Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Undantaget med enstaka matcher för barn slopas

Undantaget för enstaka matcher för barn och unga födda 2005 och senare tas bort.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Tidigare har enstaka matcher och tävlingar för barn födda 2005 och senare tillåtits. 

Men från och med 1 mars vill Folkhälsomyndigheten se ett stopp för det. 

Ett beslut som Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson förstår. 

– Jag tror att man i all iver dragit det där längre än vad folkhälsomyndigheten velat, säger Björn Eriksson. 

Det var under onsdagens presskonferens som det kom nya stränga besked som påverkar barn och ungdomsidrotten. Folkhälsomyndigheten skärpte då sin avrådan till idrottsföreningar gällande cuper, matcher och läger. Ingen tävlingsverksamhet under elitnivå kommer att tillåtas, och undantaget för enstaka matcher för barn och unga födda 2005 och senare tas bort, till dess att smittläget har förbättrats. 

– Idrott och träning är viktigt, särskilt för unga. Men tävling får komma senare, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Under torsdagen utvecklar Björn Eriksson hur han ser på beslutet. De nya restriktionerna kom inte som en chock då idrottsrörelsen har en ständigt pågående dialog med Folkhälsomyndigheten och regeringen. Han säger att det finns fall där föreningarna inte levt upp till kraven för enskilda matcher. 

– De flesta håller på det där men här och var har det nog förekommit att den där enskilda matchen mer har blivit regelbundna matcher. Det är viktigt att förhindra. Så borttagandet av den rätten förstår jag att de tillgriper också utifrån utgångspunkten att det kanske tar två månader till att vaccinet biter rejält och man vill inte ta några risker. Det har jag viss förståelse för, säger Björn Eriksson. 

Exempel där alla inte följt råden 

Förutom restriktioner kring enskilda matcher har det även funnits undantag för spelare på elitnivå. Kriterierna där har varit att man ska ha idrotten som sin huvudsakliga sysselsättning och att man ska tillhöra nationell eller internationell elit. 

– Det har väl kanske även här ibland på sina håll inte riktigt levts upp till det där. Det kan vara svårt i vissa fall att tro att i vissa lägre serier att det är en huvudsaklig sysselsättning och det har vi lovat att hjälpa dem (FHM) att titta på. Det är ju annars en källa till smittspridning. 

För Riksidrottsförbundet har det viktigaste hela tiden varit att barn under 18 år ska kunna få träna. Att få spela match är mer av en bonusgrej, menar Björn Eriksson. 

Tror du att man har tagit bort möjligheten till enskilda matcher på grund av att man på vissa håll inte skött det här? Eller hade restriktionerna kommit ändå? 

– Bra och svår fråga att svara på men jag tror att jag och många med mig som alla våra överläggningar med Folkhälsomyndigheten har betonat att det viktiga när vi talar om barn upp till 18 år är träningsmöjligheten. Gör man inte så här går dem till gym och liknande i stället och det är mer smittutsatt än föreningsträning. Men att spela enskilda matcher, det är lite mer grädde på moset. Det har inte samma tyngd. Finns det då en risk med resor och allt annat så vill man minska det nu. 

Handlar det om enskilda fall där man inte hållit sig till rekomendationerna för matchspel? 

 – Det är nog mer enskilda fall men det spelar ju ingen roll om det är 12 000 människor som är döda. Ligger det en risk där så kan jag förstå att man vill minska den risken. Sen är problemet att vi kan tycka olika saker om smittskydd, Men nu är ordningen så att det är Folkhälsomyndigheten och regeringen som gör de bedömningarna och då kan inte vi vara amatörmsmittexperter. Vi har att utgå från att de som är experter sätter spelreglerna. 

”Vi kan i alla fall ha en verksamhet”

Dennis Hörtin, chef för barn- och ungdomsverksamheten på AIK Fotboll, förstår det nya beskeden om att undvika tävlingar. 

– Min spontana reaktion är att alla i samhället behöver göra sitt yttersta för att minska den smittspridning som ändå råder, säger han och fortsätter:

– Det är jättetråkigt att våra lag inte verkar kunna spela matcher, men de verkar kunna fortsätta träna. Det är alltid något. Vi kan i alla fall ha en verksamhet och barnen kan vara aktiva. Vi kan genomföra träningar i stället för matcher på de här matchtiderna. Så att vi kan ju vara kreativa med att ha fysisk aktivitet i gång. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.