Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi har blivit blåsta på mycket pengar”

Brommapojkarna skulle ha spelat Sportchain Cup i Rotterdam i påskas. Men cupen ställdes in.Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Varken Brommapojkarna eller IFK Norrköping får tillbaka en krona av arrangören.Foto: Stefan Jerrevång/TT / Stefan Jerrevang

IF Brommapojkarna och IFK Norrköping är två svenska lag som skulle spelat cup i Nederländerna under påsken. 

Men på grund av corona ställdes turneringen in. 

Nu får klubbarna inte tillbaka en enda krona av arrangören.

– Vi har blivit blåsta på mycket pengar som klubben och spelarna satsat, Tony Martinsson, akademichef i IFK Norrköping.

Under påsken skulle IFK Norrköpings- och IF Brommapojkarnas U15-lag spelat Sportchain Cup i Rotterdam, Nederländerna. Men på grund av den rådande coronapandemin blev cupen inställd. 

– Det ligger 120 000 kronor hos arrangören nu som förmodligen är eldat för kråkorna, säger Brommapojkarnas lagledare Patrik Luxenburg.

– Vi har betalat 75 000 kronor för cup och boende. Jag har ringt arrangören och förklarat att det är ungdomarna som drabbas. Men de vägrar betala tillbaka till oss, säger Tony Martinsson, akademichef i IFK Norrköping.

 Vad tycker du om det?

– Det går inte att spela cuper just nu med tanke på pandemin. Men att agenter och arrangörer som styr cuper inte kan betala tillbaka pengar när det blir inställt är botten. Vi drabbas som klubb, men det är mest synd om killarna som blir drabbade.

”Det är spelare för spelare som betalar”

Klubbarna har betalat förskott till arrangören för hotell, mat och andra avgifter som krävs för att kunna delta. 

– Vi mejlar fram och tillbaka för att få tillbaka de här pengarna men det ser ut som att arrangören kanske kommer gå i konkurs. Alla deras cuper blir ju inställda och de duckar för våra frågor, säger Patrik Luxenburg. 

Hur har ni betalat för cupen? 

– Det är spelare för spelare som betalar. Vi betalar in ett månadsbelopp till laget varje månad för att kunna åka på de här cuperna och vi är inte ensamma om det här. Det är flera andra BP-lag som drabbats. 

Brommapojkarna har fått tillbaka pengarna för flyg på omkring 50 000 kronor. Men Norrköping får inte heller flyget återbetalat.

– Vi har betalat närmare 40 000 kronor. Vi får inte tillbaka några pengar där heller. Vi måste utnyttja pengarna till en ny resa, men när ska vi göra det? Vi kan inte åka på någon ny cup utomlands. Det känns som bortkastade pengar, säger Tony Martinsson.

Kommer bli mer restriktiva i framtiden

BP:s U15-lag skulle också spelat Gothia Cup som även den blivit inställd. De har också anmält sig till en cup i Österrike i augusti som de inte vet om den blir av eller inte. 

– Gothia Cup har ju betalat tillbaka allt. De har skött det snyggt.   Utomlands är det svårare. Men det här är en ganska känd arrangör som har väldigt proffsiga cuper som vi har varit på tidigare, säger Patrik Luxenburg. 

Både Patrik Luxenburg och Tony Martinsson säger att man kommer att vara lite försiktigare vid cuper utomlands i framtiden. 

– Man får ju dra öronen åt sig lite med det här med förskottsbetalning efter corona är över, säger Patrik Luxenburg. 

 – Vi kommer att bli mer restriktiva i vår bedömning. Det kanske inte blir att vi åker alls också. Vi får se. Just nu känns det inte speciellt roligt, säger Tony Martinsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.