklubben Kristianstad tog han med sig några spelare som lade grunden till avancemanget.

 – Tidigare hade vi svårt att värva unga spelare. Vi hann knappt berätta om vad vi hade att erbjuda innan de sa nej tack. Alla var oroliga över hur länge vi skulle hålla. Spelare var rädda att komma hit, vara med i ett bottenlag och sedan åka ur, säger Thomas Mårtensson.

– Så är det inte i dag, säger Erika Nilsson, Vittsjö GIK:s sportchef. Nu får vi i stället säga nej till spelare som hör av sig och vill komma hit.

Erika Nilsson har sett hur bilden av det lilla fotbollslaget har ändrats för varje år som gått. Tiden har inte stått stilla. Dribblingar, räddningar och mål har fört Vittsjö GIK in i framtiden.

– Vi har varje år sålt skyltar och andra sponsorpaket och dragit in välbehövliga pengar, säger Erika Nilsson. Företagen är mer intresserade än tidigare vilket gör det enklare för oss.

Närliggande samhällen och städer ställer upp för det allsvenska laget.

– Jag är glad och tacksam att vi får hjälp även från Emmaljunga, Hässleholm och Markaryd, säger Erika Nilsson.

Har ett enormt publikstöd

Det finns ett speciellt förhållande mellan Vittsjö GIK och Hässleholms kommun.

– Hässleholms kommun har under de senaste åren stöttat oss väldigt bra ekonomiskt. Det kanske beror på att vi är det enda elitlaget. Vi syns ju både nationellt och lokalt. Vi fick 750 000 kronor tidigare under tre år. Nu höjde kommunen till 850 000 kronor över en ny treårsperiod. För oss är det fantastiska siffror, säger Erika Nilsson.

När laget gick upp i allsvenskan fick idrottsplatsen, som ligger en kilometer rätt in i skogen från landsvägen, byggas om.

– Alla ställde upp och jobbade. Så var det även inför säsongen 2017 när kravet från Svenska fotbollförbundet var att vi skulle ha 800 sittplatser under tak. Det tog två månader, sedan var en ny läktare klar, säger Erika Nilsson.

– Man måste hjälpas åt. Och det gör vi i Vittsjö. Hela byn andas fotboll. Nu kommer det 90-åriga damer och tittar på när tjejerna spelar, säger Kalle Olsson.

Publikstödet är enormt. Det var fullsatt under den första säsongen mot Tyresö. 2 500.

– Folk fick inte plats och vända hemåt igen, säger Kalle Olsson.

Vittsjö har i år ett hemmasnitt på 798 åskådare.

Det är välbehövliga slantar som tickar in i föreningskassan.

– Vi spelar i allsvenskan men ser oss som en liten klubb. Vi har en omsättning på mellan fem och sex miljoner om året, säger Erika Nilsson.

”Vi har en grym sammanhållning”

En analys som Svenska fotbollförbundet gjorde för 2017 berättar att konkurrenten FC Rosengård omsatte nästan 31 miljoner kronor.

Försvarsjätten Alexandra Benediktsson, 24, har en stor del i framgången att Vittsjö är med och slåss i toppen.

– Vi är tajta bakåt. Men det är hela lagets förtjänst. Alla jobbar för varandra. Och hårt, säger Alexandra Benediktsson som är inne på sin femte säsong i klubben. Vi har en grym sammanhållning.

– Jag blir glad när det kommer mycket folk till matcherna. Vi har ett grymt stöd, det blir som en extraspelare. Allt blir så mycket enklare, säger Alexandra Benediktsson.

– Vi har en egen klack som alltid samlas på den lokala pizzerian för att ladda upp inför matcherna. Sånt värmer verkligen, säger Erika Nilsson.

I klubblokalen sitter även Vittsjös yngste spelare. Anfallaren Paulina Nyström, 19. Hon kom inför den här säsongen från Ljusdal.

– Jag trivs och jag utvecklas med min fotboll. Det var inget svårt val att välja Vittsjö, säger Paulina Nyström.

Tittar efter spelare i närområdet

Det är så här det allsvenska topplaget vill jobba. Att knyta till sig unga spelare som i lugn och ro kan utvecklas. Tove Almqvist, som spelar i svenska U23-landslaget, flyttade till Vittsjö från Linköping i januari.

– Vi tittar ofta i närområdet, Men visst, vi har utländska spelare också. Men många gånger har nästan hela startelvan varit från Sverige, säger Thomas Mårtensson.

Det finns många lovande unga flickor i klubben.

– Vi har en 15-årig tjej som tränat med oss under säsongen. Men steget är långt. Det tar tid att etablera sig. Kan vi få fram några egna produkter till vårt seniorlag så är det fantastiskt, säger Thomas Mårtensson.

I dag bor alla spelare utom en i Hässleholm.

– Vi tränar i Hässleholm under vinterhalvåret. Sedan i mars är det Vittsjö IP som gäller. Grönt naturgräs. Vi har bra förutsättningar, säger Thomas Mårtensson.

LÄS MER: Kändisarnas match – för barns rättigheter 

”Kunde aldrig drömma om att det skulle bli så här bra”

Det kommer bli en rasande kamp om guldet nu under hösten. Rosengård, Göteborg, Vittsjö, Linköping, Örebro, Kristianstad och regerande mästarna Piteå. Alla har chansen. Inte ens en spågumma kan se hur allt kommer att sluta.

– Vi har varit sexa som bäst. Nu är vi i toppen och slåss. Det är ett stort under att en liten by kan vara så här högt upp i modern tid, säger Thomas Mårtensson.

Tränaren Thomas Mårtensson står för trygghet, kontinuitet och kunskap och har varit lika viktig för Vittsjö GIK:s damlag på vägen mot toppen som Bagarn Olsson var för Åshöjdens BK i Max Lundgrens böcker. Han tar alltid ett år i taget, han vet inte hur han ska göra nästa säsong.

I lilla Vittsjö pratar samhällets invånare mest fotboll.

– Det spelar ingen roll vart man än kommer. Fotboll och damlaget är det hetaste samtalsämnet. Det har varit så nu en tid. säger Kalle Olsson. Jag har alltid haft en dröm och vision om fotbollen i Vittsjö. Men jag kunde aldrig drömma att det skulle bli så här bra.

Skånska Vittsjö har bara 1 600 invånare

Namn: Vittsjö GIK.
Bildat: 1933.
Verksamheter i dag: Fotboll, gymnastik och friidrott.
Antal medlemmar: 150.
Damfotbollen bildades: 1980.
Damlaget i dag: Gör sin åttonde allsvenska säsong. Ligger trea i serien bakom Rosengård och Göteborg.
Sportchef: Erika Nilsson.
Tränare: Thomas Mårtensson och Stefan Ekstrand.
Hemmaplan: Vittsjö IP.
Publikrekord: 2 500, satt mot Tyresö 2012.
Övrigt: I Vittsjö i norra Skåne bor det 1 600 invånare. 

Här är tre andra småklubbar som nått eliten

Mjällby AIF.

Bildat: 1 april 1939.

Hemmaplan: Strandvallen.

Ort: Hällevik

Invånare: 813.

Allsvenska säsonger: 8.

Serie 2019: Topplag i superettan som nykomling.

Mjällby är den lilla stora fotbollslaget från Hällevik på halvön Listerlandet i Blekinge.

Mjällby AIF blev klart för allsvenskan första gången 1980. Under ett decennium åkte Mjällby jojo mellan allsvenskan och den näst högsta serien.

2010 var Mjällby tillbaka i fotbollens finrum. Det blev succé med semifinal i Svenska cupen och en sjätteplats i serien.

Mjällby har byggt sin verksamhet på kunskap, klubbkänsla och kontinuitet. Och framför allt på talangutveckling. Spelare har också plockats in från närområdet.

Mjällby har fostrat stjärnor som Marcus Ekenberg, Mattias Asper och Patrik Rosengren.

Christian ”Chippen” Wilhelmsson kom tidigt till Mjällby och är klubbens bäst kände spelare genom tiderna med 79 landskamper.

2018 vann Mjällby division 1 södra - den här säsongen ligger klubben med i toppen av superettan.

 

 

Assi IF

Bildat: 1968.

Hemmaplan: Billerud Korsnäs Arena.

Ort: Risögrund.

Invånare: 697.

Allsvenska säsonger: 1

Serie 2019: Mittenlag i Elitettan för damer.

Assi IF är den lilla orten Risögrunds stolthet. Klubbens damlag spelar den här säsongen i Elitettan.

Det är landets nordligaste elitlag i fotboll. Risögrund ligger sju kilometer utanför Kalix kommun (drygt 7 000 invånare) i Norrbotten.

Assi har över 300 aktiva spelare. Här finns både ungdomslag och seniorsidan. Klubben bildades efter en sammanslagning mellan Karlsborgs IK och Risöns AIS.

1979 spelade klubbens damer i den högsta serien. Den här säsongen spelar laget i elitettan och håller till i mitten av tabellen.

Assi bygger mycket av sin verksamhet på bra träningsförhållanden med en rad egna planer. Här finns också en stabil ekonomi då flera lokala företag ställer upp ekonomiskt.

 

 

IK Gauthiod

Bildat: 1924

Hemmaplan: Lunnevi IP.

Ort: Grästorp.

Invånare: 2 999.

Allsvenska säsonger: 

Serie 2019: Mittenlag i division 1 damer.

Grästorp i Västergötland är med sina 5 711 invånare är en av landets minsta kommuner. Men det hindrar att man har både bredd och topp på sin fotboll. 

IK Gauthiod hade tidigare både bordtennis, friidrott och bandy - men numera handlar det bara om fotboll. Klubben har 450 medlemmar och 25 lag. Herrlaget har som bäst spelat i division 1 2012. Damlaget gick upp till söderettan 2016 och håller sig fortfarande kvar där.

IK Gauthiod bygger mycket av sin verksamhet på en stark laganda och bra möjligheter att träna. Stort fokus ligger på den egna juniorverksamheten som i sin tur ska bära frukt till spel i klubbens båda seniorlag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.