Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ungdomarna snackar – vet att han varit hos oss”

Emil Roback i Milantröjan i samband med vänskapsmatch
Foto: MATTEO GRIBAUDI / BILDBYRÅN
Skånes Lukas Björklund under Svenska fotbollsförbundets utvecklingsläger.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Stockholms Wilgot Marshage under Svenska fotbollsförbundets utvecklingsläger.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Tre unga svenska talanger har i år värvats till AC Milan.

Emil Roback, Lukas Björklund och Wilgot Marshage är trion som tagit chansen att förverkliga sina drömmar i storklubben – och de har i sin tur lämnat hopp efter sig:

– De har fått en ny idol – och han kommer från klubben och från ön, säger Magnus Bodsgård, sportchef i IFK Lidingö. 

”När jag blir stor ska jag spela i samma klubb med Zlatan”. 

Det är nog en fras som upprepats ett antal gånger på fotbollsplaner runtom i Sverige där barn och ungdomar uppmuntrats drömma stort. Under hösten 2020 blev det verklighet för tre unga svenska spelare som fick göra flytten till storklubben AC Milan. 

Efter att först ha köpt loss Emil Roback, 17, från Hammarby och Lukas Björklund, 16, från Malmö FF så blev transferfönstrets nästa svenska tonårstalang klar i form av Wilgot Marshage från IFK Lidingö. Också han nyligen fyllda 16 år. 

SportExpressen har tagit reda på vad de tre talangerna lämnat efter sig i sina respektive moderklubbar – och hur deras karriärer startade på hemmaplan. 

Emil Roback – tillhörde de bästa tidigt 

Roback fotbollskarriär startade i IFK Norrköping, han har även representerat IK Sleipner och Västerhaninge IF innan han 2015 anslöt till Hammarbys ungdomssida. Ett knappt halvår innan övergången till AC Milan hade anfallstalangen även hunnit göra A-lagsdebut för Bajen. 

Tony Martinsson, akademichef i IFK Norrköping, minns Roback som en tidig talang. 

– Han var bra från scratch. Han var den mest framstående av våra 03:or. 

”Tror att alla har en dröm om att bli så bra som möjligt”

Den allsvenska klubben är inte främmande med att spelare som varit hos dem passar in i stora internationella klubbar. Men menar ändå att det är stort när en egen produkt som lärt sig grunderna i IFK Norrköping tar sig ut till en klubb som AC Milan. 

– Vi hade Kristoffer Olsson som gick till Arsenal. Annars har vi haft spelare som flyttat utomlands men inte till de stora klubbarna, då måste det ha varit Kristoffer när han försvann. Så det är inte supervanligt att de går till de stora klubbarna. 

Vad betyder det här för er klubb?  

– Att vi kan förverkliga drömmar, jag tror att alla har en dröm om att bli så bra som möjligt när de börjar spela. Våra ungdomar går ju och snackar och vet att han har varit hos oss och det är ett antal som har kontakt med honom fortfarande. 

– Sen är ju vårt mål att våra spelare ska vilja fortsätta spela fotboll, och det lyckas vi med mer eller mindre hela tiden. När man slutar så går man till en mindre förening eller så blir fotbollen ett livslångt intresse i alla fall. Det är promille som landar på den där nivån, så är det. 

Lukas Björklund – har alltid velat mer

Mittfältstalangen Lukas Björklunds började spela fotboll i Ystads IF, en förening med drygt 400 ungdomar, men innan flytten till Milano hann han med två år i Malmö FF. Och det var efter en utlandsturnering med just MFF som telefonerna började ringa varma från Italien. 

– Vi tänkte lite naivt ”vi behöver ingen agent för han är bara 15 år”. Sen stod vi där och då var vi bara tvungna att skaffa en. Vi förstod att så länge han inte hade någon som representerade honom så skulle det bara fortsätta att ringa, säger Anna Björklund som är mamma till Lukas och även ungdomsansvarig i Ystad IF. 

Vad hade han för ambitioner när han började spela fotboll? 

– Lukas har alltid varit en person som velat mer, oavsett väder, och han har alltid velat träna. Han har varit i träningsmiljö med sina kompisar där det är fler som varit likadana. Och när de har varit lediga så har de träffats i alla fall och kört spontanfotboll.

Hur kände ni när övergången blev klar? 

– Det var fantastiskt och är en overklig känsla och upplevelse. Det är en stor glädje för alla. Alla i familjen har spelat fotboll, och fokus har alltid legat på att ha kul och att göra sitt jobb oavsett vilket lag eller träningsgrupp som du blir uttagen till.

”Går att skapa trots att man inte är Malmö FF”

Anna Björklund har varit ungdomsansvarig i Ystad IF i fem år. Hon erkänner att det är speciell känsla att arbetet i en så liten klubb kan leda till något så stort, även om hon poängterar att sonen Lukas ännu är i ett tidigt stadie av karriären. 

I Ystad IF har det alltid funnits möjlighet att sporras och utvecklas menar hon.

– Vi har alltid velat skapa goda träningsmiljöer. Vi jobbar efter modellen att de som vill och har kommit lite längre i sin fotbollsutveckling också ska få möjligheten att träna och spela med de lite äldre. Då blir det lite av en progression och att man får lite extra utmaningar. 

– En sådan träningsmiljö går att skapa trots att man inte är Malmö FF. Det tänker jag att Ystad IF ska ta med sig. 

Wilgot Marshage – imponerade stort

16-åriga Wilgot Marshage hade endast burit IFK Lidingös matchtröja innan han kritade på för AC Milan. För drygt ett år sedan provspelade han under en veckas tid för den italienska storklubben som uppenbarligen gillade vad de såg. Men det fanns även andra klubbar med i bilden berättar Magnus Bodsgård, sportchef för IFK Lidingö. 

– Han har egentligen haft mycket uppmärksamhet runt sig sedan han var 14-15 år och varit jagad av storklubbar framför allt nationellt. Som person har han varit ganska lugn med det där och inte känt någon stress. Han tycker att han har fått de utmaningarna som han behövt av att stanna här. Han har tackat nej till några klubbar som är Sveriges största klubbar – direkt över telefon, bara så där liksom. 

Marshage debuterade i division 2 för IFK Lidingö förra året, första matchen för talangen som kan spela både innermittältare och mittback blev i svenska cupen mot Sundsvall. Han beskrivs som en spelare som är mogen för sin ålder, och ett tecken på det är bland annat att han burit lagkaptensbindeln i 04-landslaget. 

”Har sagt till honom att då vill jag att han kommer ned”

16-åringens övergång till AC Milan är unik i IFK Lidingös klubbhistoria i modern tid. 

Bodsgård berättar kort om processen. 

– Vi hade inte haft någon direkt dialog med Milan, det har mest varit mejlväxling fram och tillbaka. Det gick väldigt fort när det väl sattes i gång, men jag vet att de var väldigt imponerade av honom när han var där nere och tränade. 

Och redan nu har Marshages bedrift gett ringar på vattnet i klubben. 

– Vi har många ungdomslandslagsspelare men det ger inget riktigt drag men nu har vi en massa unga spelare som går ned och spelar på ”vallen”. De har fått en ny idol – och han kommer från klubben och från ön. Jag tror att han kommer att påverka många unga i att hålla drömmen vid liv, säger Magnus Bodsgård och fortsätter: 

– Det är väldig få som lyckas men så länge vi kan hålla den drömmen vid liv hos pojkar och flickor – desto viktigare. Jag har redan sagt till Wilgot att när han är hemma under sommaruppehållet och vi kör camper så vill jag att han kommer ned, och det vet jag att han kommer att göra. Han kommer att komma ned och ha med sig Milan-kläder och kunna visa upp det där. Det är jätteviktigt för klubben. 

Se också: 

Största rubrikerna från sportens värld under året som gått.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.