Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unga svenskarna om livet på college i USA

Amanda Ebbesson, 22, går på Hofstra University på Long Island där hon nu är inne på sitt fjärde och sista år.Foto: Hofstra University / Hofstra University
Hofstras fotbollslag tillhör de bästa skolorna i division1-klassen.Foto: Hofstra University / Hofstra University
Isabelle Navrén går sitt andra år på Embry Riddle University i Florida.Foto: Embry Riddle University Copyright 2019. All rights reserved
Embry Riddle Universitys hemmaplan.Foto: Embry Riddle University / Embry Riddle University

Ett äventyr utomlands, en bra utbildning och alla förutsättningar att kunna satsa helhjärtat på fotbollen lockar unga svenskar till USA och college. 

Amanda, 22, och Isabelle, 20, är två svenska tjejer som fått stipendier till amerikanska skolor. 

Men omställningen kan ibland vara tuff både psykiskt och fysiskt.

– Tillslut hinner man inte återhämta sig men det är bara att spela ändå, säger Isabelle Navrén.

Collegeidrott för tankarna till amerikanska ungdomsfilmer med tjej- och killgäng som hänger i korridorerna iklädda sina lagkläder. Inte allt för sällan är de populära. 

Men hur är verkligheten för eleverna som representerar sina skolor och slåss om ära och troféer på idrottsarenorna? 

Amanda Ebbesson från Stockholm och Isabelle Navrén från Upplands Väsby bestämde sig båda under gymnasiet för att fortsätta sin akademiska bana i USA. Som för många andra var det möjligheten att kombinera skola, fotboll och resande som lockade. 

– Jag känner inte att jag har högre status för att jag är idrottare. Men jag tror att är man en ”division 1-athelete” så är det ändå lite status. Man tillhör sin grupp.. Man ser att nästan alla atleter gå runt i sina kläder man fått. Vi blir servade. Behöver vi något finns det alltid någon vi kan sms:a eller prata med, säger Amanda Ebbesson som går på division 1-skolan Hofstra University på Long Island, utanför New York.

Är det som du förväntade dig?

– Jag hade inte så mycket förväntningar innan jag åkte. Men det är som alla säger, man träffar personer med många olika nationaliteter som man kanske aldrig hade träffat annars. Man får resa. Det är en toppenerfarenhet, säger Amanda som går sitt fjärde och sista år. 

Fokuserar otroligt mycket på styrka

För Isabelle är det nu andra året på college. Hon går på Embry Riddle University i Florida som är en division 2-skola. 

– Det har varit över förväntan. Jag är jättenöjd. Jag trivs jättebra, jag bor i värmen, jag skippar hösten och våren och kommer hem till Sverige på sommaren, säger Isabelle Navrén. 

Men att gå på college innebär också hård träning och höga förväntningar. Upplägget ser ofta lite annorlunda ut än i Sverige.  

– Amerikanerna fokuserar otroligt mycket på hur fysiskt stark man är. Både gällande kondition och styrka. Man tränar kondition i Sverige också men absolut inte på samma sätt. Konditionsmässigt har det varit tufft för mig. Ibland är det viktigare än det fotbollsmässiga här. I Europa tror jag man värderar det fotbollsmässiga högre, säger Amanda Ebbesson. 

Går man på college anländer man ett par veckor innan skolan börjar för att träna försäsong. Då är det upp till tre träningar per dag som gäller. 

– Mitt första år åkte jag på lite småskador. Inget större men förslitningsskador, kroppen blev chockad. Mitt andra år fick jag en stressfraktur i min fot och jag missade större delen av mitten av säsongen. Första året på den här skolan tränade jag extremt mycket hemma själv för jag visste kraven. Då fick jag benhinneinflammation. Jag hade spenderat för mycket tid på löpband. 

”Man får lära sig att hantera det”

Vad tycker du om att de fysiska kraven är så pass höga? 

– Jag tycker ändå att det varit bra för jag har kunnat pressa mig och träna på ett sätt jag aldrig trodde att jag skulle kunna göra. När jag har varit i form har jag varit extremt vältränad. 

Isabelle har liknande erfarenheter. 

– Säsongen här är så kort så det blir väldigt intensivt. Man har två matcher i veckan. Tillslut hinner man inte återhämta sig men det är bara att spela ändå. Har man känningar får man jättebra hjälp. Efter träningen kan man få rehab, isbad och så vidare. 

Även dynamiken i lagen kan se annorlunda ut än vad de flesta svenska spelarna kanske är vana vid. 

– Man får bara lära sig att hantera det. Det är en slags hierarki i laget. Först är det tränarna, tränarna runtomkring, sen är det senior som är högst i hierarkin av spelarna och de nya är lägst. Kommer man in som freshman så är man längst ner, säger Amanda Ebbesson. 

Hon fortsätter:

– När jag kom in som transfer på min första skola var jag som en freshman. Då behövde man städa bussen efter resor, man fick gå av sist, behöver man välja träningstider så får seniors välja först. Men nu när jag är senior har jag sagt till mig själv att jag inte ska säga till freshmans att göra såna grejer. 

Kommer fortsätta att satsa på fotbollen

Har man erbjudanden från flera skolor är det viktigt att välja rätt genom att känna att man har förtroende för coachen och gillar sättet som laget spelar. 

– Jag fick ett väldigt bra intryck av själva coachen. Hon berättade hur de spelar. Jag går på en division 2-skola men jag har pratat med division 1-skolor också. Även om de skolorna kanske är högre rankade så tyckte jag att den här lät bättre. Jag tycker om min coach Samantha och hennes sätt att vara. Många amerikanska lag brukar spela med mycket långbollar. Vi spelar mer europeiskt. Vi har mött lag som jag tycker spelar jättetråkig fotboll. Då hade jag inte trivts lika bra, säger Isabelle Navrén. 

Både Amanda och Isabelle vill fortsätta att spela fotboll efter college och är övertygade om att deras erfarenheter från USA kommer att hjälpa dem. 

– Det är en så stor del av min identitet så jag kommer ha svårt att släppa det. Men jag vill också fortsätta plugga när jag kommer hem. Så får vi se vart jag hamnar. Jag vill spela på så hög nivå jag kan, säger Amanda Ebbesson.

– Just nu tycker jag bara att fotboll är jättekul och jag vill spela så länge jag tycker det. Efter college vill jag spela i Sverige eller utomlands. Nu finns det ju så mycket möjligheter för tjejer att spela fotboll, säger Isabelle Navrén. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.