Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unika satsningen: ”Jag behöver inte skämmas”

Isabella Tovek vinner på Friends arena och har Evelina med sig vid prisutdelningen.
Foto: PIERRE ANDERZON / EXPRESSEN
Isabella Tovek.
Foto: TOMMY HOLL / TT NYHETSBYRÅN
Evelina Tovek.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Entreprenören Gregor Tovek ramlade av sin häst och bröt lårbenshalsen. Sen dess har han själv aldrig ridit men det har inte hindrat honom att på flera sätt satsa stort på svensk ridsport. 

Döttrarna Evelina och Isabella siktar mot eliten inom sina respektive discipliner och tack vare uppbackningen kan de behålla sina bästa hästar när andra tvingas sälja. 

– Mina hästar får hela tiden väldigt bra bud. Men mina föräldrar tycker att det här är väldigt kul att satsa och nu har vi chansen att bli bättre, säger Evelina Tovek som rider i svenska hopplandslaget. 

Evelina Tovek, hästhoppning.
Foto: ROLAND THUNHOLM / BILDBYRÅN

Två systrar. En valde hoppning och en valde dressyr. 

Det föll sig naturligt, menar en enad familjeskara. 

Bakom står hårt satsande föräldrar i Gregor och Susanne Tovek. 

De båda har ridit och även om ingen av dem någonsin har tävlat så har det alltid funnits hästar runtomkring, men deras gemensamma hästäventyr fick till en början en oturlig tvist. 

– Susanne och jag köpte en häst som vi sa att vi skulle börja hoppa lite med. Hon hade inte hoppat, så jag sa att jag skulle göra det. Vi satte upp några hinder på en åker och då vet det tusan vad som hände. När jag hoppade så tappade jag helt enkelt balansen och ramlade av. Det var lite tjäle i backen och så var det en knuta där som jag slog av mig hela lårbenshalsen på. De fick spika ihop den. Jag är inte rädd för att rida men jag tänkte att jag har fan inte råd att ramla av en häst en gång till. Sen dess har jag inte suttit på en häst. 

Som tur var så vände hästlyckan tack vare döttrarna Evelina och Isabella. 

Isabella Tovek, dressyr.
Foto: PRIVAT

”Vi lever inte på det sättet” 

Gregor Tovek startade Toveks Bil 1994 som de senaste åren har växt lavinartat, men det finns minst sagt intressen i andra hästkrafter hos familjen Tovek. Det började som för många andra med ponnyer, både Evelina, född 1993, och Isabella, född 1995, red och mamma Susanne var noga med att de skulle prova på både dressyr och hoppning.

Det slutade med att Evelina tyckte att dressyrtävlingarna var för tråkiga och Isabella trillade av på hopptävlingar.  

– Min personlighet är nog mer mot en hoppryttares och min syster är mer dressyr, säger Evelina Tovek och skrattar. 

– Vi brukar säga att det är mamma och pappas fel att vi håller på med olika sporter. Det kanske hade varit lättare om vi hållit på med samma, säger Isabella. 

I dag rider Evelina i hopplandslaget och bor i Tyskland där hon hyr in sig hos Henrik von Eckerman som är hennes tränare. Isabella bor kvar i Sverige och tar nästa år klivet upp till seniornivå efter tiden som U25-ryttare. 

Isabella utgår från familjegården i Ätran, hon har stallet utanför dörren, och har just nu sju hästar varav två är grand prix-hästar. Det tar lång tid att utbilda en dressyrhäst på högsta nivå, men här kan hon trimma hästarna utan stress. 

– Det är svårt att köpa topphästar i dag, det är så mycket pengar. Man måste ha hästar underifrån som man helst tränar upp själv så får man se vart det bär, säger Isabella Tovek och fortsätter: 

– Eftersom att mamma och pappa äger hästarna och vi gör en satsning mot toppen så behöver jag inte sälja dem. Vissa andra kanske lever på att sälja hästar och köpa in nya. Men vi lever inte på det sättet, jag är glad att jag kan behålla mina topphästar och klättra i landslaget. Det är det man vill, man vill ju till toppen och då krävs det rätt hästar. 

BOR I TYSKLAND. Evelina Tovek på Winnetou de la Hamente Z under Sweden International Horse Show på Friends arena i november 2019. Evelina bor annars i Tyskland och tränar hos Henrik von Eckermann.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

”Med rätt hästmaterial kan det bli spännande” 

Att de har möjlighet att behålla sina topphästar är något som både Isabella och Evelina återkommer till. De båda siktar på VM och OS och det går inte utan rätt hästmaterial. 

Isabella Tovek hoppas att hon ska klara av steget från U25 till grand prix nästa år, enligt pappa Gregor skulle det behövas ytterligare en topphäst. 

– U25 och grand prix är nästan samma sak så det känns inte supersvårt. Sen är det klart att det är lite större skillnad i det absoluta toppskiktet, där är steget större. Men med rätt hästmaterial så ska det nog kunna bli spännande, säger Isabella Tovek. 

I Tyskland bor storasyster Evelina. Där har hon bott i cirka tre och ett halvt år. 

Det var samarbetet med Henrik von Eckerman som fick henne att lämna Sverige. Han är landslagsryttare sedan flera år tillbaka och har varit ett ovärderligt stöd. 

– I början var inte tanken att jag skulle flytta, jag skulle bara ha någonstans att vara mellan tävlingar. På den tiden satt jag fortfarande och körde lastbilen själv och sådana saker. Det var bra tajming för Henrik hade precis startat eget då och ville egentligen ha en elev och någon som kunde hjälpa till lite också. 

Hon har sedan flytten klättrat i världsrankningen och allt mer befäst sin plats i landslaget.  

– Det har jag Henrik att tacka för, att jag har rätt hästar i dag och har honom där som vet vad som gäller eftersom att han själv är aktiv i sporten. 

MED LANDSLAGET. Evelina Tovek med hästen Dalila de la Pomme under EM i Rotterdam 2019.
Foto: ROLAND THUNHOLM / BILDBYRÅN

Köpte en av världens bästa hästar 

Men relationen mellan von Eckerman och Tovek är ömsesidig. När det började hagla in bud på Henrik von Eckermans topphäst Mary Lou gick Gregor Tovek in och köpte henne. 

– Evelina hade börjat hos honom då och jag litade på honom till 100 procent. Jag såg på honom att han bara blev mer och mer nervös. Han visste ju att det var på väg. Han visste att när de hoppade en tävling som gick bra så kom det bara närmare och närmare. Den skulle säljas, säger Gregor Tovek. 

– Jag köpte henne för att hon skulle kunna vara en reklampelare för Toveks och det är hon verkligen. Förra året var hon världens vinstrikaste häst. Nu kom corona och det kan ingen råda över, det här året får bli lite av ett sabbatsår men sen kör vi på igen. Målet är OS och sen är meningen att vi ska ta föl på henne när hon lägger av.

Då är det en viktig framtidsinvestering?

– Ja, det är det. Absolut. Det var roligt att hjälpa Henrik. Det kanske inte blev en stor vinstaffär men vi har hjälpt till i svensk ridsport. Vi har en av världens bästa hästar. 

Inom ridsporten på högsta nivå är det för många ryttare en balansgång, man vill rida de bästa hästarna, samtidigt kan det vara svårt att motstå bud på astronomiska summor. 

– Evelina ringde hem för ett tag sedan och hade fått ett bud på en häst som fick henne att häpna, men då sa jag till henne att säljer du en av dina två topphästar så står du bara på ett ben i det här läget. Man får väga det där från och till, säger Gregor Tovek. 

Gregor Tovek.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Familjeföretaget betyder mycket 

– Mina hästar får hela tiden väldigt bra bud. Men mina föräldrar tycker att det är väldigt kul att satsa och nu har vi chansen att bli bättre. Det är jag jättetacksam över, att man får hålla på med det här. Det kommer kanske en dag när man måste sälja en häst ändå men just nu är jag jätteglad att jag kan fokusera på mina mål och bli bättre, säger Evelina Tovek. 

För Evelina och Isabella Tovek betyder familjeföretaget Toveks Bil mer än bara sponsorskapet. Verksamheten har alltid varit en stor del av deras liv. 

– Min pappa har byggt upp allting från början helt själv. Han började 1994 när jag var ett år. Tidigare har jag arbetat halvtid där men när jag flyttade till Tyskland så gick det inte att fortsätta. Jag hoppas att hitta något sätt framöver att kunna vara delaktig, säger Evelina. 

Isabella jobbar på familjeföretaget en dag i veckan.

–Jag tycker att det är ganska skönt att en dag bara få slippa rida och träffa lite normalt folk, brukar jag säga. Annars träffar man bara hästmänniskor. Resten av dagarna spenderar jag i stallet och tävlar och tränar.

– Det är inte många som får den här chansen att satsa så och det är jag väldigt tacksam för att jag har fått göra. Att jag får leva min dröm varje dag egentligen. 

BLIR SENIOR. Isabella Tovek och Happiness i U25-dressyren på Gothenburg Horse Show i februari.
Foto: TOMMY HOLL / TT NYHETSBYRÅN

”De såg mig aldrig – roligt att bjuda igen”

Har ni stött på avundsjuka kring er satsning? 

– Det är klart att det finns överallt. Det spelar ingen roll om du håller på med hästar eller företag. Jag har bara sagt till dem att gå sin egen väg och inte bry sig om detta. Det handlar om att vara seriös och aldrig stöddig. Sen får de andra säga vad de vad de vill, säger Gregor Tovek.

– Jag behöver inte skämmas. Jag har jobbat upp det här företaget från tolv anställda till nästan 800. Vi har underbara medarbetare och jag är jättetacksam för det men vi har också gjort ett jävla jobb. När töserna var små såg de aldrig mig, jag åkte sju på morgonen och kom inte hem förrän sju på kvällen och jobbade sex till sju dagar i veckan. Det är rätt roligt att kunna bjuda igen lite för på den tiden såg de aldrig mig. Jag jobbade jämt. 

– Jag vill att de ska gå hela vägen. Det är en lång väg att vandra men de har förutsättningarna för det. Sen gäller det att hitta bra hästar som passar dem. 

Vad drömmer du om för dina döttrar?

– Det hade varit fint i framtiden med varsitt OS-guld. Det är kanske just en dröm men man måste sikta någonstans. Toppen är vad vi siktar på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.