Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ungdomsverksamheten ska rädda Gif ur krisen

Teodor Stenshagen och Jesper Carström spelar i Tipselit.Foto: Elin Kardell
NP3 Arena i SundsvallFoto: ERIK MÅRTENSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gif Sundsvall brottas med ekonomiska problem - och riskerar att åka ur allsvenskan. 

En situation som påverkar klubbens juniorer. 

Skulle Norrlandslaget ramla ner i superettan behöver klubben lägga om stora delar av sin verksamhet, och lyfta fram ungdomarna. 

– Vi måste ta fram nya juniorer som sen kan ta plats i a-laget om vi ska kunna överleva. Vi har ju inte råd att köpa färdiga spelare, säger klubbens ordförande Hans Selling.

Den allsvenska säsongen har varit tuff för Gif Sundsvall. Inför sista omgången ligger laget på näst sista plats med 20 poäng. Lördagens bortamatch mot AIK kan vara den sista i högsta serien på ett tag. 

Dessutom har säsongen kantats av ekonomiska svårigheter och ordet ”kris” har använts av ordförande Hans Selling. Trots det ser klubben ut att klara året med en liten plusmarginal, men år 2020 kommer bli tufft.

– Förhoppningsvis blir vi kvar i allsvenskan nästa år, men det kommer bli ett tufft jobb. Vi behöver se över vår organisation, våra kostnader och se till att vi ökar intäkterna. Det är en lång resa, säger Hans Selling.

Hur kommer det att påverka er ekonomiskt om ni åker ur allsvenskan?

– Det är klart att det blir ännu större krav att se över organisationen, minska kostnaderna och öka intäkterna. För om vi hamnar i superettan så skiljer det minst elva miljoner i intäkter. 

Kommer ni att klara det? 

– Om vi kommer klara det? Ja, självklart. 

Hans Selling vill i nuläget inte berätta vad man planerar att strama åt eller hur man tänker försöka öka intäkterna. Men en del som föreningen inte vill skära i är ungdoms- och juniorverksamheten. 

– Allting påverkas, men det vi vill undvika är att den ska bli drabbad. Ungdomsverksamheten är så otroligt viktig för oss. Vi måste ta fram nya juniorer som sen kan ta plats i a-laget om vi ska kunna överleva. Vi har ju inte råd att köpa färdiga spelare, så det är ingenting vi vill spara på. Den måste vi prioritera, säger Hans Selling.

LÄS MER: Gif Sundsvall räddade Birgittas liv – hittade hem i klacken 

”Har inte samma ekonomiska muskler”

Benny Matsson är en av tränarna i Gif Sundsvalls Tipselit-lag. Talanger från hela Norrland kommer till ungdomsverksamheten som också har ett väldigt tätt samarbete med stadens fotbollsgymnasium. Det finns ett P17- och ett P19-lag som spelar Tipselit och det är dem som man i så stor utsträckning som möjligt hoppas kunna fylla på med i a-laget.

– Jag känner att vi har en stabil verksamhet, men vi måste ju vara effektiva i hela föreningen. A-laget kämpar med ganska små resurser för att vara i allsvenskan och vi har inte heller samma ekonomiska muskler som de stora klubbarna i tipselit har. Men vi måste bara fortsätta vara effektiva, säger Benny Matsson. 

Att ekonomin varit ansträngd är ingen nyhet för Gif Sundsvall. Men ungdomsverksamheten, det nära samarbetet med fotbollsgymnasiet och bristen på konkurrenter i närområdet gör att man ändå knyter till sig unga talanger.

Benny Matsson och de andra tränarna jobbar 50 procent i skolan och 50 procent på NP3 arena. Benny tror att upplägget bidrar till att ungdomsverksamheten fortsatt står sig stark.

– Det är klart att man vill ju alltid ha bättre och bättre förutsättningar. Men jag tror att vi har något ganska unikt här. Vi har ett jättebra samarbete med skolan och då blir det också effektivt. Vi är på båda ställena, vi har en översikt och det bli bra ekonomiskt för föreningen. 

Vad ser du att större klubbar har som inte ni har? 

– Det är väl att alla stora föreningar har fler anställda. Man kan lägga mer tid på specifika saker. Vi måste hela tiden prioritera och vara effektiva. En del har ju heltidsanställda sjukgymnaster och fystränare exempelvis. Det har ju inte vi. De vi har är jätteduktiga men det bygger på ett stort engagemang, stor vilja och ett stort hjärta. 

Benny Matsson är tränare för Gif Sundsvalls Tipselit-lag.

”Vi vet att det kommer bra spelare”

Det ideella engagemanget ser han som en förutsättning för att en klubb som Sundsvall ska vara framgångsrik. 

– Det tror jag är en grund för oss att ha. Det är också något som kanske gör att vi kan få mer publik på sikt. Att man har människor som bryr sig om föreningen och brinner för att hjälpa till. Om man kanske inte blir elitspelare så kanske man blir tränare, jobba i biljettinsläppet eller blir domare. Det är viktigt att man behåller det engagemanget i klubben. 

Han tror inte att klubben kommer tappa sin position som Norrlands lag även om a-laget åker ur allsvenskan. Men däremot kan det märkas på andra sätt.

– Det som kan påverka oss är ju antalet spelare som flyttar upp till a-laget. Men det är inget vi fått till oss än. Det är bara att avvakta och se hur man bygger truppen. Får jag gissa så är det kanske fler som flyttas upp om det är en lägre division. Men det är bara det jag gissar. 

Han fortsätter:

– Då behöver vi ju fler spelare för att klara vår verksamhet. Men annars känner jag inte att vi kommer förändra något. Vi vet att det kommer bra spelare och att vi vet vad vi gör. 

Ser du stor potential i din trupp?

– Jag tycker att det finns ett helt gäng som jag tror på. Sen gäller det ju att den som är a-lagstränare delar den uppfattningen. Men vi vet att det tar lite tid. Det kanske kan vara svårt att gå från ett P19-lag till ett allsvenskt lag. Man kanske behöver ta ett mellansteg. 

”Vi vet ju om att det är dåligt med pengar”

Två spelare som drömmer om a-lagskontrakt är Jesper Carström, 17, och Teodor Stenshagen, 18. De har båda kommit från mindre klubbar i närområdet, men har länge haft som mål att ta sig till just Sundsvall för att gå på gymnasiet och spela i Tipselit. Och den förstnämnda debuterade i a-laget redan den här säsongen borta mot IFK Göteborg. 

– Det var väldigt stort. Det kändes speciellt. Och att göra det som 17-åring. Det var en rolig upplevelse och det var mycket folk på läktarna. Det är en milstolpe men det är bara ett steg på vägen, säger Jesper Carström. 

Att ha tryggheten i att samma ledare finns på fotbollsgymnasiet som i klubben är någonting som båda två värdesätter högt.

– Det blir en bra sammanhållning med skolan och här. Sen är våra instruktörer både i skolan och i ”Gifarna”. Så man får väldigt bra relation med dem. Det är bra kvalitet på träningarna och det är lätt att hitta ett bra upplägg med rätt belastning, säger Jesper Carström. 

Den ekonomiska situationen är någonting som båda två är medvetna om. Den informationen får de till sig både genom media, men också internt. Men de säger också att de känner av att klubben prioriterar deras verksamhet och värdesätter ungdomssatsningen högt. 

– Vi vet ju om att det är dåligt med pengar men vi har inte börjat jobba på något annat sätt. Så jag känner inte av något konkret så. Men alla vet ju hur läget är, säger Teodor Stenshagen.

LÄS MER: Birgitta, 75: ”Giffarna, jag älskar dem”

”Åker hellre buss än att mjölka ur klubbens pengar”

Hur känner ni av att ni inte har samma ekonomiska förutsättningar som andra lag i Tipselit? 

– Det är väl nu när vi spelar så är det långa resor. Men i stället för att kanske ta flyget så blir det buss i stället. Men det är inget man klagar över, säger Jesper Carström. 

– Ja det är klart att vi åker buss och så men man åker hellre buss än att mjölka ur alla klubbens pengar och så blir det ingenting av det, säger Teodor Stenshagen. 

Hur tror ni att ni kommer påverkas om a-laget åker ner till superettan nästa år?

– Det är klart att det kan bli så att fler av oss får chansen. Det är ju en lägre division och några spelare kanske lämnar. Men man vill ju vara på den högsta nivån så klart, säger Jesper Carström. 

Jesper och Teodor har båda två haft Sundsvall nära hjärtat redan innan de kom till klubben. Och de tycker att det märks av i hela stan hur klubben mår.

–Man märkte framför allt glädjen när de gick upp, i hela stan. Nu är det väl lite tvärtom. Det är lite besvikelse över staden och supportrarna. Över att de ligger där de ligger. Det speglas ju. 

LÄS MER: Siffrorna som avslöjar klubbarnas verklighet

Gif Sundsvall

Grundades: 1903

Antal säsonger i allsvenskan: 19

Bästa placering: 5

Antal ungdomslag: 11 stycken

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.