Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulla, 81, tävlar på elitnivå i dressyr

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Hon är en av Sveriges absolut mest erfarna ryttare, och hon ger inte upp trots att hon nu är över åttio år gammal.

För Ulla Håkansson är nyckeln att hålla sig aktiv även vid sidan av hästryggen.

Men hennes team saknar fortfarande en pusselbit - en hästskötare.

– Det är svårt att hitta någon som vill stanna ett tag, säger Ulla Håkansson.

Att det skulle arrangeras en horse show i Falsterbo utan att Ulla Håkansson är på plats är en osannolik idé. Äevn i år har den nu 81-åriga OS-medaljören från 1972 och 1984 varit med och tävlat.

– Jag har nog varit här från första början, det är väldigt många gånger, säger Ulla Håkansson när SportExpressen möter henne på tävlingsområdet.

Det är en hektisk tid för Ulla. Intervjun blir avbruten inte bara en utan två gånger, först är det ett viktigt samtal och sen måste hon delta i presskonferens.

– Jag ber om ursäkt, men där var det var nog bra att jag svarade, säger hon efter att ha delegerat arbetsuppgifter kring hennes stipendieutdelning.

Ajaxstipendiet, döpt efter hennes första topphäst vid namn Ajax, går varje år till en ung ryttare som har visat framfötterna i sin gren. I år var det tre ryttare som fick dela på 300 000 kronor.

– Det är just för att sporra de yngre och kunna ha råd att ta till bra tränare, kanske utomlands. Det är dyrt att ha råd med tränare nu för tiden, säger Ulla Håkansson.

I dressyren är det just nu en blandning av unga ryttare och mer erfarna, vad betyder det för de som satsar?

– Det betyder jättemycket, de unga får ju ta sig nerifrån och upp så mycket som möjligt och det har de ju gjort också, det är ju skoj.

Hur är det jämfört med när du slog igenom?

– Det är många fler nu som tampas om platserna, och många fler yngre som är med. Bättre hästar och uppfödning har vi också, det gäller bara att kunna ta hand om dem.

Att Ulla Håkansson fortfarande tävlar på den högsta nivån i dressyr är ingen självklarhet. Hon har diskbråck som hon måste ta hänsyn till, och ser till att träna varierat.

– Jag har ju lite olika aktiviteter så jag kan hålla mig fräsch. Jag har lite yoga, jag har lite stavgång och jag dansar linedance, och lite annat. Det är klart att det inte är så lätt att hålla sig mjuk i ryggen, men det går.

I våras efterlyste Ulla Håkansson en hästskötare till sitt team, något hon fortfarande inte hittat.

– Jag letar fortfarande. Det är svårt att få tag på några som vill stanna ett tag, de får alltid något annat för sig. Vad det beror på vet jag inte men ungdomar nu för tiden är lite väl bortskämda tycker jag. Ponnyföräldrarna gör jobbet och servar hästarna.

Att hon kan vara på plats och tävla i Falsterbo i år är därför tack vare hennes man.

– Min man är jätteduktig och snäll och hjälper mig, utan honom hade det inte fungerat. Han är hemma och sköter de hästarna som är kvar, och hunden. Det hänger på det, att man ska ha någon hemma också.

Så till sist, hur länge planerar du att fortsätta tävla?

– Den frågan får jag väldigt ofta, men det beror ju på hur frisk man håller sig, och att man har en häst som också är pigg och frisk.