Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppmaningen: Avveckla systemet med utslagning

Ungdomssimmare gör sig redo för tävling.Foto: BILDBYRÅN

Simföreningen Spårvägen vill förändra svensk simning. 

Det genom att uppmana svenska simföreningar att sluta med utslagning bland barn och unga. 

– Min bestämda uppfattning är att i tidig ålder är det de vuxna som bestämmer vilka som ska få vara med i vilken i grupp. På idrottsspråk heter det selektering, säger Jonatan Wik, sportchef i Spårvägens simförening.

Selektering är någonting som diskuteras i många idrotter. Det finns en debatt inom fotbollen, ishockeyn, gymnastiken och många fler därtill. Men Jonatan Wik, sportchef i Spårvägens simförening hoppas att den debatten ska leda till att selektering helt försvinner från simningen. Det skriver föreningen i ett öppet brev.

– Min bestämda uppfattning är att i tidig ålder är det de vuxna som bestämmer vilka som ska få vara med i vilken grupp. På idrottsspråk heter det selektering. Ofta pratar man om att toppa lag men i vår idrott som är individuell finns det inga hinder för att de som är i samma ålder ska kunna träna tillsammans även om de inte har samma färdighetsnivå, säger Jonatan Wik. 

”Krav och kriterier för vilka som håller måttet”

Spårvägen är en framgångsrik förening där många stora simmare har fostrats. Jonatan Wik menar att en bra simmare inte blir sämre bara för att han eller hon simmar med någon som inte är på samma nivå. Och han har ett färskt exempel med en av de svenska landslagssimmarna. 

– Michelle Coleman är en av våra simmare. Hon har varit skadad i ett halvår och simmar långsamt för hon har bara simmat med benen. Det är samma sak här, det har inte gjort att de som tränat med henne har blivit sämre simmare för det. Det är lite så vi resonerar. Så fort man säger det låter det så självklart. Men grundproblemet är att man i väldigt tidig ålder från vuxenvärlden sätter krav och kriterier för vilka som håller måttet, säger Jonatan Wik.

Spårvägens simförening ska vara en förening som helt saknar selektering säger Jonatan Wik. Den skjuts inte på utan finns inte alls. 

– I vår förening ska det aldrig vara någon som säger att ”nu räcker det, nu är du för dålig för att testa hur bra du kan bli på att simma”. Det betyder inte att vi kan göra alla till olympier, OS-mästare, landslagssimmare eller ens SM-simmare. Men vi har visionen att alla ska få testa att nå sin fulla potential. I friidrott till exempel kan en kulstötare träna samtidigt som en längdhoppare även om kulstötaren är dålig på att hoppa längd. 

”Ingen vild gissning att det inte känns bra i magen”

Att Spårvägen är en en välkomnande förening har lett till att simmare från andra föreningar som på olika sätt blivit bortvalda har sökt sig dit. Och det finns exempel på dem som blommat ut senare.

– Vi har en simmare hos oss som tagit medaljer på nationella mästerskap som för ett par år sedan, i tolvårsåldern fått reda på i en annan förening att du är inte tillräckligt bra. Du får inte fortsätta. Den här personen är en typisk sådan som får vara med i Spårvägens simförening, får chansen att fortsätta och nu placerar sig som de bästa i Sverige i sin årskull. Rimligtvis borde det vara så att svensk simning missar talanger i och med selekteringen. 

Hur känner de simmarna som ni pratat med som blivit bortvalda från andra föreningar? 

– Uppfattningen är att de är väldigt glada att de få vara med. De har inte blivit tvingade av någon annan att simma. De vill simma. Det är ingen vild gissning att det inte känns bra i magen att bli bortvald. 

Jonatan Wik vill understryka att klubben inte har lägre ambitionsnivå än tidigare bara för att de välkomnar idrottare med olika färdighetsnivåer. De kommer fortfarande att i lika stor utsträckning som alltid att jobba för att ha simmare på högsta elitnivå. De ser ingen motsättning i att satsa på bredd och elit. 

– Vi ska ha några som åker på OS i Tokyo, men det kan vi inte ha med trovärdighet om vi inte lever som vi lär och säger att även om du inte är tidigt utvecklad och simmar fort i tolvårsåldern så är du självklart välkommen. 

”Brevet är ju värt ingenting”

Vad tror du skulle hända med svensk simning om fler följde er modell? 

– Att vi skulle få fler simmare. På SM senast hade vi vissa seniorgrenar där det inte ens fanns ett fullt hit i försöken. 

Nu hoppas Jonatan Wik och Spårvägen att fler föreningar kommer följa deras exempel och sluta med selektering. 

– Reaktionerna har varit blandade. Det har varit förvåning, för några har det varit lite provocerande. Men en hel del positiva tillrop också. 

Tror du att fler kommer följa er modell? 

– Det tror jag och jag hoppas att de följer oss genom att göra det och inte skriva ett brev. Jag var egentligen lite emot att göra det så här stort. Det är ju inte brevet, brevet är ju värt ingenting. Det är det vi gör som är värt allt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.