Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Unika uppdraget: Blev de första svenskarna att kommentera populära tv-spelet

Foto: ANDERS CEDHAMRE
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Under flera år har man kunnat höra Henrik Strömblad och Glenn Hyséns röster kommentera det populära tv-spelet Fifa.

Nu, när EA Sports som länge stått bakom spelet slutar producera det samma, minns Henrik Strömblad tillbaka på duons inträde i den virtuella världen.

 - Föräldrarna i sonens fotbollslag hörde min röst dygnet runt, de tröttnade nog lite på det, säger Henrik Strömblad.

Tv-spelet Fifa har länge varit en storsäljare inom tv-spelsbranschen sedan det första spelet släpptes så tidigt som 1993. Det är företagsjätten EA Sports som sedan första början legat bakom spelet, något som dock är ett minne blott inom en snar framtid.

Anledningen bakom är att Fifa och EA Sports inte kommit överens gällande deras avtal, vilket gör att spelet kommer byta namn för första gången på 29 år.

”Lät kul tills vi insåg vilket jobb det var”

När Fifa släpptes under hösten 2006 fick spelet en svensk touch, när kommentatorerna Henrik Strömblad och Glenn Hyséns röster introducerades. De svenska spelarna kunde därmed, för första gången i ett sportspel, njuta av svenska kommentatorer samtidigt som man spelade.

 - Det var ju på vintern 2006 som jag och Glenn blev kontaktade. Vi körde ju Champions League ihop bland annat och då letade de efter ett kommentatorspar, och vi tyckte det lät som en kul idé tills vi insåg vilket mastodontjobb det var första gången. Det var 250 000 ord vi skulle läsa, så vi höll nog på en månad där. Dessutom utan bilder, det var bara manus rakt igenom även fast vi hade lite frihet också, säger Henrik Strömblad som tillsammans med Glenn Hysén kommenterade i spelet fram till 2012. 

”Föräldrarna sa att ”det är terror här”

Att kommentera fotboll utan att ha några som helst bilder framför sig är ingenting som tillhör vanligheterna för en kommentator, något som Henrik Strömblad menar var svårt när det begav sig.

 - Det blir ju svårt när man inte har några bilder att titta på, man var ju helt slut efter ett pass på fyra-fem timmar. Man ska ju leva sig in, det stod i manuset när det var lågintensivt eller högintensivt i matchen och så vidare. Man läste in fem repliker på varje situation, men ibland blev det ju lite fel i och med buggarna i spelet. Ibland kunde någon dra i väg ett långskott samtidigt som vi sa att ”det där var ett snyggt inkast”, men det får man bjuda på. Folk tyckte nog att det var kul.

Något som bekräftades när Henrik Strömblad själv mindes tillbaka via ett inlägg på Twitter. Ett inlägg som fick stor spridning och som även fick de inbitna Fifa-spelarna att minnas tillbaka.

 - Det är ju roligt att folk kommer ihåg. Jag kommer ihåg när min son var sju år gammal i samband med att vi började kommentera på spelet. Då tränade jag deras fotbollslag samtidigt, då vet jag att föräldrarna i laget sa att ”det är terror här. Först hör vi dig på träningen, och sen när vi kommer hem är det match på tv och sen sätter sig sonen och börjar spela FIFA så vi hör din röst dygnet runt”. Då skrattade jag bara, det var lite kul. De tröttnade väl på oss, säger Strömblad och avslutar:

 - Vi får väl se om det bli någon nostalgitripp så man får komma tillbaka någon gång. Det vore kul.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.